2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas

 

2021-01-15Rašytojas Vytautas Račickas naujoje knygoje prabyla įvairiausiomis tarmėmis

Visą rudenį Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka drauge su rašytoju Vytautu Račicku keliavo po Vilniaus bei Alytaus regiono bibliotekas. Aplankyta daug vaikų, atsakyta į daug jų klausimų. Šia proga nusprendėme pakalbinti rašytoją apie pačią naujausią jo knygą – „Juzulio istorijos“.

2021-01-14Jonas Mačiukevičius: Česlovo Skaržinsko kelias į žemę trokštamą  (2)

Česlovą Skaržinską žinau seniai, bent trisdešimt metų dirbo žurnalistu, redagavo „Valstiečių laikraštį“, rengė ir leido knygas apie Lietuvos kaimą, jo žmones. Jo publicistika, apmąstymai ne kartą džiugino skaitytojus. Nežinau kito kūrėjo, kuris tiek daug būtų aprašęs Dzūkijos vietoves, žmones, su tokia meile bylojęs apie Merkinę, Varėną, Mardasavą...

2021-01-13Paskutinė stotelė – Maskva. Fronto gydytojo dienoraštis (3)

Vermachto karo medikas Heinrichoas Haapė (1914–1976)pasakoja apie nelengvą savo bataliono kelią nuo Rytų Prūsijos iki Rževo apylinkių Antrojo pasaulinio karo metais. Tačiau tai nėra paprasto kario dienoraštis. Nuožmias abipuses skerdynes H. Haapė matė ir vertino Hipokrato priesaiką davusio gydytojo akimis. Karišką pareigą ir ištikimybę savo šaliai autoriui pavyko suderinti su humanizmu, rūpinimusi ne tik sužeistais saviškiais, bet ir priešo kariais, civiliais gyventojais.

2021-01-13Vladas Braziūnas: „Vilniaus heteroglosija“ (8)

"Šiandien, 2021 metų sausio 12 dieną, prieš pat vidudienį iš leidyklos parsivežiau kantriai išlauktąją „Vilniaus heteroglosiją“, mudviejų su knygos dailininke Sigute Chlebinskaite kūrinį... - rašo Facebook'e Vladas Braziūnas.

2020-12-08Alvydas Valenta ir jo prierašai neegzistuojančioms „Iliados“ ir „Odisėjos“ iliustracijoms

Šiandien rašytojui, žurnalistui Alvydui Valentai spaudimas sukyla dvi dienos prieš sėdant rašyti. Bėgantys metai pakeitė santykį su rašymu – seniau tai buvo skysta terapija, o šiomis dienomis poetas sako rašąs mažai, sunkiai ir su naujomis knygomis į viešumą nelendąs. O naujas kūrinys – jau ant rašytojo stalo. Kiekvienai Homero giesmei A. Valenta sukūrė po eilėraštį ir visi jie nugulė ką tik išleistoje knygoje „Prierašai neegzistuojančioms „Iliados“ ir „Odisėjos“ iliustracijoms“. Jos pavadinimo, sako poetas, vidurnaktį pažadintas iš gilaus miego tiksliai turbūt nepakartotų.

2020-12-08Česlovas Skaržinskas: eilėraštis – tarsi gyslose pulsuojantis kraujas (1)

Leidykla „Kauko laiptai“ išleido kolegos Česlovo Skaržinsko eilėraščių rinkinį "Metai iš pradžių". Sveikiname kolegą Česlovą su nauja knyga.

2020-12-04Kaip pasveikti nuo tėvų alkoholikų?

Dienos šviesą išvydo nauja knyga su intriguojančiu pavadinimu - „Pasveikti nuo tėvų alkoholikų“. Jos autorės - gydytoja Agnė Kirvaitienė ir žurnalistė Gintarė Jankauskienė.

2020-11-11Audriaus Skačkausko kibiriukas puikybės

Panevėžiečio žurnalisto Audriaus Skačkausko kūrybos gerbėjai sulaukė knygos „Neleisk angelui nukristi nuo peties“ antrosios dalies. 144 puslapių komentarų, miniatiūrų trijų dalių knygą išleido „Amalkeros leidyba“. Iliustravo Milda Radvenskaitė.

2020-10-21Tadas Simanavičius: Toks gyvenimas, kurį verta suprasti ir pamilti

Mano rankose dar spaustuvės dažais kvepianti mūsų „Trijų žvaigždučių“ leidyklos išleista Tado Simanavičiaus knyga „Toks gyvenimas“. Gyvenimas prasideda nuo pirmo žingsnio, nuo pirmo ištarto žodžio. Ir kūrybinis gyvenimas prasideda nuo pirmo žingsnio – pirmo noro užrašyti savo širdyje gimusios minties, nuo pirmo tos minties pavertimo eilėmis, nuo pirmo kitiems pareikšto įsitikinimo – būsiu rašytojas, poetas, būsiu kūrėjas. Labai svarbu, kad tuo metu, kai žmogus išdrįsta tai pareikšti, šalia jo būtų kažkas, kas jį suprastų, paremtų, paskatintų. Kitaip pasakius, padėtų įpūsti tą kūrybinę ugnelę, kuri be tos pagalbos gali užgęsti.

2020-10-18Įtaigi Visagino metraštininko Algirdo Kavaliausko publicistika

Šiemet Išėjo nauja LŽS nario, Visagino metraštininko, dr. Algirdo Kavaliausko knyga „Išlikti savimi. Publicistika. Bibliografija“. Knygoje nagrinėjami besikeičiančiame pasaulyje šalies, Rytų Lietuvos, energetinio atominio komplekso žmonių tarpusavio santykiai, jų gyvenimo problemos.

2020-10-09Vytautas Šilas: Daugiau dėmesio Mažąjai Lietuvai, jos kultūrai, spaudai

Straipsnių rinkinys „Mažoji Lietuva. Lietuvininkų kovos“ tikisi Lietuvos visuomenės dėmesio šiam etniniam lietuvininkų kraštui. Knyga prasideda „kaip žaibas griausmingu“ Prūsų Lietuvos tautinės komisijos Atsišaukimu Pašaukimu „Lietuvininkai! Pabuskit!“ skelbiančiu, kad vis „dar gyvi“ lietuvininkai yra su Didžiosios Lietuvos lietuviais „vienos motinėlės vaikai“ ir siekia Prūsų Lietuvos (t. y. Mažosios Lietuvos „priglaudimo prie Didžiosios Lietuvos“.

2020-10-06Naujos V. Plečkaičio knygos pristatyme Seime – apie laisvės troškimą ir komunizmo grimasas

Spalio 7 d., trečiadienį, 16.30 val. Seimo skaitykloje (III rūmai, 130 kab.) bus pristatyta Nepriklausomybės Akto signataro, istoriko, diplomato, politiko Vytauto Plečkaičio knyga „Mums reikėjo Laisvės“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui. Pristatyme, kurį moderuos žurnalistas Virginijus Savukynas, dalyvaus knygos autorius V. Plečkaitis, Nepriklausomybės Akto signataras Mečys Laurinkus, Seimo nariai, žiniasklaidos atstovai.

2020-10-06Vilmos Samulionytės knygos “60 monumentų” pristatymas

Spalio 7 d. maloniai kviečiame į Vilmos Samulionytės leidinio “60 monumentų” pristatymą Vilniaus santuokų rūmuose arba Civilinės metrikacijos skyriuje (K.Kalinausko g. 21). Pastatą apžiūrėti bus galima nuo 15.00 val., o pokalbis apie knygą vyks 16.00 val. pagrindinėje salėje. Pristatyme dalyvauja architektūros istorikė Marija Drėmaitė, menotyrininkė ir fotografijos tyrinėtoja Agnė Narušytė, menotyrininkė Eglė Mikalajūnė, autorė Vilma Samulionytė, knygos dailininkas Gytis Skudžinskas.

2020-10-04Regina Kuzmaitė-Norkevičienė: Norėčiau savaip papasakoti...

„Nuo Lėvens iki Neries“- tai iš Rėklių kaimo, Panevėžio rajono kilusios daktarės docentės Reginos Kuzmaitės-Norkevičienės atsiminimų fragmentų knyga, kurią išleido „Homo liber“ leidykla. Parašyta rimtu akademišku tonu, ir ramiai, be piktų žodžių, negražinant to, kas buvo išgyventa, kuo džiaugtasi ir nelabai...

2020-10-03Vrublevskių bibliotekoje - mokslinių straipsnių rinkinio ŽENKLAI, SIMBOLIAI, PRASMĖS pristatymas

2020 m. spalio 8 d. 16.30 val. LMA Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1) vyks mokslinių straipsnių rinkinio ŽENKLAI, SIMBOLIAI, PRASMĖS pristatymas.

2020-09-26Poeto Rimvydo Stankevičiaus kūrybos vakaras su nauja knyga „Kiaurai kūnus“

Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius) 2020 m. spalio 5 d. 18.00 val. įvyks poeto Rimvydo Stankevičiaus kūrybos vakaras su nauja knyga „Kiaurai kūnus“.

2020-09-22Naujos leidinių serijos „Vilnietiško žodžio takais" pristatymas. Sławomir Worotyński – „Vienatvė“

Po vasaros pertraukos Lenkijos institutas Vilniuje kartu su Respublikine lenkų rašytojų draugija atnaujina ciklą „Susitikimai su lenkiška knyga“. Pristatome pirmąją naujos lenkų ir lietuvių leidinių serijos Vilnietiško žodžio takais knygą. Tai Sławomiro Worotyńskio poezijos rinkinys „Vienatvė“ 7 kalbomis. Knygos pristatymas vyks rugsėjo 23 d. 18 val. Naujosios Vilnios muzikos mokykloje.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media