2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas

 

2021-04-17Zita Buržaitė-Vėžienė: Meilė gyvenimui, Lietuvai, žmogui, gimtinei...

Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narė, „Tremtinio“ ir kitų laikraščių bendradarbė, buvusi ilgametė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Pakruojo tarybos pirmininkė Zita Buržaitė-Vėžienė savo knygos „Saulėlydžio aura“ (2020) įvade taip rašo: „Žmogaus gyvenimo saulėlydis, kaip ir gamtoje vykstantis, turi įvairių nuostabiausių spalvų ir atspalvių. Kuo saulelė arčiau horizonto, tuo daugiau šešėlių, pagaliau ir jie išnyksta. Taip ir su žmogaus gyvenimu [...] Tokios nuotaikos vyrauja ir šios knygos eilėraščiuose. Pasidžiaugiama gyvenimo darna ir grožiu, šiek tiek pasišaipoma iš savęs, paliūdima dėl palaipsniui nykstančio kelio bei vis mažėjančio draugų rato...“

2021-03-29Leidykla „Kamonada“ išleido poezijos rinktinę „Skirtingi“. Joje publikuojami ir LŽS, NŽKA nario Česlovo Skaržinsko eilėraščiai  (1)

Leidykla „Kamonada“ išleido naują knygą – poezijos rinktinę „Skirtingi“. Knygos rengėjas – 2019 m. geriausios poezijos knygos („Alyvmedžiai“, leidykla „Kauko laiptai“) laureatas, poetas ir publicistas Vytautas Kaziela.

2021-03-29Alfonsas Eidintas: Lietuva ir masinė išeivystė 1868–2020 metais

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras ką tik išleido žinomo istoriko Alfonso Eidinto knygą „Lietuva ir masinė išeivystė 1868–2020 metais“. Knygą gražiai apipavidalino dailininkas Albertas Broga.

2021-03-19Jono Lurinavičiaus ąžuolai ne tik žaliuoja, bet ir šviečia

Neseniai iš spaudos išėjo žurnalisto ir rašytojo Jono Laurinavičiaus knyga „Ąžuolai žalieji“. Ne romanas ir ne kokia beletristika. Paantraštė byloja: „Žmonės. Knygos. Atsiminimai“. Taigi vyrauja fakto dimensija, o dėmesys nukreiptas į iškilias, plačiai žinomas asmenybes - Juozą Tumą Vaižgantą, Antaną Vienažindį, Salomėją Nėrį, Joną Aistį, Paulių Širvį, Sigitą Gedą, Joną Laucę, kitus. Tūlas skaitytojas gali ir skeptiškai šyptelti: juk rašyta, išrašyta ir perrašyta! Tai ką dar?.. Ir vis dėlto - skaityti įdomu.

2021-03-18Dienos šviesą išvydo knygos apie tautinių mažumų teisinį reglamentavimą

Datos ir įvykiai kartais sutampa visiškai atsitiktinai. Taip ir šį kartą. Kovo 5 d. Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės surengė naujos dviejų tomų knygos „Tautinių mažumų teisinis reglamentavimas“ nuotolinį pristatymą. O prieš trejus metus kovo 5–9 d. Lietuvoje viešėjo Europos Tarybos Patariamojo komiteto ekspertų grupė. Kovo 7 d. Trakuose ekspertai buvo susitikę su įvairaus amžiaus karaimų bendruomenės atstovais, domėjosi, kaip vykdoma prieš 20 metų įsigaliojusi Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija

2021-03-18Išleistas "Lietuvos gyventojų genocido" 5 tomas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido paskutinę knygą – vardyną, skirtą Lietuvos gyventojams, nukentėjusiems nuo Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino režimo. Ši 576 puslapių apimties knyga – tai daugiau kaip 30 metų rengiamo tęstinio leidinio „Lietuvos gyventojų genocidas“ (toliau – Vardynas) V tomo antroji dalis.

2021-03-09„Knyga ne vaikams“ – Tomo Tomilino autorinė knyga

Žinomas Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas ir Vilniaus skyriaus pirmininkas Tomas Tomilinas išleido savo pirmą autorinę knygą – „Knyga ne vaikams. 9 mitai apie gyvenimą tarp karnavalo ir pasninko“. Kaip teigia knygos autorius, „tai kuklus indėlis į Lietuvos suaugusiųjų politinį švietimą, šiuolaikinės Lietuvos politikos mitų, stereotipų analizę, kurie mums trukdo kurti tikrąją gerovės valstybę“.

2021-02-26Kokio prezidento reikia Lietuvai? Į tai bando atsakyti daktaras Mažvydas Jastramskis

„Baltų lankų“ leidykla išleido politikos mokslų daktaro Mažvydo Jastramskio knygą „Mums reikia vado?“. Joje 304 puslapiuose aprašoma Prezidento institucija, jos kaita nuo Vytauto Landsbergio iki Gitano Nausėdos. „Matau ženklų, kad ir patys lietuviai gal tiksliai nežino, kokių vis dėlto galių iš to prezidento nori. Kartais, kai prezidentai elgiasi ryžtingai, pasitikėjimas jais apskritai smunka. Todėl knygos pavadinime – ne teiginys, o klausimas“, – sako knygos autorius.

2021-02-19Kas prasiveržė pro geležinę uždangą?

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido dr. Dariaus Juodžio knygą „Prasiveržti pro geležinę uždangą (Lietuvos gyventojų pabėgimai iš SSRS)”. Tai pirmas išsamesnis leidinys, dokumentaliai nagrinėjantis iki šiol tik probėgšmais istorikų paliestą temą.

2021-02-11Sibiro madona - autentiški tremtinių liudijimai

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido knygą „Sibiro madona“, sudarytą autentiškų tremtinių liudijimų pagrindu (sudarytoja – Birutė Panumienė). Per vienos nedidelės tremties vietos – miško kirtimo punkto Korbiko (Krasnojarsko kr.) – prizmę atspindima daugumos ištremtų ir įkalintų Lietuvos žmonių jausena.

2021-02-03Pirmą kartą Lietuvoje išleistas liaudies pasakų apie raganas rinkinys

Knygynų lentynas jau pasiekė „13 lietuvių liaudies pasakų apie raganas“ – tai pirmasis šalyje liaudies pasakų apie raganas rinkinys. Jis iliustruotas originaliomis dailininko Ojaro Mašidlausko iliustracijomis.

2021-01-27Stasys Vainalavičius – Tarpukario Lietuvos dokumentinio kino kūrėjas (1)

Leidykla „Žuvėdra“ išleido Česlovo Skaržinsko publicistikos knygą „Stasys Vainalavičius – tarpukario Lietuvos dokumentinio kino kūrėjas“. Knygos parašymą parėmė Lietuvos kultūros taryba. Skelbiame knygos ištrauką.

2021-01-26Išleistas partizanų Merkio rinktinės štabo dienoraštis: „Mūsų šventa kova turi baigtis pergale“

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido Merkio rinktinės štabo dienoraštį – unikalų partizanų laisvės kovų dokumentą, kurį rašė garsus Dzūkijos partizanų vadas, vėliau – Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio gynybos pajėgų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas.

2021-01-23Algirdo M. Budreckio knyga „Algirdas. Senovės Lietuvos valstybininkas: jo veikla ir darbai“

Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras išleido Algirdo M. Budreckio 400 puslapių knygą „Algirdas. Senovės Lietuvos valstybininkas: jo veikla ir darbai“.

2021-01-16Leidybos įmonė „Kriventa“: „Pradžia. prisiminimai apie krašto apsaugos kūrimą“ (1)

Leidybos įmonė „Kriventa“ išleido Norberto Vidrinsko knygą „Pradžia. prisiminimai apie krašto apsaugos kūrimą“.

2021-01-15Rašytojas Vytautas Račickas naujoje knygoje prabyla įvairiausiomis tarmėmis

Visą rudenį Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka drauge su rašytoju Vytautu Račicku keliavo po Vilniaus bei Alytaus regiono bibliotekas. Aplankyta daug vaikų, atsakyta į daug jų klausimų. Šia proga nusprendėme pakalbinti rašytoją apie pačią naujausią jo knygą – „Juzulio istorijos“.

2021-01-14Jonas Mačiukevičius: Česlovo Skaržinsko kelias į žemę trokštamą  (2)

Česlovą Skaržinską žinau seniai, bent trisdešimt metų dirbo žurnalistu, redagavo „Valstiečių laikraštį“, rengė ir leido knygas apie Lietuvos kaimą, jo žmones. Jo publicistika, apmąstymai ne kartą džiugino skaitytojus. Nežinau kito kūrėjo, kuris tiek daug būtų aprašęs Dzūkijos vietoves, žmones, su tokia meile bylojęs apie Merkinę, Varėną, Mardasavą...
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media