2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2013-10-07Poezijos almanachas „Atokios stotys” (1)

Almanachas „Atokios stotys” šiemet išleidžiamas jau trečią kartą. Leidinio sumanytojas, sudarytojas ir leidėjas ( leidykla „Kamonada” ) poetas Vytautas Kaziela. Tikrai konceptualų leidinio pavadinimą aukštaitis Vytautas Kaziela sumąstė kartu su Vytautu iš Žemaitijos – Vytautu Stulpinu. Leidinio tikslas -- suburti atokesnėse Lietuvos vietovėse gyvenančius kūrėjus. Šį kartą kūrėjų buvo net 30. Visi almanachui pateikė po dešimt eilėraščių. Vytauto Kazielos nuomone, pateikus tiek eilėraščių jau galima papasakoti savo sielos istoriją.

2013-09-26Pagerbti uoliausi profesionalūs tautotyrininkai (6)

LR Seime TPD sostinės atstovybė (pirmininkė B. Mikulytė) surengė konferenciją, skirtą uoliausiai plušantiems ir profesionalumo aukštumas pasiekusiems tautotyros savanoriams pagerbti. Sveikinimo žodžiu į susirinkusiuosius kreipėsi Parlamento Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė Audra Pitrėnienė. Ta proga ji įteikė žurnalistui ir rašytojui Jonui Laurinavičiui, švenčiančiam 75 metų sukaktį, ir rašytojui Vytautui Indrašiui, perkopusiam 70 metų slenkstį, komiteto padėkas.

2013-09-17LŽS nariai – monografijos „Leipalingis“ autorių mokslinėje kompleksinėje lokalinių tyrimų ekspedicijoje (5)

2013 m. rugsėjo 5-11 d. buvo rengiama monografijos „Leipalingis“ autorių mokslinė kompleksinė lokalinių tyrimų ekspedicija į Leipalingio kraštą. Istorikai, kraštotyrininkai, žurnalistai, rašytojai, gamtininkai, sociologai, kalbininkai, etnologai, tautosakininkai, fotografai lankėsi įvairiose vietovėse, susitiko su vietos gyventojais, rinko informaciją, nuotraukas, archyvinę medžiagą, skirtą būsimai monografijai. Šioje ekspedicijoje dalyvavo net šeši LŽS nariai: Daiva Červokienė, Erika Straigytė, Laimutė Vasiliauskaitė - Rožukienė, Vytenis Rožukas, Jonas Vėlyvis, Vytautas Žeimantas, iš jų – trys LŽS Kelionių ir pramogų klubo, du Senjorų klubo nariai.

2013-09-13Apie išskirtinius herojus ir žurnalistiką (1)

Aktyvus gyvenimas jau būna suformavęs tam tikrus poreikius, įpročius. Taip žurnalistė Aldona ARMALĖ tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Vilniaus skyriaus pokalbių klubo vadove, pernai parašė knygą „Jonas Biržiškis. Nenuspėjami gyvenimo viražai“, už kurią šiemet buvo apdovanota Lietuvos žurnalistų sąjungos prestižine Vytauto Gedgaudo premija. Ji – mūsų pašnekovė.

2013-09-07Pirmadienį paaiškės paslaptingasis Petro Abukevičiaus premijos laureatas

Pirmadienį, rugsėjo 9 d., 11 val. LRT klube bus įteikta Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą. Vertinimo komisija kol kas neatskleidžia laureato pavardės ir siūlo palaukti pirmadienio. „Galiu pasakyti tik tiek, kad visus komisijos narius, net žinomą gamtininką Selemoną Paltanavičių, laureato filmas, kurį vieningai pripažinome geriausiu, apstulbino. Žiūrėjome jį išpūtę akis. Jis nurungė kitus penkis pateiktus filmus, kurie, beje, irgi verti susidomėjimo“, – sako komisijos pirmininkė, televizijos žurnalistė Dalia Kutraitė.

2013-09-05Naujoje LRT laidoje „Specialus tyrimas“ – pritrenkianti tiesa: kas penktas vyras augina žmonos meilužio vaiką

Kodėl garsiai prasideda, bet netrukus tyliai subliūkšta kyšininkavimo bylos? Kaip demokratinėje ES šalyje vis dar galioja nerašytos sovietmečio taisyklės? Kokiais stebuklingais būdais už valdišką algą dirbantis pareigūnas pasistato dvarus? Tai temos, kurių imtis pasiryžusi nauja LRT televizijos laida „Specialus tyrimas“ ir jos vedėjas, žurnalistas Daumantas Butkus.

2013-09-04Pirmasis „Klaidos kainos“ pašnekovas – brolį į kapus nuvaręs Andrius

Už savo brolio nužudymą Andrius nuteistas dešimčiai metų. Laisvės atėmimo bausmė netrukus baigsis. Kaip Andriui sugrįžti į gyvenimą ir viską pradėti iš naujo? Kaip jam pažiūrėti artimiesiems į akis? Ir kokia gyvybės kaina? Nelengvas pokalbis su Andriumi – naujoje LRT laidoje „Klaidos kaina“jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 5 dieną 19.30 val. Laidos vedėjas – Mykolo Romerio universiteto profesorius, Lyginamosios teisės katedros vedėjas, rašytojas ir publicistas Justinas Žilinskas.

2013-09-03Anykštėno žurnalisto Vidmanto Šmigelsko knygos „Kryptis – Rytai“ pristatymas

Leidykla "Mintis" išleido "Anykštos" korespondento Vidmanto Šmigelsko kelionių apybraižų knygą "Kryptis-Rytai". Ji bus pristatoma Vilniaus knygų festivalyje rugsėjo 15 d., sekmadienį 12 val. VDA Titanike 2 salėje. Knygoje sudėti pasakojimai apie keturių lietuvių keliones po kadaise buvusią bendrą šalį:

2013-09-02Naują sezoną „Pinigų karta“ pradeda... dalindama pinigus (1)

„Pinigų karta" ryžosi eksperimentui: dalijo pinigus keturiuose miestuose bei miesteliuose. „Aistrų čia netrūko – vieno miestelio seniūnė netgi nutraukė darbinę išvyką į kitą miestą ir parlėkė ginti saviškių. Pinigus išdalijome, reakcijų sulaukėme, o psichologai ir finansų ekspertai analizavo, koks gi vis dėlto tas lengvų pinigų skonis“, – pasakoja A. Tapinas.

2013-08-01LRT televizija pakvies naujai kelionių patirčiai

„Patraukliausios Lietuvos vietovės pritaikytos visiems“, – įsitikinusi Neringa Skrudupaitė, šį sekmadienį LRT televizijos eteryje pristatanti projektą panašiu pavadinimu. Aplankiusi 22 vietoves visoje Lietuvoje, žurnalistė įsitikino – keliauti mūsų šalyje įmanoma visiems: su šeimomis, mažais vaikais, nepriklausomai nuo fizinių apribojimų, negalios ar amžiaus

2013-08-01Šeštasis Antano Macijauko premijos laureatas Romas Sadauskas-Kvietkevičius: „Kartą per savaitę užrašau ir išsiunčiu savo slapčiausias mintis" (4)

Šiemet Antano Macijausko (1874-1950), iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo kasmetinę premiją, kurią skiria Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Biržų rajono savivaldybė, laimėjo druskininkietis Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Nuoširdžiai sveikindami kolegą Romą su prestižine premija, paprašėme jo duoti interviu www.lzs.lt internetiniam laikraščiui.

2013-07-26Dariaus ir Girėno žygdarbis – naujame A. Rakausko-Gustavo animaciniame filme per LRT  (1)

2013-ieji – S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą metai. Minint 80-ąsias legendinių lakūnų žygdarbio metines visoje Lietuvoje vyksta įvairiausi renginiai, o du garsūs žurnalistai pasididžiavimą keliančią istoriją nusprendė pristatyti jaunajai auditorijai: Gražina Sviderskytė ką tik išleido knygą vaikams, o Audrius Rakauskas-Gustavas baigia kurti animacinį filmą „Mes skrisime į Lietuvą“.

2013-07-17Gerimantas Statinis: žurnalistas - orkestras (5)

Šiemet reikšmingiausia Lietuvos žurnalistų sąjungos premija - Vinco Kudirkos premija - paskirta žurnalistui ir muzikantui Gerimantui Statiniui už knygą „Gedimino Akstino viršūnė. Senojo ledkirčio istorijos“. Ta proga (nors ir kiek pavėluotai) kalbiname mūsų kolegą, šios garbingos premijos laureatą, kurio kelionių planų užteks, regis, dar bent trims gyvenimams.

2013-07-16„Labas rytas, Lietuva" ieško gyvo žadintuvo

Ar gaudytumėte saulės vonias pajūryje, ar su kava skubėtumėte į darbą, ar rytus leistumėte lovoje, ar lauktumėte skrydžio į susitikimą su verslo klientais, LRT televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“ – viena iš nedaugelio TV laidų, nesiilsinti vasarą ir gražiausiu paros metu būnanti arčiausiai žiūrovų. Daugelis žiūrovų prisipažįsta, kad „Labas rytas, Lietuva“ jiems – geriausias žadintuvas ryte.

2013-07-15Žiniasklaidoje - tyla prieš audrą (3)

Dar prieš dešimt metų žurnalisto profesija buvo išskirtinė, tokia kaip gydytojo ar teisininko. Žurnalistai buvo savotiška kasta, ginanti laisvą žodį, galinti diktuoti madas ir politikoje, ir visuomeniniame gyvenime. DABAR ŽURNALISTO PROFESIJA vis labiau primena vairuotojo. Kaip ir vairuoti, regis, rašyti gali jau kiekvienas. Tai ypač atsiskleidė socialiniuose tinkluose, kur dažnas fiksuoja ne tik kiekvieną savo žingsnį, bet ir tai, ką mato aplink. Prasiveržė ilgai tūnojusi aistra būti žinomiems, pastebimiems, įvertintiems. Su internetu ir pigiais skrydžiais pasikeitė gyvensenos samprata.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media