2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2010-05-14A.Račas. Apie žiniasklaidą ir dieviškus dėsnius

Galbūt nepastebėjau, tačiau man pasirodė, kad niekas taip ir nesureagavo į žiniasklaidos atstovų pasiūlymus, kurie buvo pateikti po gegužės 7 dieną prezidentūroje vykusio žurnalistų bendruomenės forumo „Žiniasklaidos laisvė ir atsakomybė”. O pasiūlymų daug ir kai kurie jų labai įdomūs. Dar net nespėjau susidaryti apie juos galutinės nuomonės.

2010-05-13G. Sviderskytė. Lietuvos protu nesuvoksi?

Gal tik man atrodo, kad racionalumą Lietuvoje įveikia gaivalas? Gerai būtų. Tuomet viso šito nerašyčiau. Bet akivaizdu, jog sutrikusios visos žiniasklaidos grandys. Žurnalistai ir jų organizacijos, leidėjai/transliuotojai ir jų organizacijos, teisės bei etikos sargai ir pažeidėjai, paramos teikėjai ir gavėjai, įstatymų leidėjai ir vykdytojai, – visi vieni kitų klausinėja: „Kodėl šitaip?“ Ir: „Ką darom?“ O atsakymų kuo toliau, tuo mažiau.

2010-05-12R.Staselis. Labanakt, LRT

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius gali šį bei tą pramiegoti. Nebūtinai tiesiogine prasme - ramiai ilsėdamasis naktimis, kaip drąsiai tvirtina į Lietuvos radijo mikrofoną. Jis gali pramiegoti šį tą esmingo. Politikų bei vyriausybių vadovų būna visur - taip pat Lietuvoje, ir visokių - taip pat storžievių. Tačiau nesirengiu šia proga nuosekliai nagrinėti moralės, įžeidimo aspekto. Tikiuosi, ne tik Lietuvos radijo žurnalistai, kurie daugiau nei du šalies atgimimo ir nepriklausomybės dešimtmečiai jaučiasi sąžiningai atliekantys savo pareigą visuomenei, ras, kaip parodyti savo požiūrį. Nesvarbu: kolektyviai ar asmeniškai.

2010-05-11Kiek už interviu ima Alfa.lt? Noriu tikėti, kad jie pinigų neima

Blogas Media Medis spausdina šokiruojančią žinią – naujienų portalas Alfa.lt už interviu su politikais ima pinigus. Nenoriu tuo tikėti, nes neseniai rašiau apie galimą panašią situaciją naujienų portale Delfi.lt. Tada mano abejonės buvo išsklaidytos – pinigų už interviu portalas neima. O kaip bus šį kartą? Ar Alfa.lt sugebės išsklaidyti tokias abejones? Nuoširdžiai to tikiuosi.

2010-05-11V.Pakalkaitė. Pasitikėjimas (ne)perkamas

Gegužės 7 d. prezidentūroje vykusiame forume "Žiniasklaidos laisvė ir atsakomybė", skirtame Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti, Verslo žurnalistų klubo prezidentė Vija Pakalkaitė itin atvirai kalbėjo apie paslėptą reklamą, užsakomuosius rašinius. Lzs.l publikuoja jos mintis, pasakytas šiame forume. "Kalbama apie atsiradusią santykinai naują mada: prašyti pinigų už tai, kad žurnalistas ateitų į spaudos konferenciją, kitaip tariant, kad atliktų savo kasdienį darbą. Kiek tai kainuoja?.."

2010-05-10M.Stankevičius. Žmonėms reikia pozityvių naujienų

Kartais būna dienų kaip tyčia... Būna dienų, kai norisi perversti visus Lietuvos dienraščius. Buvo trečiadienis, gal ketvirtadienis, galų gale, tai nėra svarbu. Perverčiau. Supratau, kad man vietos šioje šalyje tiesiog nėra. Nesupratau, ką reiškia kelios antraštės ir ko siekia jų autoriai. Taip, supratau, kokia yra Lietuvos žiniasklaidos dabartinė misija: atsikratyti potencialių skaitytojų.

2010-04-08D. Radzevičius. Stabdykime pedofiliją ir spekuliacijas šia tema

Kovo pabaigoje Panevėžio miesto apylinkės teismas nusprendė, kad garsioji Kauno pedofilijos byla turi būti papildyta. Tai reiškia, kad galutinio teismo verdikto šioje byloje dar teks gerokai palaukti ir teisiniai atsakymai į viešai keliamus klausimus visuomenę pasieks vėliau nei norėtųsi.

2010-04-08Pavasario mozaika. Kultūrinis apetitas ir priverstinė dieta

Kai žmogus priverstas rinktis: sviestas ar koncertas, būtini vaistai ar nauja knyga, be jokių sociologinių tyrimų aišku, kas nusvers. Menas ir pramogos didelei daliai tautiečių yra prabanga. Net toks kuklus hobis, kaip floristiniai paveikslėliai ar siuvinėjimas, irgi kainuoja: dažai, klijai, popierius, siūlai ir kt. Lietuvos Respublikos Statistikos departamento atlikti namų ūkių biudžeto tyrimai byloja, kad vienas statistinis pilietis 2008 metais per mėnesį skyrė kultūrai vidutiniškai 37, 80 Lt. „Šviežesnių“ skaičių statistikai dar nepateikė, o jei jie būtų, vargu ar nuteiktų optimistiškiau, nes krizė visus verčia taupyti.

2010-03-31L.Degėsys. Jėgos meilė ir meilės jėga

Net ir blyškiausių metų pilkumoje visada gali išskirti vieną kitą žvaigždę. Kai atrodo, kad nieko neįvyko, įspūdis gali būti apgaulingas. Įvykių pilkumoje, žiniasklaidos isterijoje, neapykantos ir smurto, ligų ir nelaimių propagandoje žmogus lyg ir imunizuojasi, užsiaugina sugebėjimą apsisaugoti, nepulti į paniką ir – gyventi toliau. Kiek tai pavyksta – kitas klausimas. Pagal depresyvumą žiniasklaidos priemonės tiesiog lenktyniauja viena su kita. Alkoholio reklama lyg ir išguita už 11 valandos vakaro ribų, bet kriminalinės kronikos ir toliau reklamuoja ginklus, narkotikus, smurtą, prievartą ir nusikaltimus...

2010-03-30A.Navickas. Prieštaringos mintys po LŽLEK sprendimo

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) pripažino, kad dienraštis „Lietuvos žinios“ iki kovo 8 dienos publikavo 5 straipsnius, kurie yra neetiški. Tam, kad leidinys būtų pripažintas neetišku, užtenka publikuoti 2 ar daugiau neetiškus straipsnius. Taigi, leidinys pripažįstamas neetišku. Šis įvardijimas galios metus, jei nebus naujų neetiškos žurnalistikos faktų. Tiesa, jis tėra moralinio pobūdžio sankcija, praktiškai neturinti jokių padarinių. Aišku, bet kuriuo atveju, nemalonus įvardijimas...

2010-03-29V.Denisenko. Žiniasklaidos ateitis internete – mokama ar nemokama?

Ne taip seniai iš Didžiosios Britanijos atėjo žinia apie „drastišką eksperimentą“ – laikraščiai „Times“ ir „Sunday Times“ planuoja nuo birželio mėnesio apmokestinti priėjimą prie savo interneto svetainių. Atrodytų, tai prieštarauja paties interneto principui, kur informacija gali laisvai ir nevaržomai pasklisti tarp milijonų vartotojų, tačiau britų žiniasklaidos atstovai yra įsitikinę, jog eina teisingu keliu.

2010-03-26V.Vasiliauskas. Atverkime duris teisingumui

Galėjau ir neiti, nes Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimai neturi jokių teisinių pasekmių. Bet aš gerbiu ir branginu profesinę etiką, nors ši pagarba man netrukdo abejoti, ar vertėtų krašto žurnalistų etika rūpintis R.Paleckiui... Kaip negali žurnalistų etikos sustiprinti Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, nežinia kam atstovaujantis, nes nepažįstu nė vieno garsesnio žurnalisto, kuris dalyvautų šio veikėjo vadovaujamos sąjungos veikloje...

2010-03-25D.Radzevičius. Viešas atsakymas Seimo narei, buvusiai žurnalistei D.Meiželytei

Seimo narė Donalda Meiželytė interneto portale lrytas.lt savo laiške redaktoriui viešai pareiškė, jog ji visada buvo įsitikinusi, kad „įsodrinti“ autorius – kvailystė”. Paprastai kalbant, ji nenori, kad autoriai būtų taip pat socialiai draudžiami, kaip ir visi kiti Lietuvoje dirbantys žmonės. Prisipažinsiu, kad tikrai nebūčiau reagavęs į buvusios kolegės (D. Meiželytė yra baigusi žurnalistikos studijas Vilniaus universitete), o dabar Seimo narės viešą laišką. Geriau jau tiesiogiai pakalbėti, išsiaiškinti...

2010-03-23H.Juškevičius. Ar leisime sunaikinti visuomeninį transliuotoją?

Visi radijo ir televizijos vadovai, kiekvienas savaip, stengėsi gerinti Lietuvos radijo ir televizijos programas. Tai nebuvo lengva: komerciniai kanalai viliojo darbuotojus geresniais atlyginimais, o žiūrovą - kriminaliniais filmais ir lengvesnio turinio laidomis. Tačiau dabar, pirmą kartą per visą Lietuvos istoriją, Lietuvos radijas ir televizija yra priversti sumažinti savo laidų apimtį. Ne Maskva ir ne Briuselis, o sava nepriklausomos Lietuvos vyriausybė verčia tai daryti, skirdama skurdžiausią iš visos Europos visuomeninių transliuotojų biudžetą: mažiau lito per mėnesį...

2010-03-16V.Denisenko. Žiniasklaida: galia ir atsakomybė

Apie žurnalistų galias ir galimybes diskutuojama neretai. Žurnalistika neatsitiktinai yra vadinama „ketvirtąja valdžia“. Tačiau, ko gero, realias žiniasklaidos galimybes galima parodyti tik pasitelkus į pagalbą konkrečius pavyzdžius (šiuo atveju – užtektų dvejų; vienas jų gerai žinomas, kitas – visai naujas).
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media