2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2023-01-31TILS: Korupcijos suvokimo indekse Lietuva – viena vieta aukščiau

2022 m. „Transparency International“ (TI) Korupcijos suvokimo indekso (KSI) tyrime Lietuvai skirti 62 balai iš 100 galimų ir 33 vieta 180 šalių sąraše. Lietuva užima 12 vietą tarp Europos Sąjungos (ES) valstybių. Pirmoje vietoje pasaulyje išlieka Danija (90 balų).

2023-01-17Agnė Širinskienė: „Seime registruotas pasiūlymas riboti LRT generalinio direktoriaus kadencijų skaičių“ (2)

Grupė opozicinėms Lietuvos regionų, Lietuvos valstiečių iš žaliųjų sąjungos, „Vardan Lietuvos“ ir Darbo partijos frakcijoms priklausančių Seimo narių registravo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlo riboti LRT generalinio direktoriaus kadencijų skaičių.

2023-01-16Algirdas Kavaliauskas: Gal LRT neturi raštingų žmonių ir lietuviškai nebeskaito valstybinės lietuvių kalbos komisijos dokumentų  (5)

Valstybinės lietuvių kalbos komisija yra sudariusi nevartotinų svetimžodžių sąrašą. LRT Sveikinimų programą sudarantys specialistai jau kelinti metai vartoja anūką (vnuk) vietoje lietuviško atitikmens vaikaitis. Gal LRT neturi raštingų žmonių ir lietuviškai nebeskaito valstybinės lietuvių kalbos komisijos dokumentų.

2022-12-28Rusų žurnalistė Tatjana Felgenhauer: „Jie neskiria Rusijos propagandos nuo Rusijos žurnalistikos“  (1)

Tatjana Felgenhauer buvo ilgametė 2022 m. kovą uždarytos radijo stoties „Echo Moskvy“ korespondentė ir laidų vedėja. Žurnalistė jau apie pusę metų gyvena ir dirba Lietuvoje, veda laidas „Deutsche Welle“ „Youtube“ kanale rusų kalba. Ji davė interviu LRT.lt. Žurnalistę kalbino Natalija Zverko.

2022-12-23Agnė Širinskienė: „37 Seimo nariai kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydami įvertinti LRT veiklos modelio konstitucingumą“

37 Seimo nariai, priklausantys opozicinėms Lietuvos regionų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos frakcijoms, demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ ir mišriai Seimo narių grupei kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydami ištirti, ar Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) įstatymo nuostatos ir tiek, kiek jų pagrindu nėra nustatoma veiksminga, nepriklausoma visuomeninio transliuotojo kontrolės sistema, neprieštarauja iš Konstitucijos kylančiai visuomeninio transliuotojo ypatingai konstitucinei misijai, Konstitucijos 25 ir 46 straipsnių nuostatoms bei Konstitucijoje įtvirtintam teisinės valstybės principui.

2022-12-18Robertas Šarknickas: „Lietuvių kalbos naikinimas tęsiasi“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai Seime bandė pristatyti Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo siūloma leisti asmenvardžiuose naudoti diakritinius ženklus – tai reikštų, kad tam tikrais atvejais Lietuvos Respublikos oficialiame dokumente asmens vardas ir pavardė galėtų būti nė neįskaitomas, kadangi jame būtų gausu rašmenų, nesančių lietuvių kalbos abėcėlėje ir nepažįstamų lietuviams.

2022-12-08Petras Dovydas Šidagis: LRT laidos, vedančios Lietuvą ir jos piliečius į moralinę degradaciją

Ypač didžiulį pasibjaurėjimą mūsų valstybės piliečių dorai kelia laidos, kaip „Lietuva kalba“, visais žurnalistikos būdais mūsų jaunimą vedančius blogais keliais į iškrypėlišką gyvenimą be šeimos, narkomaniją, kitokią moralinę degradaciją. Kur pradingo žurnalistinės etikos sargai? Štai paskutinėje laidoje buvo „ugdomos“ nuostatos, aiškiai mūsų jaunimą ateityje vedančios link narkotikų legalizavimo ir į visokį dorą paminusį pasaulį.

2022-12-07Lietuvos kultūros taryba kviečia dalyvauti grįžtamojo ryšio apklausoje

Lietuvos kultūros taryba kviečia kultūros ir meno bendruomenę dalyvauti grįžtamojo ryšio apklausoje: Apklausos tikslas – sužinoti, kokia Jūsų nuomonė apie Lietuvos kultūros tarybą, jos darbą ir atliekamas funkcijas, siekiant tobulinti Tarybos veiklą. Anketos pildymas turėtų užtrukti 10–20 min. Atsakymų lauksime iki 2022 m. gruodžio 18 d. (imtinai).

2022-12-06Rygoje veikiančią televiziją „Dožd“ sudrebino skandalas (3)

Rygoje veikiančią televiziją „Dožd“ sudrebino skandalas, atskleidęs gilius mentaliteto skirtumus net tarp Putinui oponuojančių Rusijos piliečių. Ugnį įplieskė naujienų programos vedėjo Aleksejaus Korostreliovo žodžiai, kuriais jis palydėjo naujienų bloką apie vargstančius dėl prasto aprūpinimo Rusijos kariuomenės šauktinius: „Mes tikimės, kad daugeliui karių sugebėjome padėti, pavyzdžiui, aprūpinimu ir suteikdami fronte elementarius patogumus“.

2022-11-26Meno kūrėjų asociacijos konferencija „Menas – prekė ar prasmė?“. Kviečiame kolegas dalyvauti

Lapkričio 28 d., pirmadienį, 11 val. Nacionalinė dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) Meno kūrėjų asociacija rengia konferencija „Menas – prekė ar prasmė?“. Kviečiame kolegas dalyvauti. Bus galima įsijungti į diskusiją ir iš salės.

2022-11-24Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pranešimas po spaudos konferencijos „Kokia grėsmė pakibo virš valstybinės kalbos?“

Ar Laisvės partija nori panaikinti valstybinį lietuvių kalbos statusą? – tokį klausimą lapkričio 23 d. spaudos konferencijoje aptarė Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis ir Stasys Tumėnas, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis.

2022-11-19Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis: Pastabos baigiant kadenciją

Skelbiame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininko Audrio Antanaičio mintis baigiant kadenciją.

2022-11-18Seimo narys Robertas Šarknickas: „Įvairių žiniasklaidų atstovai pyktelėjo. Kėsinimasis į žodžio laisvę“

Seimo plenarinių posėdžių salę pasiekė Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kuriomis siekiama peržiūrėti visą viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų veiklos ir savitvarkos institucijų reglamentavimą. Vienas iš konkrečių pokyčių – keičiama Visuomenės informavimo etikos komisijos sudėtis. Dabartiniame įstatymo projekto variante siūloma, kad komisiją sudarytų 9 nariai: 3 Medijų tarybos atstovai, 1 – LRT, 2 – žurnalistų sąjungų ir 3 atstovai iš Visuomenės informavimo etikos asociacijos. Turbūt paklaustumėte, na, ir kas?

2022-11-12Žiniasklaidos atstovai kviečiami registruotis į tarptautinę konferenciją „Visuomeninė žiniasklaida demokratijai“

Lapkričio 22 d., antradienį, Seimo Konferencijų salėje (III rūmai) nuo 10 val. vyks Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen globojama tarptautinė konferencija „Visuomeninė žiniasklaida demokratijai“. Iki lapkričio 14 d. konferencijos organizatoriai maloniai prašo registruotis užpildant ANKETĄ ir patvirtinant dalyvavimą vietoje arba per nuotolį.

2022-11-10Algirdas Kavaliauskas: Gyvenime, žiniasklaidoje kalbos išdarkymai įgauna įvairias grimasas (4)

Realybė tikrai žiauri: pavyzdžiui, iš lietuvių norima atimti savastį – gimtąją kalbą. Ne bet kaip atimti, o su aukščiausių šalies institucijų ir asmenų pagalba. Paskui tie galbūt gaus kurio nors užsienio valstybės prezidento sveikinimą... Žinoma, tai nėra paprasta naikinti savus, rizikuojama, jog sekančiuose rinkimuose nebus išrinkti. Tačiau, matyt, rizikuoti, dėl jiems žinomų priežasčių, apsimoka.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media