2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2018-04-10Viešas profesoriaus Vytauto Radžvilo laiškas (1)

Drįstu teigti, kad Sąjūdžio minėjime iškelti kai kurie svarbūs valstybei klausimai ir geopolitiniais bei nacionalinio saugumo argumentais pagrindžiama būtinybė telktis esminėms permainoms šalyje. Būtų gerai, kad atsikvošėjimas, kol nevėlu, vyktų sparčiau:

2018-04-10Romualdas Ozolas: Tauta kryžkelėje (1)

Minėdami Romualdo Ozolo trečiąsias mirties metines, kviečiame skaitytojus prisiminti Kovo 11-osios Lietuvos kūrėją ir dalinamės neblėstančio aktualumo jo tekstu.

2018-03-25VRK įvertino laikraštį „Naisių žemė“ – politinės reklamos nėra nė pėdsako

Laikraščio pavadinimas tas pats, maketas tas pats, jį redaguoja ta pati redaktorė, bet už leidybą rinkimų metu moka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o kitu laiku – Naisių bendruomenė. Taip leidžiamas laikraštis „Naisių žemė“, bet Vyriausiosios rinkimų komisija (VRK) politinės reklamos nerado nė viename pernai išleisto laikraščio straipsnyje.

2018-03-20Forumas „Naujos kompetencijos, užimtumas ir ekonominės perspektyvos. Ar sukursime išmanią visuomenę?“

Kviečiame žurnalistus į Lietuvos darbo biržos drauge su ISM Vadybos ir ekonomikos universitetu kovo 22 d. 13.00–15.45 val. rengiamą forumą „Naujos kompetencijos, užimtumas ir ekonominės perspektyvos. Ar sukursime išmanią visuomenę?“. Renginys vyks ISM Inovacijų bazėje (Arklių g. 18, Vilnius).

2018-03-18Kreipimasis dėl lituanistinių institutų jungimo (1)

Kovo 4 dieną Ministro Pirminiko sudaryta Darbo grupė pasiūlymams dėl valstybinių mokslinių tyrimų institutų veiklos kokybės gerinimo parengti pateikė savo veiklos ataskaitą. Joje siūloma „sutelkti H[umanitarinių] M[okslų] institutų mokslinį potencialą į Lietuvos humanitarinių tyrimų centrą“. Šiuo siūlymu faktiškai užsimota panaikinti keturis lituanistinius valstybės mokslo institutus – Lietuvos istorijos, Lietuvių kalbos, Lietuvių literatūros ir tautosakos, Lietuvos kultūros tyrimų – bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrą. Tokiu būdu naikinamas nacionalinės tautos kultūros mokslinio tyrimo branduolys, ištisas valstybės mokslo segmentas.

2018-03-14Konferencijos „Žiniasklaida audiovizualinėje komunikacijoje“ kreipimasis “Dėl žiniasklaidos laisvės ir Nacionalinio transliuotojo veiklos”

Konferencijos „Žiniasklaida audiovizualinėje komunikacijoje“ kreipimasis “Dėl žiniasklaidos laisvės ir Nacionalinio transliuotojo veiklos”

2018-03-14Prezidentei, Seimo Pirmininkui ir premjerui – EBU laiškas dėl LRT daromo politinio spaudimo

Europos transliuotojų sąjunga (EBU, angl. European Broadcasting Union) atsisakė dalyvauti LRT veiklą tiriančios Seimo laikinosios komisijos veikloje ir kreipėsi į Lietuvos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį ir Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai daromo politinio spaudimo. Lietuvos vadovai raginami nesiimti veiksmų, galinčių pažeisti nacionalinio transliuotojo institucinį bei turinio nepriklausomumą.

2018-03-11Kovoja vertybės ir pinigai – žiniasklaidos kritika

Šiais laikais žurnalistikos studentai mokomi objektyviai informuoti visuomenę, laikytis profesinės etikos normų ir principų, dirbti sąžiningai ir kokybiškai. Tačiau, žvelgdami į dabartinę Lietuvos žiniasklaidos situaciją, pastebime, jog jai tenka susidurti su daugybe iššūkių. Kalbėti apie padorumą, profesinę etiką Lietuvoje labai keblu, nes vertybės žiniasklaidoje pasikeitusios.

2018-02-28Keletas publikacijų apie Seimo laikinosios komisijos, tiriančios LRT finansinę veiklą, darbą, ir komentaras tuo klausimu

Kolegė Virginija Bunevičiūtė atsiuntė LŽS svetainei kolegių Laurynos Vireliūnaitės (15 min) ir Dalios Plikūnės (BNS) publikacijas apie Seimo laikinosios komisijos, tiriančios LRT finansinę veiklą, darbą ir komentarą tuo klausimu.

2018-02-222017-ųjų METŲ ŽODIS ir METŲ POSAKIS – jau išrinkti

Vasario 21 d., Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, paaiškėjo pirmą kartą Lietuvoje surengtų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimų rezultatai. Kandidatai dalyvauti šiuose rinkimuose buvo siūlomi nuo praėjusių metų birželio. Už organizatorių atrinktus žodžius ir posakius nuo sausio 10 d. buvo balsuojama portale www.lzinios.lt. Internetiniame balsavime daugiausia balsų gavo žodis ŠVAISTUOMENĖ ir posakis LAIKAUSI KAIP… GEDIMINO KALNAS.

2018-02-15Laikinai sustabdytas televizijos programos „RTR Planeta“ laisvas priėmimas Lietuvoje

2018 m. vasario 14 d. posėdyje Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) priėmė sprendimą 12 mėn. sustabdyti televizijos programos „RTR Planeta“ laisvą priėmimą Lietuvos Respublikos teritorijoje dėl šioje programoje besikartojančių Europos Sąjungos Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyvos ir Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pažeidimų – programos laidose nuolat kurstomo karo, nesantaikos ir tautinės neapykantos.

2018-02-08Šimtmečio minėjimas - konferencija "Lietuvos valstybė buvo, yra ir bus!"

Kviečiame Jus į Lietuvos valstybės šimtmečio paminėjimą - konferenciją „Lietuvos valstybė buvo, yra ir bus!“ Pranešėjai: Kun. Robertas Grigas, Prof. Rasa Čepaitienė,Prof. Vytautas Radžvilas Renginio vieta: Lietuvos nacionalinis muziejus (įėjimas iš Arsenalo gatvės), konferencijų salė (II aukštas). Laikas: vasario 15 diena (ketvirtadienis), 16.45 val.

2018-02-05Diskusijų festivalis „Būtent!“ kviečia kurti renginio programą

Rugsėjo 7–8 dienomis Birštone vyks jau antrasis visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų ir politikos atstovų susitikimas – diskusijų festivalis „Būtent!“. Renginys, praėjusiais metais sulaukęs net 3 tūkst. dalyvių, šiemet išaugs dvigubai. Į Birštoną susirinkusių dalyvių lauks 80 skirtingų diskusijų ir renginių, daugiau nei 60 valandų kokybiškų debatų, 200 įkvepiančių pranešėjų. Šių metų naujovė – festivalyje planuojančios dalyvauti organizacijos bei privatūs asmenys gali siūlyti jiems įdomias ir aktualias temas, kurios bus įtrauktos į renginio programą.

2018-02-02Marius Markuckas: Lietuvą – į Grūto parką?

Netrukus minėsime modernios Lietuvos šimtmetį. Valstybei tai nėra daug. Tačiau jaunas amžius ne visada reiškia ir jėgų žydėjimą. Mūsų šalies atveju, deja, būtent taip ir yra. Žinant, ką per pastarąjį šimtą metų Lietuvai teko patirti, kaip brutaliai ji buvo žalojama sovietmečiu ir kaip aplaidžiai šie sužalojimai gydyti po 1990-ųjų, nėra keista, kad šventinę nuotaiką trikdo klausimas: ar Lietuva sulauks kito jubiliejaus?

2018-02-01LRT kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją

LRT kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama paaiškinti, ar Seimo įkurtos Laikinosios komisijos, atliekančios LRT veiklos tyrimą, reikalavimas per 20 dienų pateikti didelės apimties skirtingų sričių 5-erius ar daugiau LRT veiklos metus apimančius dokumentus ir informaciją nepažeidžia LR Seimo laikinųjų komisijų įstatymo reikalavimo netrikdyti valstybės institucijų darbo.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media