2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2017-10-03Ar sąvoką „są-ži-nė“ primena tik rašytojo Eduardo Selelionio poemą „Sąžinė“?

Vėl baru save. Aš nesąžiningai net 56 metus užmiršau ir poemą „Sąžinė“. Knygikę gelsvais drobiniais viršeliais, išleistą 1960 metais. Poemą parašė mano neblogas literatūrinis bičiulis Vilniuje, poetas, žurnalo „Sveikatos apsauga“ vyriausiasis redaktorius 1961-1989 metais Eduardas Selelionis (1928-1993).

2017-10-01Vidmantė Jasukaitytė: užjaučiu moteris, kurios į šeimą ateina kaip į priklausomybę ir vergovę

Galima kalbėti apie kiekvieną eilutę, kuri slepia iškreiptą požiūrį į santuoką, šeimą ir liudija deformuotus bendro gyvenimo bruožus. Tai beprotiško, kvailo, kosmopolitiško feminizmo antspaudas lietuvės moters sąmonėje, o taip pat gal būt liudijimas skaudžios moterų patirties gyvenant su neišprususiais, tinginiais, agresyviais vyrais, kurie toli atsilieka nuo moters daugybėje sričių.

2017-09-26Įšokus į „Ratų upę“ dabar triskart kebliau, negu jūroje ir net lėktuve

Teises jau turintis vairuotojas ekspromtu kelyje ne gali, o privalo kaip „Tėve mūsų“ išvardinti horizonte regimus devynis objektus. Toks asmeninės orientacijos testas, žaibiška patikra.

2017-08-23Rolandas Vizgirda: Taip nutinka tik kartą per 1000 metų (1)

Mūsų bičiulis Rolandas Vizgirda atsiuntė LŽS svetainei štai tokį matematikos uždavinėlį.

2017-08-22Gediminas Griškevičius: Perpiešti žmonės ir nesenstanti Palanga: „Tarp mirusių jūsų nebus“

Dailininko dirbtuvėlės langai. Jie čia dirbusiojo sielos akimis lyg magnetukai traukia priartėti, jie nuo 1990-ųjų metų rugpjūčio pažįstamu balsu vis pasiteirauja, kas naujesnio Palangoje, ką veikia, prasmingesnio, originalesnio kuria „Vienos kraujo grupės“ draugai, jie vaikiškai smalsiai ir kantriai, net pagarbiai išklauso pašnekovų, ir taip kantriai, gyvendami prisiminimais, laukia, kol ir kada vėl ateisi, o paliudijimui ant palangės „Ilgesio kopos Žuviai“ padėsi dar vieną „rainasparnį“ akmenuką iš trapių, o amžinumą liudijančių Palangos pajūrio smėlynų. Smėliai – štormų šešėliai.

2017-08-16Sigitas Krivickas: Amžius – ne kliūtis mokytis ir įveikti vienatvę

Ar girdėjote, kas yra Nordplus (Šiaurė-plius)? Tai Šiaurės šalių Ministrų tarybos remiama labai svarbi mokymosi visą gyvenimą programa. Daugiau kaip 10000 žmonių Šiaurės ir Baltijos šalyse kasmet patiria jos naudą. Sudaromos galimybės organizacijoms teikti paraiškas ir gauti paramą, kad būtų galima keistis lektoriais ir instruktoriais tarp Šiaurės ir Baltijos šalių. Tokios iniciatyvos ėmėsi Latvijos pensininkų federacija, kuriai pavyko gauti finansinę Nordplus paramą svarbiam projektui. Bendradarbiauti kuriant ir vykdant projektą „Amžius – ne kliūtis“ („Age is not an obstacle“) latviai pakvietė kolegas iš Estijos pensininkų bendrijų asociacijos ir Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“. Mūsų šalies delegacijos sudėtyje į Rygą teko važiuoti ir šių eilučių autoriui, kaip LŽS senjorų klubo atstovui.

2017-08-16Vyriausybė išsižada dar per 30 tūkstančių piliečių

Vyriausybei nerūpi daugelis anksčiau prisiimtų įsipareigojimų. Ne tik rinkėjams, bet ir partneriams. Dialogas ir derybos naujiesiems profesionalams tampa keiksmažodžiu. Tą matome ir dėl Valstybės tarnybos įstatymo (VTĮ) projekto. Vyriausybė vėl ignoravo socialinius partnerius.

2017-07-05Gediminas Griškevičius: „Svarbu – ne viršūnės, bet noras ir pastangos jas pasiekti“ (1)

Birželio 8–22 dienų žygius pajūriu paskyriau šviesiam šviesių pasaulio smalsautojų ir pažinėjų keliautojų – literačių Lidijos Umbrasienės, Irenos Beržienės Palangoje ir Reginos Biržinytės Kelmėje atminimui.

2017-06-12Keli rašto potėpiai poeto, vienatinio dainiaus Antano Kalanavičiaus portretui: ‚Jūrą, Palangą, kalnus jaučiu ir Dzūkijoj“

Poetės Juditos Vaičiūnaitės ir žmonos – mūsų kurso draugės Petos Mozūraitytės-Dumšienės rūpesčiu Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla 1994 m. išleido net 600 puslapių Antano Kalanavičiaus eilėraščių ir laiškų rinktinę „Ne akmenys guli“, liudijančią neeilinį poeto talentą. Telieka džiaugtis, jog „geriau vėliau, negu niekada“. Tik norėtųsi, kad ir jo „vaikiškoji kūryba“ susilauktų panašaus dėmesio.

2017-06-02Lazaris Zamenhofas : pašauktas padėti pasaulio žmonėms  (1)

Kalba yra supančio pasaulinis suvokimo priemonė. Kalba formuoja žmogaus mąstymą, jo santykį su kitais ir su pačiu savimi. Skirtingos kalbos lemia skirtingą mastymo stilių. Yra tokia talpi sąvoka – „surasti bendrą kalbą“. Kalbant pozityviai, turime galvoje skirtingų pažiūrų ir dažnai skirtingų kultūrų, skirtingo tikėjimo, skirtingo suvokimo žmonių bendravimą. Mūsų žemietis, Balstogėje gimęs litvakas Lazaris Zamenhofas XIX a. pabaigoje ryžosi pateikti pasaulio tautų žmonėms tokią bendrą kalbą, kuri juos jungtų, bet jų pačių kalbų neniveliuotų.

2017-05-26Nemarus „Poetų paštas“ nuramina, gaivina meilę artimui, stiprina mūsų kalbosaugą

Plaukia „literatūriniai laivai“, tęsiasi pavasariniai žmones, gėrį ir gyvenimo grožį aukščiau visų materialiųjų vertybių ir prekybos centrų iškeliančių „Sielų kruizai“. Žmonės, kuo dažniau skaitykim, deklamuokim, užsidėkime Poezijos „grandines“ ir nereikės kitų, kur viršų ima pyktis, agresija, chamiškas godulys, kur dulkė dulkę dulkina.

2017-05-23Keturis kartus „Sidabrinė gervė“ apdovanojimuose nominuota G. Jaraminaitė: vaidmenys – tavo vaikai

Teatro, kino ir televizijos aktorės Gabijos Jaraminaitės talentu, ko gero, nedrįstų abejoti niekas. Daugiau nei dvidešimtmetį vaidinanti moteris buvo ne kartą įvertinta kino bendruomenės, o šiemet jubiliejinėje, 10-ųjų kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ ceremonijoje ji pretenduoja atsiimti apdovanojimą, kaip geriausia metų aktorė už pagrindinį vaidmenį filme „Amžinai kartu“. Birželio 13 d. vyksiančios iškilmingos statulėlių įteikimo ceremonijos metu paaiškės šių kino apdovanojimų laureatai.

2017-05-16Trys Šventosios „savininkai“: „Esame gražūs tokie, kaip stovim ir kitokie nenorim būt“

Šventosios pievoje gėrėjosi trys patys tikriausi teritorijų savininkai – gandrai. Jie, o taip pat dešimtys, šimtai kitų paukščių virš Šventosios upės ir jūros, virš Būtingės, o dar toliau – latviškosios Nidos ir Papės, dar žaliųjų girių gyventojai atsako į esminį klausimą, kuo žavūs ir patrauklūs šie kraštai civilizacijos tempų pervargintiems „atklajūnams“?

2017-05-09Dievoieška: ar tai yra visa, kas po „Gėrio žvaigžde?“

Aš labai gerbiu išmintingo, Aukštaitijoje gimusio, o pajūriui ir Lietuvai daug prasmingų veiklos barų įveikusio vyro – Lietuvos Nepriklausomos Valstybės Atstatymo Akto signataro Kovo 11-osios Klaipėdos klubo nario Stasio Malkevičiaus – Malkaus (gimė 1928 m. kovo 17-ąją) knygą „Žmogus ir Kūrėjas“ (Pamąstymai apie amžinąsias vertybes), kurią I. Simonaitytės bibliotekoje padovanojo dar 1990 metais Klaipėdoje, laikraščio „Darbininkų balsas“ redakcijoje pažintas labai atviraširdis, gera visiems linkintis klaipėdietis, tuomet vos 98 metų Petras Giniotas.

2017-04-12Gediminas Griškevičius: septynioliktųjų Palangos pavasario akimirkos. Kuriantys medkirčiai (1)

Jeigu nori pajusti artėjančių 2017-ųjų Šventų Velykų džiaugsmo akcentų, pamatyti nemeluotas dangiškas grožybes, jūros ir erdvių sanglaudą savo žemiškoje kelionėje, - prašau, padėk už Naglio aukštumėlės. Visai netoli.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media