2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas

 

2022-08-09Dabartinės žiniasklaidos raidos tendencijos

Per pastaruosius du dešimtmečius Lietuvos žiniasklaidos sistemoje įvyko esminių pokyčių. Jų daugiausia sukėlė sparčiai stiprėjančios elektroninės (internetinės) žiniasklaidos priemonės, tiesiogiai paveikusios ir laikraščius bei žurnalus, ir radiją bei televiziją.

2022-06-17VU Komunikacijos fakultetas: Dėstytojas ir studentė apie išaugusią politinės komunikacijos svarbą

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto žurnalistikos trečio kurso studentė Ugnė Unguraitytė su dėstytoju docentu Andriumi Šuminu susipažino dar pirmame kurse, kai dėstytojas skaitė komunikacijos teorijų paskaitas. O šiandien dėstytojas ir studentė – kolegos, tiriantys Lietuvos politikų komunikaciją Instagram’e 2020 m. rinkimų į Seimą kampanijos metu.

2022-06-04LRT atsiskaito. Visuomeninis transliuotojas visuomenei pristato 2021 m. veiklos ataskaitą

LRT visuomeninis transliuotojas, kuriantis prasmingą – kokybiškos žurnalistikos ir ugdančio laisvalaikio – turinį visiems Lietuvos žmonėms ir pasaulio lietuviams, kaip ir kiekvienais metais, pateikia metinę veiklos ataskaitą bei kviečia visuomenę ne tik susipažinti, bet ir pasidalinti savo nuomone apie LRT veiklą.

2022-06-01Vienuolio, kunigo ir žurnalisto liudijimas

Tarp popiežiaus Pranciškaus neseniai paskelbtų dešimties naujų šventųjų pasaulio katalikų socialinės komunikacijos darbuotojams ypač artimas žiniasklaidoje aktyviai veikęs šv. Titas Brandsma O.Carm (Titus Brandsma, 1881–1942). Šis olandų katalikų kunigas, karmelitų vienuolis ir teologijos profesorius buvo labiausiai žinomas neopagoniškos nacionalsocializmo ideologijos priešininkas. Vykstant Antrajam pasauliniam karui, 1940 metais nacistinei Vokietijai okupavus Olandiją, jis ryžtingai stengėsi, kad katalikų spauda nedarytų jokių nuolaidų nacizmui.

2022-05-16V. Kudirkos premijos laureatė Virginija Skučaitė: „30 savo gyvenimo metų, rinkau po kruopelę bet kokią ikonografinę medžiagą“ (1)

Šiųmetinė V. Kudirkos premijos laureatė, kaunietė, LŽS narė Virginija Skučaitė papasakojo, kodėl ją domina mūsų šalies praeitis, kodėl parašė knygą „Traukinio į mirtį pėdsakais“, sukūrė dokumentinį filmą „Traukinys į mirtį“, už kuriuos šiemet jai buvo suteikta V. Kudirkos premija. Skelbiamos ir LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininko Vido Mačiuli0 ir istoriko doc. dr. Algirdo Jakubčionio rekomendacijos.

2022-05-11„Media4Change“ skelbia žurnalistinių tyrimų konkursą (1)

„Media4Change” kviečia žurnalistų komandas nušviesti problemas žmogaus teisių, korupcijos ir aplinkos apsaugos srityse. Geriausių žurnalistinių tyrimų įgyvendinimui skiriamas 4000 Eur. fondas.

2022-05-11Visuomenės informavimo etikos komisija: Įtaigi, argumentuota, taisyklinga žurnalisto kalba - didesnis dėmesys ir pasitikėjimas

Visuomenės informavimo etikos komisija: Įtaigi, argumentuota, taisyklinga žurnalisto kalba - didesnis dėmesys ir pasitikėjimas.

2022-03-10Dėl dezinformacijos, karo kurstymo bei propagandos stabdomas televizijos programos „Mir“ platinimas bei blokuojamos 57 interneto svetainės

Lietuvos radijo ir televizijos komisija nustačiusi, kad Rusijos Federacijos televizijos programoje „Mir“ nustatyti pažeidimai akivaizdžiai rimtai ir sunkiai pažeidžia Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnio 1 dalies reikalavimus, t. y. skleidžia karo propagandą ir kursto karą, 2022 m. kovo 9 d. priėmė sprendimą penkeriems metams sustabdyti retransliuojamos ir (ar) platinamos internete televizijos programos „Mir“ laisvą priėmimą Lietuvos Respublikoje.

2022-03-02Ekspertai siūlo, kaip institucijos turėtų teikti informaciją redakcijoms nepažeidžiant duomenų apsaugos

Šalies žiniasklaidos bendruomenei atstovaujančios organizacijos ir „Transparency International“ Lietuvos skyrius pateikė siūlymus Vyriausybei, Teisingumo ir Kultūros ministerijoms, kaip palengvinti žurnalistų ir redakcijų darbą, gaunant informaciją iš valstybės institucijų visuomenės informavimui, kurią vis sudėtingiau gauti dėl bandymų prisidengti Bendruoju asmens duomenų apsaugos reglamentu (BDAR). Ekspertai vieningai sutaria: dabartinė situacija, kai vis dažniau atsisakoma žurnalistams ir viešosios politikos organizacijų atstovams suteikti informaciją, kelia didelę grėsmę žodžio laisvei ir visuomenės teisei žinoti.

2021-05-27Žurnalistai bei redaktoriai per mažai dėmesio skiria vaizdų pateikimui (1)

Šiais metais jubiliejinį, dvidešimtąjį, kartą surengtas Lietuvos spaudos fotografijų konkursas, kurį lydėjo geriausių darbų atranka bei jų paroda Vilniaus rotušėje. Artėjant šio jubiliejinio konkurso finaliniams akordams, siūlome pokalbį su viena jo organizatorių, Lietuvos žurnalistų sąjungos Spaudos fotografų skyriaus vadove, fotografe EVGENIA LEVIN.

2021-05-14Almanachas „Trakų krašto literatai – 20“, žurnalisto, leidėjo Juozo Vercinkevičiaus 80-metis (2)

Bibliotekoje buvo parengtos dvi kraštotyros parodos: „Trakų viešoji biblioteka 2020 metais“ bei „Lietuvos žurnalistui, leidėjui Juozui Vercinkevičiui – 80“, supažindinančios su reikšmingiausiais pastarųjų metų įvykiais. Pirmojoje – pristatoma Trakų viešosios bibliotekos aštuoniasdešimtmečio proga išleista knyga „80 žingsnių iki šiandien“. Antrojoje – eksponuojami „Vorutos“ ir „Trakų žemės“ redakcijų išleisti nauji leidiniai, skelbtos publikacijos, redaktoriui J. Vercinkevičiui įteikti apdovanojimai.

2021-05-11„Headline“ strateginei komunikacijai vadovaus Daiva Ulbinaitė (1)

Prie komunikacijos agentūros „Headline“ komandos prisijungė komunikacijos specialistė, buvusi Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė. Ji agentūroje eis strateginės komunikacijos direktorės pareigas.

2021-05-01Seimo Žmogaus teisių komitetas išklausė žurnalistų etikos inspektoriaus informaciją – pažeidimai persikelia į socialinius tinklus

Balandžio 28 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas išklausė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos 2020 metų veiklos ataskaitos pristatymą. Ataskaitą pateikė žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė.

2021-04-17Renaldas Malychas: Dviejų dešimtmečių kelionė su „Tauragės kurjeriu“

Kai 2000 metų rugpjūčio 1 dieną pravėriau „Tauragės kurjerio“ redakcijos duris, neturėjau žalio supratimo, ką čia veiksiu. Atėjęs iš pramogų srities ir sėdęs į nediduko laikraščio vadovo kėdę, peržvelgęs finansinę situaciją padariau išvadą, kad užtruksiu čia gal kokį pusmetį. Tačiau gyvenimas įstūmė į du dešimtmečius trukusią žurnalistikos kelionę...

2021-04-03Kaip žiniasklaidoje sumažinti neapykantos kalbą tautinių mažumų atžvilgiu

Neapykantos kalbos kiekį tautinių mažumų atžvilgiu sumažintų žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje vartojamos kalbos higiena, teigia 850 žiniasklaidos kanalų nuo 2019 metų pradžios iki dabar išnagrinėję žiniasklaidos analizės bendrovės „Mediaskopas“ ekspertai.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media