2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas

 

2011-04-06Naujas paveldo žinių šaltinis

Tėvynės pažinimo draugija, telkdama tautos paveldo puoselėtojus, 1989-2009 metais leido Lietuvos etnokultūrinio pažinimo laikraštį "Gimtinė". Nuo pernai ėmėsi naujo leidybos projekto „Į savasties aruodą - brandūs paveldo grūdai", užsimojusi kasmet sudaryti ir išleisti gyvosios istorijos ir kultūros atminties metraštį. Kovo pabaigoje skaitytojai sulaukė šios nevyriausybinės organizacijos išleisto pirmojo Tautotyros metraščio 2010 m. tomo.

2011-03-29Pora minčių apie mūsų enciklopedijos leidimą

Gerbiami kolegos, visų pirma sveikinu visus, pagaliau išdrįsusius imtis tokio rimto darbo - savos enciklopedijos leidimo. Džiugu, kad kolega Vytas Urbonas, turintis patirtį leisti panašias knygas, ėmėsi šio darbo, ir jau paruošė vardyno projektą, kuriam iš principo galima būtų pritarti. Džiugu, kad kolega Dainius Radzevičius jau subūrė bendraminčius į vieną darnų kolektyvą - redakcinę kolegiją, kad jau yra ir realūs žmonės, galintys sudaryti šį leidinį.

2011-03-03Kviečiame studentus rašyti straipsnius ir kurti filmus tarptautiniam konkursui apie migraciją

Tarptautinė migracijos organizacija ir Vilniaus Universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos institutas skelbia tarptautinį konkursą „Dėmesio centre - migrantai" (angl. "Migrants in the Spotlight") visų aukštųjų mokyklų studentams, kurie domisi migracijos ir integracijos tema.

2011-02-09J. Vėlyvio "Lužtvės" filosofinė poetika

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Jonas Vėlyvis debiutavo nediduke 100 puslapių eilėraščių knygele „Lūžtvė". Tai buvo staigmena net artimiausiems jo draugams. J.Vėlyvis plačiajai visuomenei daugiausiai žinomas kaip socialinių mokslų daktaras, nuosekliai besigilinantis į ekonomikos problemas, parašęs keliolika knygų (didžiuma jų - vadovėliai moksleiviams ir studentams), aktyviai dalyvaujantis žiniasklaidoje su analitiniais, publicistiniais straipsniais. Kaip meteoras švystelėjo ir literatūrinėje padangėje su romanu „Neleisk mūsų gundyti", kuris Čikagoje surengtame pasaulio lietuvių rašytojų konkurse mūsų tautiečių išeivijos tema laimėjo pirmąją premiją, aplenkęs kai kuriuos žinomus respublikos prozininkus ir poetus. Galbūt ši sėkmė paskatino J.Vėlyvį toliau gilintis į literatūrą, kitas meninės kūrybos sritis, išbandyti plunksną poezijoje.

2011-02-08Elektroninėje knygoje - Rusijos žurnalistų likimai

Ką reiškia būti žurnalistu nelaisvoje ar ne visai laisvoje šalyje? Kartais ieškant atsakymo į šį klausimą nereikia eiti toli. Žurnalisto ir politikos apžvalgininko, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Viktoro Denisenko elektroninė knyga „Spėti pabėgti iš Rusijos: žurnalistai ir autoritarizmas" nagrinėja skirtingų dėl politinių motyvų Rusiją palikusių arba tiesiog iš jos išvarytų žurnalistų istorijas. Tarp knygos herojų, kuriuos autorius dalija į „spėjusius" ir „nespėjusius", yra Andrejus Babickis, Jelena Tregubova, Natalija Morar, Ana Politkovskaja, Michailas Beketovas ir kt.

2011-01-25Trečioji žurnalisto Ipolito Skridlos poezijos knyga

Atrodo visai neseniai rašiau straipsnį „Žinomam spaudos darbuotojui, poetui ir ekonomistui Ipolitui Skridlai - 70!", o štai ir vėl tenka rašyti apie šį neramios sielos ir labai kūrybingą žurnalistą, nes rankose laikau naują jo poezijos rinkinį „Gyvenimo tarpsniai".

2010-12-08Žurnalisto A.Rakausko kalėdinė dovana gerbėjams- knyga „Gustavo receptai“

10 metų Lietuvos televizijos vaikams „Gustavo enciklopedija“ šeimininkas Gustavas savo virtuvėlėje ruošė skaniausius patiekalus. Tokius skanius, kad ragaudamas net nuo kėdės nuvirsdavo. O dabar Gustavas paruošė savo vardo receptų knygą „Gustavo receptai“ – kad ir Jūs iš koto išvirstumėte. Ta proga gruodžio 15 d. 17 val. (trečiadienį) kviečiame didžiuosius ir ypač mažuosius Gustavo gerbėjus į knygos pristatymą LRT klube. Dalyvaus ir pats Gustavas (žurnalistas, laidų “Gustavo enciklopedija” kūrėjas Audrius Rakauskas), kuris Jums šį bei tą paporins ir galės padovanoti autografą ant knygos.

2010-12-02Kas taikliausiai šaudė?

Kviečiame dalyvauti LŽS Vilniaus skyriaus konkurse „Taikliausias šūvis". Konkurse gali dalyvauti tik LŽS nariai, kurie per metus (nuo 2009 m. gruodžio 1 d. iki šių metų gruodžio 1 d.) sukūrė ir paskelbė publikacijas, laidas, atitinkančias konkurso devizą ir vertinimo kriterijus.

2010-12-01M.ir J.Šlapelių muziejuje - žurnalisto J.Elekšio knygos “Rokunda” sutiktuvės

Gruodžio 4 d. 12 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje vyks naujausios Juozo Elekšio knygos "Rokunda" pristatymas. Nežinia, sutapimas tai ar ne, bet lygiai prieš metus Juozo bičiuliai, kolegos, dainos mylėtojai buvo pakviesti į 16-osios žurnalisto knygos sutiktuves. Tuomet daugelio dainų tekstų autorius J.Elekšis knygą "Kas, mergaite, tau dainuos?“ skyrė ne tik poezijos mylėtojams, bet ir… muzikuojantiems žmonėms. Šįkart autoriaus naujausios knygos “Rokunda” sutiktuvės vyks jaukioje kamerinėje erdvėje sostinės senamiesčio centre - M.ir J.Šlapelių name-muziejuje.

2010-11-29Laukiame darbų konkursui „Žmogus ir aplinka“ iki gruodžio 4 d.

Aplinkos ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga skelbia tradicinį kūrybinį konkursą žurnalistams „Žmogus ir aplinka". Konkursinius darbus galima pateikti iki gruodžio 4 dienos. Šio jau aštuntus metus rengiamo konkurso tikslas - skatinti žurnalistų kūrybiškumą ir profesionalumą supažindinant visuomenę su aplinkos sektoriaus (aplinkos apsaugos, statybos ir būsto plėtros) aktualijomis, problemomis ir jų sprendimo būdais, ugdant sąmoningą šalies gyventojų požiūrį į aplinką. Prizinis fondas - penki tūkstančiai litų.

2010-11-26Pasirodė Vyto Urbono monografija „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei

Lapkričio 23 d. sukako 125 metai nuo Stasio Šilingo gimimo. Prieš pat šią dieną pasirodė Vyto Urbono monografija „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei". Knyga skirta vienam žymiausių XX a. pirmosios pusės Lietuvos politinių veikėjų, lietuvių tautinio atgimimo idėjos puoselėtojų, nepriklausomos valstybės kūrėjų, nuo 1914 iki 1938 m. aktyviai dalyvavusių svarbiausiuose Lietuvos politinio ir visuomeninio gyvenimo įvykiuose.

2010-11-15Kviečiame dalyvauti kūrybiniame konkurse „Kazachstanas įdomiausiu kampu“

Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija bei Kazachstano Respublikos ambasada Lietuvoje šiais metais vėl kviečia Lietuvos žurnalistus aktyviai siųsti 2010 m. spaudoje skelbtas publikacijas (straipsnius spaudoje, internete), vaizdinius bei garsinius kūrinius (reportažus, laidas ir pan.) tema „Kazachstanas įdomiausiu kampu".

2010-11-15Žurnalistai vėl kviečiami dalyvauti konkurse „Žiniasklaida prieš korupciją“

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija (NŽKA) jau 5 kartą visų Lietuvos žiniasklaidos priemonių atstovus kviečia aktyviai dalyvauti tradiciniu tapusiame konkurse „Žiniasklaida prieš korupciją".

2010-11-10V. Savukynas išleido elektroninę knygą

Garsūs pasaulio filosofai ir aukšti politikai, pasisekimą pelnę verslininkai ir žinomi kultūrininkai – tokie Virginijaus Savukyno pašnekovai, kurių interviu jis sudėjo į knygą „Klausinėjimo malonumas“. „Malonu ne tik rašyti ar skaityti – malonu klausinėti. Žurnalistas turi vieną privilegiją – paskambinti įdomiam žmogui ir pasakyti, kad nori padaryti interviu. Ar tai nėra pats geriausias alibi, siekiant su įdomiu žmogumi pakalbėti bent valandą ir sužinoti atsakymus į rūpimus klausimus ar net šio bei to išmokti?“, rašo V. Savukynas.

2010-11-08Senjorų kūryba: eilėraščiai, memuarai, knygų leidyba

Klausiausi kolegos Jono Jackevičiaus eilių ir mąsčiau, kad teisus jis. Ir rašydamas šias eiles, ir prieš jas pradedant deklamuoti, sakydamas, kad su kultūra dabar Lietuvoje tikrai prasti reikalai, jog ją, nuo amžių mūsų senolių puoselėtą, mūsų šviesuolių išgarsintą, dabar puola visi. Ir kosmopolitizmo apologetai, ir bolševikus pakeitę vakarietiškos kultūros propaguotojai ir, pagaliau, vulgaraus kičo platintojai. Ir negali nepritarti kolegos Jono mintims, kad šiame siautulingame lietuviškos kultūros niokojimo vajuje, deja, dalyvauja ir žiniasklaida: kai kurios privačios televizijos, radijo stotys, bulvarinė spauda.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media