2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas

 

2021-12-04Radijuje jautrias temas perteikianti žurnalistė Ieva Balsiūnaitė: garsu gali sukurti visą pasaulį (1)

Niujorkas, Paryžius, Montevidėjas, Stambulas. Žurnalistei Ievai Balsiūnaitei teko pagyventi įvairiose pasaulio vietose, bet galiausiai ji grįžo į Lietuvą. Dabar užsienio naujienų redaktore LRT RADIJUJE dirbanti I. Balsiūnaitė kuria dokumentinį kiną, yra dirbusi su CNN, į žmogaus teisių temas gilinosi Prancūzijoje. Žurnalistė dažnai dirba ten, kur krypsta pasaulio ir žmogaus teisių aktyvistų akys. Ją kalbina kolegė Miglė Savickaitė.

2021-11-24Paroda skirta garsiam tarpukario Lietuvos radijo Pupų Dėdei

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos T.Vrublevskio skaitykloje jau galima apžiūrėti parodą, skirtą Petrui Biržiui (Pupų Dėdei), kuriam šiemet sukanka 125 metai.

2021-10-29Iš Lietuvos radijo istorijos: Pirmasis mūsų radijo tiltas „Vilnius – Milvokis“

Prasidėjus M. Gorbačiovo „perestroikai,“ imta kalbėti ir apie viešumą. Tai buvo rimta užuomina monopoliniam SSRS propagandos aparatui. Sąjunginis RTV komitetas pradeda rengti televizijos bei radijo tiltus su užsienio valstybėmis. 1986 metais sąjunginis RTV komitetas pasiūlė ir Lietuvos radijui surengti tiltą su JAV Viskonsino valstijos miestu Milvokiu.

2021-08-27Naujame LRT RADIJO sezone — dar platesnis laidų temų spektras

Naujame sezone prie LRT RADIJO komandos prisijungs ir klausytojams naujas laidas pristatys IT akademijos „CodeAcademy“ veiklos vystymo vadovas, radijo laidų vedėjas Šarūnas Dignaitis, mokslo žurnalistė ir laidų vedėja Goda Raibytė, gydytojas, radijo laidų vedėjas Ignas Klėjus bei LRT TELEVIZIJOS žiūrovams puikiai pažįstamas laidų vedėjas Ignas Krupavičius.

2021-07-16Penkioliktoje Gatvės muzikos dienoje — tiesioginė LRT OPUS transliacija

Liepos 17 d. į miestų gatves ir skverus grįžta penkioliktoji Gatvės muzikos diena (GMD) prie kurios prisijungia ir alternatyviosios muzikos radijo stotis LRT OPUS. Antrus metus dėl pandemijos iš gegužės į liepą perkelta muzikos šventė šiemet skambės net 27-iuose Lietuvos miestuose.

2021-06-14Česlovas Iškauskas: „A. Šimkūnas man tapo tarsi tvirta atspara tolesnei žurnalistinei karjerai“

Redakcijai tuomet vadovavo Antanas Šimkūnas – patyręs radijo „vilkas“, daugelį metų rengęs laidą „Pasaulis per savaitę“ („Pasaulis ir Lietuva“). Man jis pasirodė gana rūstus, sausas ir rimtas.

2021-05-31LRT RADIJAS pasitinka vasarą – klausytojų laukia atsinaujinusi programa (1)

Gegužės 31 d. prasideda LRT RADIJO vasaros sezonas, kuriame klausytojų laukia naujos ir anksčiau pamėgtos laidos bei tiesioginės transliacijos iš skirtingų Lietuvos miestų.

2021-05-26Šiemet Petro Babicko premija paskirta radijo žurnalistei Madonai Lučkaitei (1)

Komisijos nariai svarstė ir vienbalsiai siūlė 2021 metų Petro Babicko premiją skirti LRT radijo žurnalistei Madonai Lučkaitei už jos ilgametį darbą eteryje, kūrybingumą, objektyvumą, principingumą, pagarbą taisyklingai lietuviškai kalbai. Jai bus išmokėta 1000 (vieną tūkstantį) eurų premiją.

2021-05-08Susisiekimo ministerija apgailestauja dėl neišsamiai išdiskutuoto skaitmeninio radijo projekto (1)

Susisiekimo ministerija atsiprašo dėl visuomenėje ažiotažą sukėlusio skaitmeninio radijo projekto, pasiūlius jį įtraukti į Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą (toliau – RRF). Viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė užtikrina, kad ministerijos politinė komanda dės pastangas, kad suinteresuotoms šalims nekiltų jokių abejonių dėl efektyvaus RRF lėšų panaudojimo ir jomis planuojamų finansuoti susisiekimo ministerijos projektų.

2021-04-24Nežinomi istorinės nakties faktai: Sausio 13-osios naktį iš Sitkūnų visam pasauliui sklidusi informacija smarkiai sujaukė okupantų planus (2)

Nors nuo lemtingųjų visai Lietuvai Sausio 13-osios įvykių praėjo keli dešimtmečiai, tačiau iki šiolei mažai kas žino, kad Sitkūnų radijo stotis buvo pirmoji ir vienintelė, nutrūkus televizijos ir radijo transliacijai iš Vilniaus, savo galingais viduriniųjų ir trumpųjų bangų siųstuvais perdavinėjusi žinias apie kraupius įvykius Lietuvai ir pasauliui. “Pastaruoju metu per įvairias medijos priemones kuriamos vis naujos istorijos, gerokai iškreipiančios istorinę tiesą ir net siekiančios sumenkinti istorinę Sitkūnų radijo stoties svarbą tą, lemtingą visai Lietuvai, Sausio 13-osios naktį. Istorinė tiesa turi būti atstatyta,- sako televizijos režisierė Dzintra Varžgalienė, tą naktį dirbusi Sitkūnų radijo stotyje kartu su žurnaliste Jolanta Šarpnickiene. Šiuo metu gyvenanti Airijoje moteris atidžiai stebi Sausio 13-osios įvykių interpretacijas ir todėl jaučia pareigą pasidalinti tuo, ką jai teko patirti tą įsimintiną naktį.”

2021-04-24Skaitmeninio radijo diegimas Lietuvoje. Kokios čia kyla problemos? (5)

Galų gale Vyriausybė išslaptino ekonomikos gaivinimo planą, o tai jau galvojau, kad jei planas slaptas tai ir ekonomika atsigaus slaptai. Šiame plane randame punktelį "Skaitmeninis radijas". Įdomiausia tai, kad kiek kalbu su regionų radijo žmonėmis nei vienas jo matyti nematęs... Visi pinigai atiduodami LRT, sukuriamas tinklas, kurį valdo LRT o kaip galės tuo pasinaudoti kiti, ypač regionų stotys – viskas ore.

2021-04-17Giedrius Masalskis LRT atstovaus Europos transliuotojų sąjungos Radijo komitete

LRT Radijo programų departamento vadovas Giedrius Masalskis išrinktas į Europos transliuotojų sąjungos (EBU) Radijo komiteto narius: kartu su 2021–2023 m. kadencijos nariais bus atsakingas už EBU audiopolitikos formavimą. Nuo šiol pirmą kartą LRT bus atstovaujama tokio lygmens pozicijoje – EBU komitete.

2021-03-18 Žinių radijas: Penki patarimai, kaip atpažinti melagieną (2)

Lietuvoje COVID-19 pandemijos ir karantino laikotarpiu pastebimas išaugęs melagingos informacijos kiekis. Ar mokame šią informaciją atpažinti patys? Ar mokame patys nustatyti melagienų kūrėjų tikslus ir taikinius? Žurnalistė, šią savaitę Žinių radijo eteryje startavusios naujos laidos „Atsijojame melą“ vedėja Aistė Čiučiurkaitė dalijasi keletu patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint atpažinti melagieną ir patiems per klaidą netapti jos platintojais.

2021-03-12Išskirtinis operos solisto Modesto Sedlevičiaus „Koncertas vienam“ iš Bavarijos radijo studijos Miunchene

Iki šiol LRT KLASIKOS projekte „Koncertas vienam“ pasirodė į Lietuvą grįžę žymiausi Lietuvos operos solistai. Koncertai buvo transliuojami iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos bei Kauno valstybinės filharmonijos. Tačiau šį penktadienį klausytojų laukia išskirtinis pasirodymas, įrašytas Bavarijos radijo (Bayerischer Rundfunk) studijoje Miunchene.

2021-02-13Kunigas jėzuitas Vincentas Pupinis - Vatikano radijo Lietuvių skyriaus vadovas

1988-ieji – paskutinis kun. V. Pupinio karjeros posūkis Vatikane. Tais metais jam pavesta perimti vadovavimą Vatikano radijo Lietuvių skyriui vietoj į pensiją pasitraukusio kunigo Vytauto Kazlausko. Šį darbą kun. V. Pupinis atsakingai atliko iki pat mirties.

2021-02-11Vatikano radijui – 90 metų. Keitėsi laikai ir technologijos, bet misija išliko ta pati

Vasario 12 d. Vatikano radijui sukanka 90 metų. 1931 m. vasario 12-osios popietę popiežius Pijus XI per radiją kreipėsi į viso pasaulio katalikus. „Klausykitės, dangūs“, – šiais žodžiais prasidėjo pirmoji Vatikano radijo transliuota popiežiaus kalba. Sukakties proga Italijos jėzuitų žurnalas „La Civilità Cattolica” paskelbė gana ilgą istorinę apžvalgą, kurios autorius – buvęs ilgametis Vatikano radijo direktorius t. Federico Lombardi SJ.

2021-02-10Dėl Pasaulinės radijo dienos minėjimo

Tradiciškai, vasario 13 d., jau dešimtąjį kartą visame pasaulyje bus minima Pasaulinė radijo diena. Šiais metais UNESCO siūloma tema - „Naujas pasaulis, naujas radijas“. Daugiau nei šimtmetį radijas liudijo visuomenėje vykstančius pokyčius, gebėdamas prisitaikyti prie vis naujų poreikių. Besitęsiant COVID-19 pandemijai, radijas aktyviai įsitraukė į kovą prieš dezinformaciją, informavo visuomenę apie galimą pagalbą, būtinus ribojimus, mokymosi ir darbo galimybes.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media