2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2019-11-24Kas būtų, jei savo šeimos biudžetą planuotume taip, kaip Lietuva planuoja sveikatos biudžetą? (2)

Kaip planuojate savo šeimos biudžetą? Jei jį planuotumėt taip, kaip planuojamas Lietuvos sveikatos biudžetas, tai prie praeitų metų išlaidų ilgus dešimtmečius „primetinėtumėt“ po keletą procentų ir tikėtumėtės, kad viskas bus gerai. Kai metų eigoje paaiškėtų, kad reikia tvarkyti namo stogą, vaikui reikalingi korepetitoriai, kainos auga, o dantų plombas – pats metas keisti, desperatiškai skėsčiotumėte rankomis ir karpytumėte išlaidas ten, kur tik įmanoma, kol galiausiai nuspręstumėt, kad pro stogą lašančio vandens garsas visai ramina, o tam, kad vaikas būtų laimingas – ne mokslai svarbiausia.

2019-11-12Visuomenės laimę lemia pasitikėjimas: ko galėtume pasimokyti iš Šiaurės šalių?

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute vyko diskusija „Pasitikėjimu paremtas viešasis valdymas. Misija įmanoma?“, kurioje be kitų dalyvių viešėjo ir Emma Sterky, Švedijos vyriausybės pasitikėjimo agentūros atstovė. Ji sutiko plačiau papasakoti apie tai, kaip Švedija rūpinasi „Šiaurės šalių auksu“ vadinamu aukšto visuomenės pasitikėjimo fenomenu: kur glūdi jo šaknys ir kaip tenka nuolat stengtis, kad pasitikėjimo kultūra būtų ugdoma ir gyvuotų.

2019-10-28Vilniaus universiteto mokslininkai pasitelkė dirbtinį intelektą e.vertyklei - darbą su tekstais gali paspartinti 3 kartus

Lietuviai pasitelkė dirbtinį intelektą, kad sukurtų e. vertyklę, pranokstančią „Google“ vertėją. Vilniaus universiteto mokslininkai kartu su partneriais kuria sistemą, sugebančią automatiškai versti tekstus iš (į) 5 kalbų poras.

2019-10-18Vytautas Šilas:Kalba Karaliaučiaus krašto žemės vardai  (1)

"Vakaras, skirtas Vietovardžių metams ir Mažosios Lietuvos gyventojų genocido metinėms paminėti, surinko pilną Vilniaus mokytojų namų Baltąją salę. Susirinkusiųjų nuotaika buvo pakiliai rimta. Išgirdome daug malonių Mažosios Lietuvos dainų - dainavo tautiškais rūbais pasidabinę Vydūno draugijos ir žemaičių folkloro ansamblio "Tyklė" giedoriai. Valdžios vyrų ir žurnalistų iš televizijų nebuvo. Prisegu savo pranešimo tekstą - negalėjusiems atvykti į minėjimą. Stiprybės ūpo!" - rašo mūsų svetainei LŽS narys, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas Vytautas Šilas.

2019-10-17Lietuvos IRT sprendimai viešajam sektoriui – Vokietijos dėmesio centre

Kitą savaitę, spalio 22-24 dienomis, Berlyne vyksiančioje naujausių skaitmenizavimo sprendimų viešajam sektoriui, miestams ir savivaldybėms parodoje „Smart Country Convention“ Lietuvos informacinių technologijų (IRT) sektorius susilauks ypatingo dėmesio. Šiemet Lietuva yra parodos šalis partnerė. Parodoje bus akcentuojami Lietuvos įmonių kuriami išmaniųjų miestų, elektroninės valdžios bei kibernetinio saugumo sprendimai.

2019-10-12Skaitmeninės technologijos tapo mūsų kasdienybės dalimi. Kaip tuo sėkmingau pasinaudoti? (1)

Dabar vyksta Europos programavimo savaitė, kurioje kviečiami dalyvauti moksleiviai (labiausiai), studentai ir kiti, mėgstantys programavimą. Lietuvoje jau užsiregistravo arti dviejų šimtų renginių. „Savaitė“ tęsis iki spalio 20 d. Kalbinu šio renginio ambasadorę Lietuvoje Renatą Danielienę.

2019-10-10Kviečiame: po Stiklo kvartalo vainikais pasibučiavusi pora gyvens laimingai

Spalio 11-oji – ypatinga diena Stiklo kvartalui. Šią dieną istorinio Vilniaus senamiesčio kvartalo bendruomenė įspūdingai švęs savo pirmąjį gimtadienį, dizainerių ir menininkų parduotuvėlės iki pat vidurnakčio atsivers mados, meno ir maisto gurmanams bei pirkėjams, atvykusiems į „Senamiestis Goes Night Shopping“ šventę. Kviečiame...

2019-10-03Sigito Gedos Grigo ratai

labai apsidžiaugiau šioje knygų šventovėje netyčia aptikęs Sigito Gedos knygą „Ežys ir Grigo ratai“, 8 tūkst. egz. tiražu išleistą „Vagos“ leidyklos 1989 m. Kodėl netyčia?

2019-09-30Dainora Kaniavienė: 900 žingsnių į jūrą, arba ką mena Palangos tiltas (2)

Retas šiandien viešnagę Palangos kurorte įsivaizduoja be pasivaikščiojimų ant tilto į jūrą. Daugelis žino istoriją, kad būtent su šiuo statiniu yra susijusi ambicinga Palangos grafo Juozapo Tiškevičiaus svajonė kurortą paversti patraukliu ir funkcionaliu uostamiesčiu, kurio infrastruktūra pasitarnautų ir vasarotojų susisiekimui, ir padėtų vystyti tarptautinius prekybos ryšius. Tačiau mažai yra žinančių, kad intensyviausiai laivyba, tiesa, ne prekybinė, o pramoginė, išvystyta vis tik XX a. ketvirtame dešimtmetyje, kai kurortas ėmė vis labiau klestėti.

2019-09-21Angelina Zalatorienė: „Sutuoktinis Mergelė isteriškai nekilnos stogo, kai žmona Avinas per storai suraitys duoną“

Rašytoja, biologė ir astrologė Angelina Zalatorienė savo Zodiako ženklą yra linkusi nuslėpti, bet labai įdomiai pasakoja apie žvaigždžių įtaką kitų gyvenimui, konsultacijų metu pakeistus žmonių likimus. Interneto knygyno www.knyguklubas.lt komanda kalbino ponią Angeliną apie ją pačią ir neseniai perleistą jos knygą „Apie tave ir tavo žvaigždę“

2019-09-16Vytis Ramanauskas, Žygimantas Šalkauskas – “Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo”

Dienos šviesą išvydo įdomi Vyčio Ramanausko ir Žygimanto Šalkausko knyga “Alumi neprekiaujame – išjungtas vanduo”. Knygos pristatymas įvyks rugsėjo 28 dieną, 13 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius).

2019-09-11Kolega Alfonsas Kairys: Dzeuso gimtinėje

Skelbiame kolegos Alfonso Kairio įspūdžius iš jo viešnagės Graikijoje.

2019-09-06Prezidentinis Smetonų duetas: laikas istorinei tiesai

Renginiuose „Lietuvos šimtmečio asmenybės: Antanas ir Sofija Smetonos“ visada kartu ir istorikė, Antano ir Sofijos Smetonų veiklos ekspertė dr. Ingrida Jakubavičienė. Mokslininkės aštuonerių metų darbas Istorinėje Prezidentūroje Kaune vainikuotas trijų knygų leidyba: „Duetas: Antanas ir Sofija Smetonos“, „Seserys Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“, „Prezidento sargyboje. Leitenanto Povilo Skardžiaus istorija“.

2019-08-31Stasys Šalkauskis: Auksinis raktelis našlystei

Skelbiame kolegos ir rašytojo Stasio Lipskio esė "Stasys Šalkauskis: Auksinis raktelis našlystei. (Paskutinės dienos kronika)"

2019-08-27Tolerancijos žmogus Gintaras Varnas: Punios šilas nusipelno laisvės gamtai, o ne laisvės žmogui

Laisvės piknike vykusioje diskusijoje „Punios šilas: ar išsaugosime vertingiausią Lietuvos sengirę?“ teatro režisierius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, 2019 m. Tolerancijos žmogumi išrinktas Gintaras Varnas ragino politikus ir visuomenę mąstyti apie Punios šilą, jo gamtines vertybes ne egoistiškai.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media