2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas

 

2019-08-31Vilniaus krašto lietuvių periodinė spauda: „Kelias" ir "Vilniaus rytojus"

Tęsiame kolegos Vytauto Valentino Česnulio žurnalistinį tyrimą apie Vilniaus krašto lietuvių periodinės spaudos problemas, „Kelio" ir „Vilniaus rytojaus" konfiskavimą

2019-08-08Apolinaras Juodpusis: archyvinų nuotraukų „istorija“ (1)

Turime senų Lietuvos miestų, snačiuojančių šimtmečius, turime ir senų gamyklų, bet Naujoji Akmenė šiomis dienomis švenčia tik septyniasdešimtmetį, nesena ir Cemento gamykla. Miesto jubiliejaus proga „Vienybės“ redakcijai buvau atsiuntęs pluoštelį archyvinių nuotraukų. Kai kam galėjo kilti klausimų, kokiu būdu, kokiais keliais tos retos nuotraukos atsirado pas mane, kai aš cenentininkų mieste apsigyvenau tik 1960-aisiais? O buvo taip.

2019-08-04Laiškų institucija ir kritinis pilietiškumas satyros ir humoro žurnale ,,Šluota” (3 dalis)

Tęsiame Majamio universiteto (JAV) Antropologijos katedros profesorės daktarės Neringos Klumbytės tyrimą "Laiškų institucija ir kritinis pilietiškumas satyros ir humoro žurnale "Šluota”.

2019-07-06Laiškų institucija ir kritinis pilietiškumas satyros ir humoro žurnale  (2)

Tęsiame Majamio universiteto (JAV) Antropologijos katedros profesorės daktarės Neringos Klumbytės tyrimą "Laiškų institucija ir kritinis pilietiškumas satyros ir humoro žurnale "Šluota”.

2019-06-29Neringa Klumbytė: Laiškų institucija ir kritinis pilietiškumas satyros ir humoro žurnale ,,Šluota” (4)

Dėkoju Albertui Lukšai ir Onai Banadienei, kurie suteikė svarbios informacijos apie ,,Šluotos” laiškų skyriaus darbą. Esu labai dėkinga Kęstui Šiaulyčiui, Andriui ir Birutei Cvirkoms, Stasei ir Albertui Lukšoms, be kurių bičiulystės ir pagalbos mano projekto apie ,,Šluotą” sėkmė būtų neįsivaizduojama. Nuoširdžiai dėkoju Vladimirui Beresniovui, Andriui Deltuvai, Godai Ferensienei, Šarūnui Jakštui, Romualdui Lankauskui, Romui Palčiauskui, Algirdui Radvilavičiui, Domui Šniukui, Jonui Varnui, Laimai Zurbienei ir Vytautei Žilinskaitei savo prisiminimais ir įžvalgomis daug prisidėjusiems prie mano projekto įgyvendinimo. Lietuvos literatūros ir meno archyvo, Lietuvos ypatingojo archyvo (KGB dokumentų skyriaus, VRM dokumentų skyriaus, LKP dokumentų skyriaus), Lietuvos centrinio valstybės archyvo darbuotojų patarimai ir suteikta galimybė susipažinti su saugomais archyviniais dokumentais buvo ypač svarbūs projekto sėkmei. Dėkoju Kristinai Šliavaitei, Vyčiui Čiubrinskui, Auksuolei Čepaitienei, Danguolei Svidinskaitei ir dviem anoniminiams recenzentams, pateikusiems labai svarbių komentarų ir pastabų šiam straipsniui.

2019-06-10Juozapas Miklovas – kunigas, talkinęs leidžiant laikraštį „Palanga“

J. Miklovas – vienas iš laikraščio „Palanga“ redakcinės kolegijos narių. Pačiame pirmame „Palangos“ numeryje, išėjusiame 1991 m. sausio 1 d., parapijos klebonas sveikino miestiečius laikraščio gimtadienio proga, poetiškai drąsino atgimstančios tautos laisvę, skatino keltis ir statyti gyvenimą iš naujo, primindamas biblijinę istoriją apie izraelitus, grįžusius iš nelaisvės ir radusius sugriautą savo Jeruzalės šventovę.

2019-06-10Apolinaras Juodpusis:ką mena sena publikacija almanache „GUBOS“

Tarp savo senų knygų, kurias nė nežinau kodėl iki šiol išsaugojau, radau 1927 metų „Lietuvos“ redakcijos Kaune leidinį – literatūros almanachą „GUBOS“, o jame Vaclovo Biržiškos, Liudo Giros, Vinco Krėvės, Salomėjos Nėries, Stasio Santvaro, Vaižganto ir kitų ano meto autorių kūrinių: prozos, poezijos, net dailės darbų reprodukcijų.

2019-05-03Vilniaus krašto lietuvių periodinė spauda: „Kelio" ir "Vilniaus rytojau" konfiskavimas

Tęsiame kolegos Vytauto Valentino Česnulio žurnalistinį tyrimą apie Vilniaus krašto lietuvių periodinės spaudos problemas, „Kelio" ir „Vilniaus rytojaus" konfiskavimą

2019-04-24Cenzūros atspindžiai XX. a. lietuvių periodinėje spaudoje

Iki gegužės 11 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje veikia mažoji trijų stendų paroda „Cenzūros atspindžiai XX. a. lietuvių periodinėje spaudoje“, skirta Spaudos atgavimo dienai. Parodos pristatymas vyks gegužės 7 d. 15 val.

2019-04-13LŽS 90-mečiui. Bronys Raila: žurnalisto išgyvenimų kronika (3)

Pažymint LŽS-90-metį, norisi prisiminti ir tuos kolegas, kurie dirbo Lietuvoje ir užsienyje, kuriems rūpėjo Lietuvos ir lietuvių žurnalistika. Vienas jų buvo Bronys Raila. Čia skelbiame jo 1994 metais Los Andžele parašytą įžangą prie leidyklos “Žurnalistika” išleistos jo knygos “Rašalo ašaros” (Vilnius, 1995 metai, atsakomasis redaktorius Domas Šniukas).

2019-02-18Paroda „Antrojo pasaulinio karo nuojautos Lietuvos spaudoje“ (1)

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje (Laisvės al. 57) pristatoma Kauno IX forto muziejaus paroda „Antrojo pasaulinio karo nuojautos Lietuviškoje spaudoje“.Paroda bibliotekoje veiks iki 2019 m. gegužės 31 d.

2019-02-12Antanas Šimkūnas: pirmieji visuotiniai Lietuvos prezidento rinkimai ir žiniasklaida

1993 metų vasario 14 dieną buvo renkamas ketvirtasis Lietuvos prezidentas. Tuo metu dirbau Lietuvos radijuje, apie rinkimus teko daug šnekėti.

2019-02-02Antanas Šimkūnas: kaip iš užmaršties prisikėlė lietuviško žodžio gynėjas

Artėjant spaudos atgavimo šimtmečiui, teko pakeliauti senais uždrausto lietuviško žodžio gynėjo, kilusio iš Pasvaliečių kaimo, Antano Macijausko keliais. Į Pabiržę, kur po ilgo ieškojimo buvo rastas A. Macijausko kapas, pakvietė kolega Danielius Mickevičius.

2018-11-04Julius Norkevičius: Laikraščių žvilgsnis į gimtinę (1)

Tęsiame kolegos Juliaus Norkevičiaus studiją apie Telšių laikraščius, ėjusius prieš karą.

2018-10-22Kolega Apolinaras Juodpusis: Prisiminkime išėjusiuosius (1)

Ši archyvinė fotografija primena vieną itin džiugią 1977 m. liepos dieną, kai Vilniaus Universiteto šv. Jonų bažnyčios bokšto varpas mums, įvairiu laiku krimtusiems neakivaizdines žurnalistikos studijas, priminė apie Universiteto baigimo diplomų įteikimą. Esame lapkričio išvakarėse, ir noriu tarti keletą žodžių apie tuos kurso draugus ir gerbiamus Universiteto dėstytojus, kurių šiandien nebėra, bet prisimename su dėkingumu, pagarba bei šviesiomis mintimis apie Juos.

2018-10-19Iš Lietuvos radijo laidų. Vincas Trumpa: istorijos iššūkius įveikėme neblogai

Žurnalisto Antano Šimkūno pokalbis su buvusiu „Lietuvos aido“ korespondentu, žinomu istoriku Vincu Trumpa, transliuotas per Lietuvos radiją 1997 12 26

2018-10-18 Iš Lietuvos radijo laidų. Radijo komentaras „Pasaulio demografijos problemos“. 1999 10 12. (2)

Apie demografijos problemas iki šiol pasaulyje beveik nekalbama, nors jos yra gana liūdnos. Vis skaičiuojami pinigai, pelnai, ekonomikos augimas, o skaičiuoti žmones politikams laiko nebelieka. Dažną dabar Lietuvoje sutiktą paklausus, kiek dabar Lietuvoje gyventojų, tikslaus skaičiaus neišgirsi.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media