2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas

 

2020-07-26Žurnalistas, rašytojas Vladas Būtėnas: nuo Vabalninko iki Čikagos

1945 m. Vladas Būtėnas patenka į lietuvių pabėgėlių stovyklą Flendsburge. Pradeda rašyti eilėraščius ir prisiminimus apie paskutinės dienas Biržų krašte. Savo kūrybą spausdina stovykloje leidžiamame kultūros žurnale „Žingsniai“, žurnalisto Andriaus Vaitkaus išleistame stambiame Flendsburgo stovyklos metraštyje „Dienos be Tėvynės“.

2020-07-17Aloyzas Baronas: žurnalistas, redaktorius, rašytojas

„Retai kuris nors žmogus galėjo telkti savyje tiek talentų, kaip Aloyzas, ir dar tokių nepaprastų, - rašė apie A. Baroną jo bičiulis gydytojas Petras Kisielius. – Jis poetas, beletristas, žurnalistas, humoristas. Visus šiuos talentus bent iš dalies paliudija keliasdešimt jo parašytų knygų“.

2020-07-01Bronius Žalys: žurnalistas, redaktorius, poetas

Žurnalistą ir poetą Bronių Žalį kaimynai kupiškėnai laiko savo žmogumi, nes jis gimė Kupiškio žemėje. Tačiau jis nesvetimas ir Biržų krašto žmonėms, nes čia, Suosto apylinkėse, prabėgo jo vaikystės ir ankstyvosios jaunystės metai, o Biržų pašonėje, Naradavos kaime, daug metų gyveno jo jaunesnė sesuo Stanislava Didžionienė. Biržietė ir jo gyvenimo ištikima palydovė žmona Palmyra.

2020-06-03Petras Babickas – žurnalistas, fotografas, diplomatas, „Radijo dėdė“

Neseniai perskaičiau įdomią knygą apie tarpukario legendą, sunkaus likimo žurnalistą, fotografą, “Radijo dėde” Petrą Babicką. Jos autorė Aldona Ruseckaitė, knygą išleido Maironio lietuvių literatūros muziejus.

2020-05-23Vilmantas Krikštaponis: Mato Slančiausko fenomenas (3 dalis) (1)

Baigiame Vilmanto Krikštaponio straipsnį "Mato Slančiausko fenomenas".

2020-05-20Vilmantas Krikštaponis: Mato Slančiausko fenomenas (2 dalis)

Tęsiame Vilmanto Krikštaponio straipsnį "Mato Slančiausko fenomenas".

2020-05-14Vilmantas Krikštaponis: Mato Slančiausko fenomenas (1 dalis) (1)

Per lietuvių kultūros istoriją praėjo daug ryškių asmenybių, besistengusių įžiebti šviesos kibirkštį savo tautiečių sąmonėse ir širdyse, išsaugoti tai, kas nuo amžių buvo brangu lietuvių prigimčiai, ką jie per ištisus šimtmečius kūrė savo tautos kultūros lobynui. Vienas tokių buvo Matas Slančiauskas – kaimo siuvėjas, lietuviškos spaudos platintojas, švietėjas ir tautosakos rinkėjas.

2020-04-24Jokūbas Mikelėnas: pirmasis savaitraščio „Biržų žinios“ redaktorius

Gydytojas, pirmasis savaitraščio „Biržų žinios“ redaktorius, iškilus Biržų krašto kultūrininkas, evangelikų reformatų bažnyčios kuratorius, ilgametis Kolegijos prezidentas Jokūbas Mikelėnas gimė 1885 metais liepos 21 dieną Mažutiškių kaime.

2020-04-07Vilniaus krašto lietuvių periodinė spauda: „Kelio“ ir „Vilniaus rytojaus“ konfiskavimai (6 dalis) (1)

Tęsiame mūsų kolegos Vytauto Valentino Česnulio studiją apie tarpukario Vilniaus krašto lietuvių periodinę spaudą:„Kelią“ ir „Vilniaus rytojų“.

2020-03-31Antanas Maceina: Jubiliejinis gimtadienis: čia ir dabar, ar vėliau...

Antanas Maceina – vienas žymiausių XX amžiaus lietuvių filosofų (1908 01 27 – 1987 01 27). Mokėsi Vilkaviškio kunigų seminarijoje Gižuose, studijavo Lietuvos bei Europos universitetuose. 1935–1940 metais dėstė filosofiją ir pedagogiką Vytauto Didžiojo universitete. 1944 metų vasarą pasitraukęs iš Lietuvos, iki mirties gyveno Vokietijoje. 1956–1970 metais dėstė filosofiją Freiburgo ir Miunsterio universitetuose.

2020-02-12Vilniaus krašto lietuvių periodinė spauda: „Kelio“ ir „Vilniaus rytojaus“ konfiskavimai

Tęsiame kolegos Vytauto Valentino Česnulio tyriamąjį straipsnį apie tarpukario Vilniaus krašto lietuvių periodinę spaudą: „Kelio“ ir „Vilniaus rytojaus“ konfiskavimus

2020-02-12Žurnalas „Varpas" -lietuvybės ugdytojas. Kaip prasidėjo jo leidimas?

Mūsų kolega, LŽS narys, daktaras Algirdas Matulevičius atsiuntė įdomią studiją apie lietuvybės ugdytojo žurnalo „Varpas“ atsiradimo istoriją. Skelbiame jos pirmąją dalį.

2020-01-15Pirmasis „Lietuvos aido“ istorijos tarpsnis (1917-1919 metai)

“Tautos santykyje su tauta ir vidaus gyvenime periodinė spauda gali aibių pridaryti, kai, užuot auklėjusi visuomenę, tiesos ir teisingumo idėjas skelbusi, ima piktinti ir erzinti žmones. Gera spauda gali tačiau daug padaryti tautų suartėjimui ir sušvelninti jų santykius. Tai būtų didžiausia garantija taikai. Bet tokių savo darbo vaisių spauda tik tada susilauks, kada laikraštininkai ir rašytojai jai duos, ką patys turi geriausio: savo tyrąją sielą. Tada ne tik seksis plisti kilnioms idėjoms, bet raštų stilius pagrožės”, - rašė pirmasis “Lietuvos aido” redaktorius Antanas Smetona.

2019-12-22Mažoji Lietuva apie Stalino ir Hitlerio užmačias.„Naujojo Tilžės keleiwio“ puslapius pavarčius

Šiemet sukako 80 metų, kai buvo pasirašyti Stalino ir Hitlerio susitarimai (1939 08 23 ir 09 28) ir prie jų esantys slaptieji protokolai. Tais pačiais metais (1939) gruodžio mėn. 9 (21) d., vėlesniais tyrimais nustatyta 6 (18) d., buvo minimas ir J. Džiugašvilio-STALINO gimtadienis. Tad pasekime, kaip tie įvykiai atsispindėjo Vokietijos lietuvių tautinės mažumos spaudoje, pavartydami „Naujojo Tilžės keleiwio“ puslapius. Laikraštis Lietuvos skaitytojui sunkiau pasiekiamas, be to, spausdintas gotišku šriftu. Jo puslapiuose atsispindėjo ne tik lietuviams aktualios problemos, bet ir pasauliniai įvykiai.

2019-11-22Momentinės fotografijos gimtadienis: nuo metalinių lentelių iki trijų objektyvų kišenėje

1948 m., lapkričio 21 d., lygiai prieš 71 metus, Bostone pradėtos pardavinėti pirmosios komercinės momentinės kameros „Polaroid Land Camera Model 95“. Nors dabar jos neatrodo kaip įspūdingas išradimas, tuomet tai buvo fotografijos galimybių aukštumos. Momentinės kameros leido fotografuoti visiems, o ryškias nuotraukas gauti iš karto. Tam, kad šis išradimas atsirastų, fotografijos pradininkai turėjo nemažai paprakaituoti. Todėl šia proga „Bitės Profai“ plačiau pasakoja apie fotografijos raidą iki šių dienų.

2019-11-11Žurnalui “Švietimo darbas” – 100 metų

Prieš šimtmetį susikūrus nepriklausomai Lietuvai, iškilo būtinybė reformuoti švietimo sistemą. 1918 m. lapkričio 11 d. buvo įsteigta Lietuvos švietimo ministerija, kuri rūpinosi mokyklų reorganizavimu. 1919 m. spalio mėnesį pasirodė mėnesinis Švietimo ministerijos lėšomis leidžiamas pedagoginės tematikos mėnesinis žurnalas “Švietimo darbas”. Jis ėjo nuo 1919 iki 1930 m., buvo išleisti 135 numeriai.

2019-09-01Išeivijos šviesuolė Danutė Lipčiūtė-Augienė

Dubysos slėniuose užaugo mūsų tautos poetas, romantikas, klasikas, kunigas, prof. Jonas Mačiulis-Maironis. Jis turėjo tris seseris: Kotryną, Marcelę ir Prancišką. Amerikos Naujosios Anglijos lietuviai gali didžiuotis, kad savo bendruomenėje tuįėjo jauniausios poeto Maironio sesers Kotrynos Mačiulytės-Lipčienės dukrą - poetę Danutę Lipčiūtę-Augienę. 1914 m. balandžio 14 d. Bernotuose, Betygalos valsčiuje (Raseinių rajone) gimusi poetė, vaikų rašytoja, dramaturgė, visuomenės ir kultūros veikėja gyveno Palaimintojo Jurgio Matulaičio slaugos namuose Putname, Konektikuto valstijoje (JAV).
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media