2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistikos istorija

*print*

Archyvas

 

2017-07-02Lietuvos valstybės šimtmečio sukakčiai: Laikraščio „Aušra" įkūrimas (1)

J. Basanavičius nagrinėja tris svarbiausius klausimus: kas buvo Aušros leidimo iniciatorius, svarbesnius laikraščio leidimo etapus ir dėl ko jo leidyba žlugo: šie su Aušros dvidešimtmečiu (1903 m.) susiję klausimai sukėlė buvusių bendradarbių polemiką.

2017-06-25„Vairo" žurnalo redaktoriai

Tautininkų „Vairo" žurnalas siejasi su žurnalu, kuris tuo pačiu pavadinimu ėjo 1914-1915 metais. Po Pirmojo pasaulinio karo jis buvo leidžiamas su pertraukomis, ištisiau ėjo 1929-1940 m.

2017-06-12Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą (7 dalis ) (3)

Baigiame kolegės Gerdos Giedraitytės Gudjurgienės prisiminimus apie žurnalisto duoną vėjų mieste - Klaipėdoje.

2017-06-02Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą (6 dalis) (3)

Papūtus Atgimimo vėjams, akimirksniu išsilakstė idėjinis partkomas, persidažė ir ne vienas prisišliejo prie sąjūdiečių, tapo „patriotais“, bankininkais, verslininkais, firmų prezidentais. Buvusieji apsivilko raudonus, geltonus ir kitų spalvų švarkus, „persiorientavo“ ir, lyg burtų lazdelei mostelėjus, atsivėrė jiems turtų skrynelė. Buvę kuklūs ir paprasti miesto vykdomojo komiteto, įmonių ir įstaigų tarnautojai, gamybos planų ir socialistinio lenktyniavimo rezultatų išvarginti įmonių vadovai, atkuto ir nemažai jų tapo turtuoliais, oligarchais, dabar pagarbiai vadinamu elitu. Tokių pakeitusių spalvą sovietinių kadrų priviso beveik visose atgimusios Klaipėdos įstaigose. Ypač įspūdingai jie atrodė miesto savivaldybėje. Tik visiškai neseniai į juos kreipdavomės „draugas“ ir staiga jau „ponas“.

2017-05-30Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą. (5 dalis)

Kartą, paskambinę į redakciją, gyventojai pranešė, kad Baltijos prospekte, šalia mėsos kombinato, slenka tankų kolona su ginkluotais kariškiais. Su fotokorespondentu A. Stubra skubiai nukūrėme į nurodytą vietą. Vaizdas priminė dar nepamirštą karą – tankai, vamzdžiai, ginkluoti kareiviai. Puolėme klausinėti, ko jie čia atvažiavo ir gąsdina žmones? O gal karas prasidėjo? Kareiviai tylėjo, o vadas aiškino, kad tai manevrai... Ką matėme ir girdėjome, viską išklojome kitos dienos reportaže. Tą pačią dieną kabinete suskambo telefonas. Jūrų pėstininkų brigados vadas, pulkininkas Ivanas Černychas buvo labai nepatenkintas fotoreportažu, piktai priekaištavo, kodėl nesuderinome su juo.

2017-05-25Prancūziškosios Kauno inteligentų orientacijos sovietmečiu: žurnalas „Katakombos“ (1)

Laisvai intelektualiai minčiai reikėjo laisvos, nevaržomos spaudos, todėl 1975–1978 metais Kaune leistas pogrindinis kultūros žurnalas „Katakombos“, turėjęs paantraštę „Laisvos literatūros laikraštis“. Jį leido autorių kolektyvas: Pranas Mikalauskas-Antalkis (spaudos slapyvardis), kun. Jonas Fabijanskas, kun. Pranas Tuminas ir Petras Matkevičius. Iš viso buvo išleisti 46 žurnalo numeriai, jis buvo skirtas „patikimųjų ratui“11. Jį redagavo P. Mikalauskas.

2017-05-16Birutė Mačienė: kai būdama žurnalistine tapau draudike (1)

Man pakako vieną dieną „su redakcijos užduotimi“ po Nemuno salą (anais laikais turėjusią jungtį „su žemynu“) pavaikščioti ir kišenėj laikant bloknotą, užsirašinėti šiukšles į ją išpilti vežiojusių sunkvežimių numerius. Kai vieno jų vairuotojas pastebėjo, ką veikiu, užsivijo per molynus, šiukšlynus su veržliarakčiu. Skuodžiau kiek įmanydama, - net kvapą užgniaužė.

2017-05-11 Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: Žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą. 4 dalis

Vienam etatiniam - šimtas visuomeninių korespondentų. Šią, garsią praėjusio amžiaus frazę, vyresniosios kartos kolegos, tikiuosi, dar mena, kaip vos ne sakralinį šūkį , skirtą spaudai. Jo potekstėje slypėjo pats Leninas. Buvo kalama į galvą, kad , kuo daugiau darbo žmonės rašys laikraščiui, tuo glaudesnis ryšys bus su tarybine liaudimi ir skaitytojais.

2017-04-26Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą. 3 dalis

NEPARTINIS - VADINASI NEPATIKIMAS... arba nevisavertis. Ši sovietmečio etiketė gadino gyvenimą ir karjerą daugeliui žmonių.

2017-04-17Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto gyvenimas vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą. 2 dalis (1)

Socialistinis lenktyniavimas, kaip ir „partinė maldelė“ propagandinis vedamasis , buvo privalomas žurnalistų „arkliukas“. Be jų laikraštis nejudėdavo iš vietos.

2017-04-06Gerda Giedraitytė Gudjurgienė: žurnalisto duona vėjų mieste arba prisiminimai apie Klaipėdą (3)

Kartą, vos pradėjus dirbti, bėgu su korektūros puslapiais koridoriumi. Sustabdo gerai nusiteikęs, išlenkęs taurelę (anuomet darbo metu tai buvo įprastas dalykas) atsakingasis sekretorius (karo dalyvis): „Slušai barišnia, čego ti pripiorlasia v etū redakcijų? Takich mi vidali, oni dolgo zdes nezaderživajutsia. Uchodi poka ne pozno“ (Klausyk „ panele“, ko tu atsidanginai į šitą redakciją? Tokių mes matėme, jie ilgai čia neužsibūna. Išeik, kol nevėlu.).

2017-04-02Česlovas Skaržinskas: Žurnalisto darbas šaltoje Šalčios žemėje. 3 dalis (2)

Baigiame kolegos Česlovo Skaržinsko prisiminimus kaip jis dirbo Šalčininkų rajono laikraštyje ir veikė Šalčininkų rajone.

2017-03-23Česlovas Skaržinskas: Žurnalisto darbas šaltoje Šalčios žemėje. 2 dalis (2)

Tęsiame kolegos Česlovo Skaržinsko prisiminimus kaip jis dirbo Šalčininkų rajono laikraštyje ir veikė Šalčininkų rajone.

2017-03-16Česlovas Skaržinskas: Žurnalisto darbas šaltoje Šalčios žemėje (2)

Kaip ir kiekviename Lietuvos rajone ir mieste bei miestelyje, taip ir Šalčininkuose, buvo įkurta iniciatyvinė Sąjūdžio grupė. Jos nariai – architektė Natalija Danielienė, mokytojai Juozas Lebionka ir Vincas Kuzminskas, agronomas Stanislavas Voitkevičius (beje, vienintelis Sąjūdžio grupėje buvęs lenkas), žurnalistai Stasys Stacevičius, Ina Marčiulionytė ir kiti sąjūdiečiai – išrinko mane šios veiklos koordinatoriumi Šalčininkų rajone. Beje, iniciatyvinės Sąjūdžio grupės branduolį ir sudarėme mes, trys rajono trikalbio laikraščio Lenino priesakai žurnalistai.

2017-03-12Žurnalistas Antanas Pupienis beveik 50 metų arė Lazdijų spaudos dirvonus

Lazdijų rajono literatūrinę bendruomenę ir ilgamečius šio krašto žurnalistus vasario 27 dieną pasiekė skaudi žinia – savo gyvenimo kelionę baigė ilgametis rajono žurnalistas, redaktorius, literatas, kraštotyrininkas Antanas Pupienis. Lygiai prieš mėnesį jis atšventė savo 93-ąjį gimtadienį. Ir dar visai neseniai, vos prieš porą mėnesių, sutikdavome jį žygiuojantį Lazdijų gatvėmis.

2017-03-08Laikraštis „Litas“: pasiskolintas milijonas talonų ir paaukoti 10 dolerių (2)

Žinia, kad Lietuvos pramonininkų asociacija (LPA, vėliau Lietuvos pramonininkų konfederacija – LPK) nutarė leisti savo laikraštį pasklido gana greitai. Tuomet, Sąjūdžio metais, daugelis organizacijų ir judėjimų ėmė leisti savo leidinius, tai buvo beveik kaip pareiga. Bet LPA buvo ne šiaip kelių bendraminčių susibūrimas. Todėl daugelis manė, kad ji efektingai panaudos savo leidinį – ir kaip didelės visuomenės dalies vėliavą, ir kaip įtakingos organizacijos ruporą, kaip tais laikais buvo vadinama spauda. Į viešumą ėjo didelė jėga, kaip tada daugeliui atrodė. Nežinau, kodėl LPA vadovai savo laikraščio redaktoriumi pasirinko mane. Nežinau ir kiek kandidatų buvo. Konkursai tuomet dar nebuvo rengiami.

2017-03-05Tilžės laikraščiui „Garsas“ -130 metų

Tilžėje 1886 spalio 17 dieną išėjo laikraštis „Garsas“ skirtas Didžiosios Lietuvos gyventojams. Leidėjas Martynas Jankus tikėjosi, kad naujai išleistas laikraštis galės pakeisti sustojusią „Aušrą“ (jos paskutinis Nr. 40, išėjo 1886 birželio mėn.). „Garsas“ - mėnesinis laikraštis lietuviams, leistas „1886-1887 Tilžėje lotyniškomis raidėmis. Leido ir redagavo M. Jankus. Planuota platinti D. Lietuvoje, siųsti Rusijoje gyvenantiems lietuviams bei į Ameriką išvykusiems tautiečiams.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media