2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas

 

2012-05-21V. Kudirkos premijos laureatai susirūpinę dabartine žiniasklaidos būkle

Šių metų Vinco Kudirkos premijos laureatai LŽS nariai Inga Berulienė ir Justinas Lingys buvo apdovanoti už 2011 metais sukurtus dokumentinius filmus „Dr. Jonas Basanavičius" ir „Dr. J. Šliūpas". Mes paprašėme duoti interviu LŽS internetinei svetainei.

2012-04-23Gražina Sviderskytė. Keliautojos refleksija: kodėl aš nekūrybinga? (3)

Ką tik grįžau iš Vokietijos ir galvoju: nors viešumoje daugiausiai linksniuojamos merkantilinės vertybės, vis dėlto kultūra, švietimas, paveldas yra tie magnetai, kurie traukia į pažangesnes šalis, verčia jomis žavėtis. Išpuoselėta aplinka, tradicijos, istorija, inteligencija, estetika, elegancija, stilius. Tiesiog gražesnis gyvenimas. Kokia jo paslaptis? Išties, jokia: tai - tik... kūryba.

2012-04-15Viktoras Denisenko: žiniasklaida ir rinkimai: tarp kraštutinumų

Paskelbus rinkimų į Seimą datą, prasidėjo aktualus priešrinkiminis laikotarpis, kuris turi savo ypatumų. Rinkimai - tai galingas informacinis įvykis, kuris vienaip ar kitaip sujudina žiniasklaidos lauką, „maitina" jį ilgalaikėje perspektyvoje (apie „priešrinkimines kovas" pradėta klabėti dar prieš oficialią rinkimų sezono pradžią).

2012-03-26Pokalbis su buvusiu ilgamečiu LŽS pirmininku Rimgaudu Eilunavičiumi

Pokalbis su buvusiu ilgamečiu Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininku Rimgaudu Eilunavičiumi apie viešoje erdvėje esančius artėjančių rinkimų atspindžius. Įžvalgos, kurios vertos platesnio aptarimo.

2012-03-14Pokalbis su Lietuvos televizijos naujienų (LTN) tarnybos vadovu Audriumi Matoniu

Pokalbis su Lietuvos televizijos naujienų (LTN) tarnybos vadovu Audriumi Matoniu apie naujienų gamybą ir žurnalistų etiką.

2012-03-06Pokalbis su žurnalistu Henriku Vaitiekūnu

Dainius Radzevičius kalbina žurnalistą ir dėstytoją Henriką Vaitiekūną apie šiuolaikinę televiziją, viešuosius ryšius ir juoduosius viešuosius ryšius bei politiką.

2012-01-30Nerijus Maliukevičius: skaitmeninė TV Lietuvoje - ar ištrūksime iš rusiškos informacijos gniaužtų? (1)

Klausimas, ar Lietuva jau „sugrįžo į Europą" ir atitrūko nuo tradicinio „kito" - t.y. nuo Rusijos, išlieka aktualus net ir po to kai tapome pilnaverčiais ES ir NATO nariais. Realybėje „grįžimas į Europą" - tai procesas be pabaigos, nes ištrūkus iš totalitarinių politinių erdvių, paaiškėja, kad egzistuoja ir kitos erdvės, kitos priklausomybės: vis dar bandome ištrūkti iš Sovietų Sąjungos sukurtų energetikos ar transporto sistemų, Rusija iki šiol dominuoja Lietuvos informacinėje erdvėje bei masinėje kultūroje.

2012-01-09Audronė Nugaraitė: žurnalistikos kryžkelė: kur veda etikos kelias? (3)

Skaitmeninio laikmečio pokyčiai negrįžtamai pertvarkė ne tik žurnalistikos technologinius pagrindus, bet ir pradėjo kėsintis į prigimtinius šios srities profesionalumo dalykus. Žiniasklaidos priemonių egzistavimo svertai vis daugiau pereina į auditorijos rankas, kai internetas su savo interaktyvumu ir realiojo laiko komunikacija inicijuoja naujas žurnalistikos formas. Piliečių žurnalistika, interneto dienoraštininkai ir socialinių medijų vartotojai jau dalinasi ta pačia profesinės žurnalistikos sritimi.

2011-12-19Prof. dr. Žygintas Pečiulis: kiek dar liko tradicinei televizijai?

Štai kaip knygoje „Televizijos pabaiga" rašo prancūzų medijų tyrėjas J.-L. Missika: „TV nyksta iš mūsų akių, ji prapuola ekranų okeane, terminaluose, tinkluose, nešiojamuosiuose ir mobiliuosiuose prietaisuose. Ji sprogsta programų puokštėmis, smulkėja ultrateminiais kanalais, išparceliuojama užsakomaisiais video-, pakuojama mobiliųjų push tarnybose, kraunama internete, podcaste, personalizuojama bloguose ir vloguose. Ji visur ir niekur. Vaizdų vis daugiau, o TV - vis mažiau".

2011-11-14Lietuviškos žurnalistikos ypatumai

Kilniaširdis Vaižgantas švelnina žodį sensacija ir įžiūri jame lengvinančių aplinkybių. Jo nuomone, sensacija spaudoje gali būti ir gera žinia, šviežutėlė, stebinanti naujiena - literatūros, valstybės, vyriausybės, visuomenės gyvenimo srityse. Kaip tarp žmonių, taip ir žurnalistikoje jis ieškojo „deimančiukų". Jis apie tai rašė 1932 metais, kuomet Juozas Keliuotis „Naujosios romuvos" redaktorius, sumanė savo žurnale skelbti anketą Visuomenė apie geltonąją (bulvarinę) spaudą.

2011-11-02Pokalbis apie Lietuvos regioninę spaudą su "Alytaus naujienų" vadovu R. Burba

Pokalbis su regioninio laikraščio „Alytaus naujienos" vadovu ir redaktoriumi Romu Burba apie šiandienos regioninę spaudą ir kaip jai sekasi pasiruošti galbūt būsimai ekonominės krizės bangai.

2011-10-18Pokalbis su A. Macijausko premijos laureatais

Rugpjūčio 6 d. Biržų miesto šventės metu projekto www.zurnalistika-kitaip.lt kūrėjams įteikta A. Macijausko vardo premija. Kalbiname projekto iniciatorę ir redaktorę Jūratę Ablačinskaitę.

2011-09-26Pokalbis su S. Babiliumi apie TELE-3 etiką: „Mes jau seniai dirbome prie to klausimo"

Televizijos kompanija TELE-3 - pirmieji iš visų televizijų (greičiau ir už LRT, ir už kitas komercines televizijas) ir net visų Lietuvos žiniasklaidos priemonių paskelbė savo etikos kodeksą, kuris yra publikuojamas su specialia rubrika www.tv3.lt.

2011-09-14Leidėjai vengia deklaruoti vertybes ir įsipareigojimus. Kodėl? (3)

Portalas „WikiLeaks", o vėliau ir Lietuvos žiniasklaida, paskelbė skandalingus duomenis apie kai kuriuose Lietuvos laikraščiuose klestinčią korupciją ir pusiau legalų reketą. Buvo įvardytos konkrečios sumos, leidinių ir politinių partijų pavadinimai, asmenų vardai, taip pat informacijos šaltinis - JAV diplomatų susirašinėjimas. Atrodė, kad tai prokuratūros dėmesio verta istorija. Tačiau prokurorai netrukus suskubo nuo to atsiriboti, žiniasklaida pasitenkino momentiniu skaitytojų dėmesio padirginimu ir viskas, kaip paprastai, nuslopo, galima sakyti, be pasekmių. Kodėl Lietuvos leidėjai vengia deklaruoti savo vertybes ir įsipareigojimus žiniasklaidos produktų vartotojams?

2011-06-29Apie kalnus, alpinizmą ir laisvę

Garbinga premija įteikta jau ketvirtą kartą: pirmoji Mato Šalčiaus premija buvo skirta 1989 metais žurnalistui Ričardui Sartatavičiui už videofilmą „Trispalvė Atlante", antroji premija įteikta keliautojui, Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui, Gerimantui Statiniui už knygą „Pasiklydęs Amazonijoje: Mato Šalčiaus pėdsakais", trečią kartą M. Šalčiaus premija buvo apdovanotas keliautojas D. Kinderis už pasakotojo talentą, gilumą ir originalumą populiarinant keliones straipsnių cikluose „Atgal į Afriką" ir „Filipinų užrašai". M. Šalčiaus premija už 2010 m. skirta režisieriui Justinui Lingiui už 7 TV apybraižų ciklą - „Kalnai - mano gyevnimas". Pokalbis su premijos laureatu.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media