2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas

 

2015-09-22Žurnalistai, ginkime lietuvių kalbą! (5)

Aukštadvaryje vykusiame Lietuvos žurnalistų sąjungos seminare, skirtame žurnalistams, dirbantiems regioninėje spaudoje, buvo gvildenamos įvairios temos. Viena iš jų, kurią pagarsino interneto portalo Alkas.lt įkūrėjas ir vyriausias redaktorius Jonas Vaiškūnas, mane rimtai sujaudino. Jis pakvietė žurnalistus palaikyti piliečių iniciatyvą “Talka: už Lietuvos valstybinę kalbą”.

2015-09-11Ruošdami "Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" padėkime vienas kitam (4)

Džiugu, kad LŽS internetinėje svetainėje įkurta nauja rubrika "Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija" susilaukė tokio didelio dėmesio. Kolegos ją komentuoja, susilaukiu daug skambučių, žmonės klausia, aiškinasi, pataria, informuoja apie pastebėtus netikslumus. Tačiau kai kurie kolegų komentarai prašosi patikslinimų.

2015-06-06LŽS svetainėje nauja rubrika - „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija (3)

LŽS internetinė svetainė pasipildė nauja rubrika - „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija". Šį, manau, fundamentalų leidinį prieš keletą metų nutarė išleisti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Jau matau, kad ji tampa ne eiline rubrika. Mes iš jos tikimės labai daug. Joje ne tik skelbiame aktualiausią informaciją apie pasiruošimą leisti „Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją", bet ir aiškiname kaip ji bus sudaryta, kokie reikalavimai bus keliami enciklopedijoje skelbiamiems straipsniams. Mes tikimės, kad naujoji rubrika paskatins ir Jūsų, gerbiamieji kolegos, aktyvumą. Juk enciklopediją užpildys straipsniai, kuriuos teks mums su Jumis parašyti. Šiuo metu jau yra paruošta apie 300 straipsnių, skirtų kolegų personalijoms.

2015-05-12Atidarome naują rubriką – Žurnalistikos istorija (4)

Pradėjęs redaguoti Lietuvos žurnalistų sąjungos internetinį laikraštį, netrukus pajutau, kad jame trūksta kai kurių temų, nėra ir jas atspindinčių rubrikų. Viena iš jų – Žurnalistikos istorija. Lietuvos ir ne tik jos.

2015-05-09Senjorai žurnalistai – už Vilniaus metro (8)

Šį kartą LŽS Senjorų klubo tradicinis susirinkimas įvyko ne visai tradiciškai. Prasidėjo jis kaip įprasta – pirmąjį mėnesio trečiadienį 11 valandą, tačiau ne įprastoje Aktorių namų salėje, o…. autobuse, kurį mums suteikė Piliečių asociacijos "Metro sąjūdis" pirmininkas Juozas Zykus. “Ar norite jus daugiau sužinoti apie būsimą Vilniaus metro?” – neseniai paklausė Juozas Zykus. Mes pasakėme, kad – taip, norime. Todėl ir buvome pakviesti pasisvečiuoti Savanorių gatvėje 174A name įsikūrusioje Piliečių asociacijos "Metro sąjūdis" būstinėje.

2015-02-08Pranciškaus Skorinos eilėraštis – pasaulio tautų kalbomis (6)

Baltarusijos dienraščio „Zviazda“ redaktorius Alesius Karliukevičius iš Minsko man atsiuntė įdomią knygą “Pranciškus Skorina pasaulio tautų kalbomis” (Францыск Скарына на мовах народаў свету). Neslėpsiu, su tam tikru jauduliu ją atverčiau, nes dar pernai A. Karliukevičiaus, žinomo žurnalisto ir rašytojaus, buvau pakviestas sudalyvauti šios knygos leidime.

2014-11-25Seimas pritarė XVI-ojo Lietuvos žurnalistų sąjungos suvažiavimo rezoliucijai! (4)

Gerbiamieji kolegos, skubu Jums pranešti, kad šiandien (2014 11 25) Lietuvos Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1243(5), pertvarkant Žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, įtvirtinant jos teisinį statusą ir tuo pačiu užtikrinant jos veiklos teisinius pagrindus. Tai mūsų žurnalistinei šeimai yra labai svarbus ir aktualus nutarimas. Juolab būtent dėl to dar šį šeštadienį Vilniaus Rotušėje vykusiame XVI-ame LŽS suvažiavime kunkuliavo aistros, buvo skelbiami argumentai už ir prieš.

2014-11-21Žurnalistų vieno eilėraščio knyga “Sušvieski, saule” sulaukė trečiojo leidimo (3)

Šiandien iš spaustuvės atvežiau dar 25 knygas. Užsakydamas jas maniau, kad dabar tai tikrai visų poreikiai bus patenkinti. Tačiau kolegė iš Vilkaviškio Birutė Kalvaitytė - Pavlovienė paprašė net dešimt knygų. Prašo knygų kauniečiai Petras Žemkauskas ir Vladimiras Beresniovas, Alfredas Girdziušas iš Lentvario… O dar planuoju žiupsnelį knygų nunešti rytoj į LŽS suvažiavimą, kuriame kolegos Jeronimo Lauciaus ir jo “Žvaigždutės” redakcijos moterų dėka veiks visuomeninis žurnalistų knygų knygynėlis. Ar neprisieis ketvirtą kartą kreiptis į spaustuvę? Jei reikės nepasididžiuosiu

2014-11-11“Žurnalistų dainų knyga” jau įsibėgėjo, tačiau dar laukia ir naujų autorių (5)

Artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams, noriu informuoti gerbiamus kolegas žurnalistus, kad naujas projektas – “Žurnalistų dainų knyga” vis labiau įsibėgėja. Džiugu, kad šį kvietimą jau daug kas išgirdo. Savo kūrybos dainas atsiuntė palangiškis Gediminas Griškevičius, biržietis Algirdas Vladislovas Butkevičius, kaunietė Perpetua Dumšienė, vilniečiai Ipolitas Skridla, Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė, Vytenis Rožukas, Kazimieras Pūras, kiti. Tačiau jaučiu, kad autorių šioje knygoje gali būti ir daugiau.

2014-07-10Kviečiu dalyvauti naujame projekte – Žurnalistų dainų knygos leidime (6)

Su kolegomis pasitaręs nutariau iš pradžių paruošti žurnalistų dainų knygą. Per visą Lietuvą yra daug pabirusių žurnalistų sukurtų dainų, jas išgirsi per televiziją, radiją, jos yra įvairių chorų, ir dainininkų repertuaruose. Į naująją knygą kviečiu visus kolegas žurnalistus, kam nesvetima poetinė kūryba, kurių eilėraščiai jau tapo dainomis. Esame atviri visiems, visų laukiame.

2014-01-29Žurnalistų vieno eilėraščio knyga jau turi savo viršelį (5)

Žurnalistų vieno eilėraščio knyga jau sparčiai ruošiama spaudai. Ji jau maketuojama. Džiaugiuosi, kad ją sutiko nemokamai sumaketuoti mūsų geras bičiulis ir kolega Jonas Vėlyvis Jos darbinis pavadinimas buvo “Sušvieski, saule” Rašau „darbinis", nes buvo galimi ir kiti knygos pavadinimai. Tačiau kitų pasiūlymų iš kolegų negavau. Ties knygos viršelio kūrimu gerokai susimąstęs geras bičiulis, kolega ir dailininkas Albertas Vaidila jau atsiuntė savo variantą. Ar turite kokių nors pasiūlymų dėl knygos viršelio? Laukiu.

2013-12-28Žurnalistų vieno eilėraščio knyga įsibėgėja (2)

Prieš metus pakviečiau visus kolegas žurnalistus, kuriančius ir poeziją, dalyvauti naujame projekte - Žurnalistų vieno eilėraščio knygos leidime. Dabar galiu su džiaugsmu pasakyti, kad mano žydroji svajonė įsipildė. Naujoji knyga turės 100 autorių!

2013-12-10Tomas Reventas: “Asmeninio turto apsauga: 7 mitai ir tikrovė” (1)

Žurnalistų namuose vyko įdomus pokalbis “Krikščioniškos vertybės versle”. Atrodo, kad sąvokos “krikščionybė” ir “verslas” nėra lengvai suderinamos. Tačiau verslininkai, atėję į šį susitikimą kalbėjo ir kitką – kad galima būti doru krikščioniu ir doru verslininku. Dalyvaujant šiame pokalbyje , man įsiminė Tomas Reventas, saugos tarnybos „Sigreta“ direktorius. Be to, mane sudomino ir jo, kaip saugos profesionalo mintys. Todėl paprašiau jo duoti interviu, kuris domintų žurnalistus, turinčius kokį nors turtą.

2013-11-27Užsienio svečių antplūdis keičia nusistovėjusią tvarką mūsų svetainėje

Nuo šiandien, aišku, laikinai, būsimos spaudos konferencijos bus skelbiamos ir gretimoje rubrikoje – „Savaitės tema“. Juolab šioje savaitėje, manau, tai ir bus pagrindinė mūsų tema.

2013-10-22Žurnalistai … į Nerį leido lašišų jauniklius (7)

Kolegė Raimonda Karnackaitė, dabar dirbanti Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo skyriuje, kviesdama į spaudos konferenciją, šį kartą labai suintrigavo. “Spaudos konferencija vyks lašišų nerštavietėje, prie Neries upės, šalia Panerių gyvenvietės,” – pasakė ji. Ir jau negalėjau atsakyti, kad nevažiuosiu.

2013-10-05Į Vilnių atvykę ES kultūros ministrai nemažai kalbėjo ir apie žiniasklaidą (8)

Vilniuje ES kultūros ir audiovizualinių reikalų ministrai susitikime aptarė ir žiniasklaidos laisvės ir pliuralizmo užtikrinimo iššūkius besikeičiančiose audiovizualinėje ir žiniasklaidos srityse. Anot jų, šiandienos iššūkis politikams – rasti būdą greitai besikeičiančių technologijų aplinkoje užtikrinti Europos turinio įvairovę bei jo prieinamumą, išsaugoti Europos žiniasklaidos įvairovę ir kokybę.

2013-09-10Dar dvi naujos rubrikos – “Televizija” ir “Radijas” (7)

Mūsų LŽS internetinis laikraštis toliau plečiasi. Tai džiugina. Prieš kelias dienas atidarėme naują “Fotografijos” rubriką, šiandien leidžiame startuoti dar dvejoms naujoms rubrikoms “Televizijai“ ir “Radijui”. Šiomis temomis mes rašėme ir anksčiau. Bet tos publikacijos pasklisdavo po įvairias rubrikas. Dabar šios dvi temos koncentruosis po savomis rubrikomis.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media