2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas

 

2021-05-20Gediminas Jankus: „Menininkams, svarbiausia kūryba, saviraiška, kai jų netrikdo pigiu dėmesiu, pamokymais, moralais ir tuščiais pažadais“ (5)

Šį gražų gegužį LŽS narys, dramaturgas, prozininkas, teatro kritikas, publicistas, rašytojas, politinis ir visuomenės veikėjas Gediminas Jankus pažymi gražią sukaktį – 70-metį. Nuoširdžiai sveikiname!

2021-05-17Kaip žmonės sureagavo į žiniasklaidą, skelbusią apie Šeimų maršą? (9)

Gegužės 15-ąją, šeštadienį Lietuvoje vyko „Didysis šeimos gynimo maršas“. Maršo dalyviai susirinko Vingio parke finaliniam protesto renginiui. Apie tai, suprantama, prabilo ir mūsų žiniasklaida. Pažiūrėkime, kaip sureagavo žmonės, Facebook.e perskaitę klausimą „Kaip manote ar sisteminė žiniasklaida teisingai nušviečia Šeimų maršą?“ (Jį pridedu šalia).

2021-05-16Kino ir radijo spektaklių režisieriui, scenaristui Gyčiui Lukšui – 75-eri. Sveikiname! (21)

Žinomas meninio, televizijos ir dokumentinio kino ir radijo spektaklių režisierius, scenaristas, skaitovas Gytis Lukšas pažymi gražią sukaktį – 75-metį.

2021-05-08Prezidentas G. Nausėda žurnalistų su Spaudos diena nepasveikino (10)

Šiemet Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena praėjo karantino sąlygomis, be didelių iškilmių. Bet šventinė nuotaika tikrai išliko. Žurnalistams smagu buvo priimti ir šalies pirmųjų asmenų šventinius sveikinimus.

2021-04-15Seimas įtvirtino žurnalistų teisę nemokamai gauti informaciją iš registrų. Žurnalistų kova baigėsi pergale  (2)

Šiandien, balandžio 15 dieną Seimas galų gale įtvirtino žurnalistų teisę neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų. Dabar žurnalistams atsirado geresnės galimybės gauti reikiamą informaciją, labiau plėtoti tiriamąją žurnalistiką. Su pergale, kolegos!

2021-04-13Kolegai Juozui Šalkauskui – tik 70! Sveikiname! (36)

„Kodėl nebegirdime jūsų spaudos apžvalgų? Taip aiškiai viską išdėstydavote, o dabar ne viską suprantame“, – tokių klausimų vis dar sulaukia kolega Juozas Šalkauskas, nors jis LRT jau nedirba keletą metų.

2021-03-17Vakar mane paskiepijo nuo COVID-19 vakcina AstraZeneca (28)

Per pietus televizijoje pamačiau sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, sakantį, kad ir jis skiepysis AstraZeneca. Apsidžiaugiau, pamaniau – savas... O vakare tas pats ministras pranešė, kad... sustabdė skiepijimą šią vakciną.

2021-03-13Žinomas fotomenininkas Valerijus Koreškovas pažymi gražią sukaktį (17)

Kartu su gražiu pavasariu gražią 80-mečio sukaktį pažymi ir žinomas fotomenininkas, poetas, leidėjas, sunkumų kilnotojas ir sveikuolis Valerijus Koreškovas.

2021-03-02Jeronimas Laucius: "Džiaugiuosi, kad kiekvienos knygos tituliniame puslapyje rašoma, jog ji išversta iš lietuvių kalbos“ (16)

Iš Ukrainos, Poltavos miesto atskriejo džiugi žinia: išleista mūsų kolegos Jeronimo Lauciaus knyga ukrainiečių kalba. Jeronimas Laucius – aktyvus LŽS ir NŽKA narys, žurnalo „Žvaigždutė“ redaktorius, leidyklos „Trys žvaigždutės“ direktorius, daugelio knygų autorius. Knygos ukrainiečių kalba išleidimo proga jį šnekina LŽS svetainės www.lzs.lt redaktorius Vytautas Žeimantas.

2021-02-27Kolega dailininkas Kęstutis Šiaulytis: „Bažnyčiose visada jaučiu nenusakomą aplinkos pilnatvę“ (13)

Buvome tada „Versmės“ leidyklos surengtoje kraštotyrinėje ekspedicijoje. Aš laksčiau po Plokščius, rinkdamas medžiagą būsimoms publikacijoms. Praeidamas pro bažnyčią, sustodavau ir prie akvareles liejančio kolegos LŽS nario ir dailininko Kęstučio Šiaulyčio. Nors darbai vijo, pastovėdavau ir ilgėliau. Jau labai būdavo įdomu stebėti, kaip kolega Kęstutis kelias lengvais judesiais sugebėdavo perteikti ne tik tai ką mato – į dangaus žydrynę smingantį bažnyčios bokštą, šventoriaus vartų mūrą, ar kokią įdomesnę šventoriaus tvoros detalę. Jo akvarelės vertė susimąstyti, jose ne vien tikrovė, ji visada būdavo su kažkokia paslaptimi, įspūdžiu, suvirpinančiu širdį.

2021-02-13Alwida Antonina Bajor: „Dienraštyje pradirbau 36 metus“ (17)

Vilnietė Alwida Antonina Bajor, žurnalistė, publicistė, rašytoja, scenaristė, vertėja, aktyvi Lietuvos lenkų kultūros veikėja. Autorė knygų ir per dviejų tūkstančių publikacijų lietuvių ir lenkų periodinėje spaudoje: Kurier Wileński, Magazyn Wileński, Znad Wilii, Ateneum Wileńskie, Nasza Gazeta, Nasz Czas, Veidas, Kinas, Katalikų pasaulis, Lithuania, Lwowskie Spotkania, Zesłaniec, Pro memoria, Kwartalnik Filmowy. Česlovo Milošo (1992) ir Witoldo Hulevičiaus (2018) literatūrinių premijų laureatė. Šiandien ji atsako į www.lzs.lt redaktoriaus Vytauto ŽEIMANTO klausimus.

2021-01-15Vrublevskių biblioteka: 10 klausimų apie knygas. Vytauto Žeimanto mintys (4)

„Būčiau labai dėkinga, jei sutiktumėte pasidalinti savo mintimis. Šis interviu būtų paskelbtas LMA Vrublevskių bibliotekos interneto svetainėje ir FB paskyroje, - man parašė Vrublevskių bibliotekos komunikacijos skyrius darbuotoja Eglė Stasiukaitytė. Aš mielai sutikau padalyvauti šios garsios bibliotekos projekte „10 klausimų apie knygas“, juolab jame jau sudalyvavo nemažai įvairių kultūros ir atminties institucijų specialistų, kultūros, visuomenės veikėjų.

2021-01-05Šiurpi statistika - pernai žuvo net šešiasdešimt žurnalistų (10)

Baigėsi 2020 metai, gera proga pažvelgti į juos jau iš šono, pasverti, paskaičiuoti. Susipažinus su Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos, Tarptautinės žurnalistų federacijos, kitų visuomeninių organizacijų informacija, galima drąsiai teigti, kad 2020-ieji į istoriją įeis ne tik kaip beprecedentės pasaulinės pandemijos krizės metai, bet ir kaip žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų žudynių visame pasaulyje atgimimo metai. 2020 metais buvo nužudyta net 60 žurnalistų.

2020-11-05AČIŪ TAU, ŽEME. ŽURNALISTŲ DAINOS – knyga, kuri dar laukia naujų autorių (18)

Kolegėms ir Kolegoms galiu pranešti džiugią naujieną: jau baigiu spaudai ruošti knygą AČIŪ TAU, ŽEME. ŽURNALISTŲ DAINOS. Jos leidimą kiek stabdė finansinės problemos. Tačiau kai dabar JAV dirbantis mūsų kolega Juozas Karsokas dalinai finansavo žurnalistų dainų knygos leidimą, o keli kolegos pažadėjo dar šį projektą finansiškai paremti, atsirado realios galimybės jos rengimą užbaigti iki Kalėdų, o kitąmet išleisti. Dabar knygoje 22 autoriai. Jų gali būti ir daugiau. Kviečiame kolegas bendradarbiauti.

2020-10-31Lietuviškosios žurnalistikos pradininkas Johanas Ferdinandas Kelkius (4)

Neseniai vilnietis skulptorius Robertas Guoba sukūrė originalų lietuviškosios žurnalistikos pradininko Johano Ferdinando Kelkio medalį. Čia iniciatyvą parodė Lietuvos žurnalistų sąjunga, kurios Klaipėdos skyrius įsteigė naują apdovanojimą – J. F. Kelkio medalį. Jis bus teikiamas profesionaliems žurnalistams už ryškius nuopelnus ir kūrybinius darbus. Taip pat medalis gali būti teikiamas ir kitų profesijų atstovams už išskirtinius nuopelnus žurnalistikai. Šiemet pirmaisiais J. F. Kelkio medalio laureatais tapo trys skirtingų kartų kūrėjai...

2020-09-27Pradedame ruošti leidybai naują knygą „Žurnalistai senjorai“ (13)

LŽS Senjorų klubo Tarybos išvažiuojamame posėdyje, įvykusiame 2020 m. rugsėjo 3 dieną, Bubų kaime, jaukioje kolegos Gedimino Končiaus sodyboje, vienbalsiai buvo nutarta pradėti ruošti leidybai naują knygą „Žurnalistai senjorai“, kurios redaktorius-sudarytojas bus Vytautas Žeimantas. Naujoji knyga išeis su Lietuvos žurnalistų sąjungos vėliava.

2020-09-19Jonas Jackevičius ir jo meniškos obsesijos (6)

Reziumuojant reikėtų pasakyti, kad kolega Jonas, išleidęs aštuntąją poezijos knygą, rodo, jog yra ištikimas sudėtingų metaforų, šį kartą net savotiškų kūrybinių absesijų stiliui. Jo eilės skatina skaitytoją ne tik atsakynėti į autoriaus užslėptus klausimus, bet ir pačiam juos užduoti, ieškoti egzistencijos apraiškų visur ir visada. To ir linkiu atvertusiam šią knygą.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media