2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2017-03-19Algimantas Zolubas: Vedžiojimas aplink pirštą, kurio nėra. Žurnalistai tai turi žinoti

Lietuvos politinė partija, pasivadinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) skelbiasi atstovaujanti tautinių mažumų interesams, todėl pretenzingai kišasi į Lietuvos Respublikos Tautinių mažumų įstatymo pakeitimą. Tokią galimybę jai suteikia įstatymo leidėjo klaidingai ir klaidinamai traktuojamos sąvokos ir toliau su Lenkija pasirašomi įvairūs dvišaliai susitarimai tautinių mažumų klausimu.

2017-03-17Valentinas Mazuronis: Ramūnas Karbauskis meluoja dėl urėdijų (2)

Seime prieš pristatant planuojamą urėdijų reformą surengtoje spaudos konferencijoje valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis drauge su aplinkos ministru Kęstučiu Navicku kalbėjo, kad „urėdijų skaičius bus sumažintas iki 25“ ir kad reforma nebus daroma skubiai. Tai akivaizdžiausias melas.

2017-03-16Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro pareiškimas „Dėl Lietuvos gyventojų emigracijos ir demografinės krizės“

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro nariai ir kiti visuomenininkai kviečia Lietuvos Respublikos Prezidentę, Seimą ir Vyriausybę: Viešai deklaruoti, kad masinės Lietuvos gyventojų emigracijos suvaldymas ir demografinės būklės stabilizavimas yra svarbiausias valstybės valdžios prioritetas. Šį prioritetą įtvirtinti svarbiausiuose valstybės dokumentuose.

2017-02-13Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro paklausimas „Dėl patyčių žiniasklaidoje ir žodžio laisvės suvaržymų“ (2)

Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras mano, jog dėl padažnėjusių patyčių ir diskriminacijos apraiškų žiniasklaidoje pažeidėjams turėtų būti taikomos sankcijos, nustatytos Įstatyme (50 str.). Tačiau nei visuomenė, nei žmogaus teisių organizacijos apie tokias faktiškai pritaikytas sankcijas neturi jokios informacijos.

2017-02-11Dėl komercinių audiovizualinių pranešimų LRT eteryje (3)

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje skleidžiama nepagrįstų nuomonių apie tai, kad LRT galbūt daro pažeidimus – neva transliuoja reklamą, taip klaidingai įvardijami rėmimo pranešimai. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) netgi kreipėsi į LR Seimo Kultūros komitetą su pasiūlymu keisti LRT įstatymą – uždrausti LRT transliuoti rėmimo pranešimus.

2017-02-08Naujas žurnalo “Pozicija “ numeris apie šeimą ankstesnę už valstybę (1)

Taip išryškėjo du šeimos sampratos skirtumai, o iš esmės dvi skirtingos pasaulėžiūros, kurioms atskleisti yra išleistas „Pozicijos“ žurnalo 4 numeris pavadinimu „Tvarumas: šeima ir valstybė“. Jame skelbiamos įvairių Lietuvos tautinių bendrijų atstovų, Europos Parlamento narių bei Seimo frakcijų atstovų nuomonės dėl santuokos ir šeimos svarbos valstybei, jų požiūriai į prigimtinę šeimą.

2017-01-30Krescencijus Stoškus: tai signalizuoja apie sisteminę sąžiningumo, teisingumo ir demokratiškumo stoką  (1)

Neseniai rašytojas Liudvikas Jakimavičius „feisbuke“ rašė: „Neatsakinga žiniasklaida stumia Lietuvą į pilietinį konfliktą. Griovys tik gilėja, nes niekas su niekuo nenori taikytis nuo Vilniaus iki Vašingtono. Kas stovi už šito karo kurstytojų, kieno tai interesas?“ Šia ir kitomis temomis žurnalo „Pozicija“ redaktorius, LŽS narys Vytautas Budnikas kalbina filosofą, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininką Krescencijų Stoškų.

2017-01-29Česlovas Skaržinskas: Ar buvo pastarąjį metą tokių kūrinių, kurie sukrėstų visuomenę? (3)

Anądien žiniasklaidininkai atrado naują rašytoją. Žodžiu, liaupsės pilsis ir iš kairės, ir - dešinės... Mažiausiai – dvejus metus. Gaudys kiekvieną tokio rašytojo ar rašytojos driokstelėjimą visuomenėje. Tokie neva talentingų autorių atradimai Lietuvoje tapo kasdienybe. Bet vėliau viskas į kasdienybę nueina. Dažniausiai atrastieji jau po poros metų išnyksta mūsų pilkame gyvenime. Ir juos mažai kas prisimena. Kas iš to, kad prirašyta daug, išleista dešimtys storų knygų?

2017-01-18Seimo nario A. Anušausko pranešimas: „Atnaujinta Nacionalinio saugumo strategija – atsižvelgiama ir į Rusijos agresyvumo keliamas grėsmes“

Dabar susiduriame su agresyvia Kremliaus politika, konvencinio karinio konflikto bei naujomis – hibridinėmis, informacinėmis, kibernetinėmis – grėsmėmis. Krymo aneksija, prie Lietuvos ir kitų šalių sienų sutelkta Rusijos ginkluotė ir organizuojamos puolamojo pobūdžio pratybos, nesaugios branduolinės energetikos plėtra netoli Lietuvos – tai tik dalis iššūkių nacionaliniam saugumui. Ir svarbu, kad strategijos nuostatų vykdymą užtikrintų Vyriausybė“, – teigia Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas.

2017-01-16Česlovas Skaržinskas: geriausios metų vaikams ar suaugusiems knygos rinkimai - tikras farsas (5)

Geriausios metų vaikams ar suaugusiems knygos rinkimai - tikras farsas! Jau tokio konkurso pradžioje pateikiamas savotiškas akibrokštas: skaitytojams ar žiūrovams rinktis tik, pavyzdžiui, iš 5 kažkieno atrinktų knygų. Kokiais kriterijais vadovautasi atrenkant knygas, kas jas atrinko – konkurso dalyviai ir nesužino. Pasižiūriu į kažkieno konkursui atrinktas knygas – ir dažnai nejaukiai pasijuntu.

2017-01-12LRTK svarstė laidų „Atspėk dainą“ turinį

Sausio 11 dieną Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) svarstė televizijos programoje „LRT TELEVIZIJA“ sausio 6 d. transliuotą muzikinę laidą „Atspėk dainą“, kurios metu aktorė Asta Baukutė demonstravo Hitlerį šlovinantį pasveikinimo gestą.

2016-12-23Socialiniai tinklai keičia tradicinę žiniasklaidą: metai „Linkedin“, arba KAS KĄ skaito?  (1)

Jau metus esu aktyvus „Linkedin“ vartotojas, deja, per juos taip ir nesuradau laiko padaryti įdomesnių įžvalgų ar apibendrinimų. Nors žinau, kad yra žmonių, kam tai įdomu. Atsiprašau, mano kaltė. Keiskimės. Kadangi pats mėgstu studijuoti panašias kitų žmonių patirtis, esu skaitęs ne vieno „Linkedin“ vartotojo pastebėjimus, nesikartosiu su patarimais. Veikiau bandysiu apžvelgti tai, kas buvo įdomu ir naudinga.

2016-12-08Kolegos Apolinaro Juodpusio replika: Laikraštis pasmirdo... (1)

Daugelį metų prenumeruoju ir skaitau „Lietuvos rytą“. Dažniausiai pradedu nuo antro ar trečio puslapių, kur spausdinami šmaikštūs, kartais aštroki publicisto Aido Puklevičiaus, rašytojo Sigito Parulskio ir kitų autorių rašiniai. Itin patinka diplomato ir politikos analitiko Mečio Laurinkaus pastabos „Be kaukės“. Bet štai 2016 m. gruodžio 6-osios antras „Lietuvos ryto“ puslapis... pasmirdo!

2016-12-04Pasipriešinimas neturi nutrūkti nė vieną akimirką

Deja, 26-aisias Lietuvos nepriklausomybės metais žmonės ir vėl pasigenda teisingumo: Lietuva dar nesukūrė geros teisinės sistemos – iki šiol neturime nei teismo tarėjų instituto, nei teismuose visuomenės atstovų, todėl visuomenė negali kontroliuoti teismų. Šalies rinkimų sistema nėra demokratiška – dominuoja politinių partijų ir pažeidžiamos nepartinių asmenų teisės, piliečiai neturi realios savivaldos. Beveik trečdalis visuomenės gyvena skurde, vyrauja didžiulė socialinė atskirtis – pagal nelygybę matuojantį GINI koeficientą Lietuva lygintina su Lotynų Amerikos šalimis, todėl per tuos 26-erius Nepriklausomybės metus valstybė neteko trečdalio savo gyventojų (beveik milijono piliečių).

2016-11-22Žurnalistai kviečiami dalyvauti diskusijoje „Atminties politika / „Klaidingi atminties kodai“

Gerbiamieji, Lenkijos institutas Vilniuje kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetu maloniai kviečia dalyvauti diskusijoje „Atminties politika / „Klaidingi atminties kodai“.Diskusija vyks 2016 m. lapkričio 30 d., 18 val., Atviros Lietuvos fonde, Didžioji g. 5, Vilniuje
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media