2024 m. balandžio 30 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas

 

2021-01-23Pirmajame darbo grupės posėdyje pradėta diskusija dėl galimybės atverti Registrų centro duomenis žurnalistams

Sausio 21 d. įvyko pirmasis nuotolinis Seimo valdybos sprendimu sudarytos darbo grupės posėdis dėl Visuomenės informavimo įstatymo Nr. I-1418 pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIIIP-2675. Projekto Nr. XIIIP-2675 tikslas – sudaryti sąlygas žurnalistams laisvai ir nevaržomai viešojo intereso tikslais gauti duomenis iš registrų ir valstybės informacinių sistemų, taip užtikrinant visuomenės teisę gauti informaciją.

2021-01-22ŽEIT pasisakė dėl 5 Lietuvos ryto publikacijų – pažeistas Visuomenės informavimo įstatymas

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) priėmė tris sprendimus dėl penkių publikacijų apie Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kuriais konstatavo, kad UAB „Lietuvos rytas“ bei UAB „Lrytas“ pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą.

2021-01-15Česlovas Skaržinskas: Žurnalistas turi būti savimi (3)

Sakoma, lengviausia – plaukti pasroviui, kai ne pats bent makaluoji kojomis ir rankomis, o tave neša stipri laiko srovė ar apglėbusi, pagavusi triukšminga minia. Nesvarbu, kur neša. Lai neša... Lyg ir lengviausia tada, kai toks laikas, kaip motina, tave glosto, ramina, užliūliuoja. Ir kuo tave anksčiau tokia srovė, minia pagauna, vis mažiau lieka galimybių tapti savimi. Niekieno neblaškomam, nenešamam.

2021-01-11Arminas Lydeka: Žiniasklaidos etika: gėdos nedaro, garbės irgi (2)

Lietuvos žiniasklaidą galima laikyti jau subrendusia – redakcijos vis rečiau parodo iššaukiančių vaizdų, vis atsakingiau vertina poreikį išklausyti visas puses. Nors su turiniu situacija nėra bloga, bet vis tiek laikas nuo laiko visuomenei atsiranda poreikis patikrinti vieno ar kito straipsnio ar reportažo santykį su profesine etika. Ir tada mes susiduriame su iki šiol pilnai neišspręstu klausimas – kas ir kaip turėtų vertinti žiniasklaidos etiką? Dabartinė sistema primena banaloką posakį “devynios auklės, vaikas be galvos”.

2020-12-25Kodėl galimų nacionalinio transliuotojo LRT pažeidimų ateityje nebegalėtų vertinti Visuomenės informavimo etikos komisija (3)

Prezidentūros atstovai stebisi svarstymais Seime, kad galimų nacionalinio transliuotojo LRT pažeidimų ateityje nebegalėtų vertinti Visuomenės informavimo etikos komisija. Prezidento Gitano Nausėdos patarėja kultūros klausimais Jolanta Karpavičienė sako, kad etikos reguliavimo klausimai turi būti išsamiai aptarti žiniasklaidos bendruomenės viduje ir su visuomene, o LRT turi būti taikomi aukšti etikos reikalavimai. Jos teigimu, siūlomi pakeitimai dėl LRT priežiūros įtraukti paskutiniame etape, nors įstatymo pataisos rengiamos visai kitu tikslu, siekiant perkelti ES teisės nuostatas į Lietuvos nacionalinę teisę.

2020-12-23Lietuvos Respublikos Seimo kultūros komiteto pareiškimas (2)

Lietuvos Respublikos Seimo kultūros komiteto atsakymas Internetinės žiniasklaidos asociacijai, Lietuvos kabelinės televizijos asociacijai, Lietuvos radijo ir televizijos asociacijai, Lietuvos regioninių radijo stočių asociacijai, Lietuvos žurnalistų draugijai, Lietuvos žurnalistų sąjungai, Nacionalinei miestų ir rajonų laikraščių leidėjų asociacijai ir Regioninių televizijų asociacijai.

2020-12-21Visuomenės informavimo etikos asociacija: Visuomeninis transliuotojas LRT negali užsidaryti nuo visuomenės ir reikalauti išskirtinumo kitų žiniasklaidos priemonių atžvilgiu (3)

Visuomenės informavimo etikos asociacija ragina Seimą, Prezidentą ir kitas visuomeninio transliuotojo LRT tarybą formuojančias organizacijas atsakingai žiūrėti į šalies žiniasklaidos savireguliacijos sistemą ir skubotais sprendimais nesukurti visuomeniniam transliuotojui galimybės nepaisyti visuomenės informavimo etikos standartų ir visuomeninės priežiūros.

2020-12-15Bijai viešumo – neik į teismą: bylinėjimosi komunikacija Lietuvos žiniasklaidoje

Bijai viešumo – neik į teismą, nes kas papuolė į teismą, taps vieša, Ryšių su visuomene agentūrų asociacijos (RSVA) renginyje „Bylinėjimosi komunikacija“ juokavo asociacijos Tarybos pirmininkas Artūras Jonkus. Pasak jo, dažnai rinkos dalyviai painioja sąvokas „bylinėjimosi komunikacija“, „krizių komunikacija“ ar „reputacijos valdymas“ ir dėl to pasirenka klaidingas strategijas. Todėl verta šiai nišinei bylinėjimosi komunikacijos temai skirti daugiau dėmesio.

2020-12-11Kviečiame kolegas į apklausą: VALSTYBĖS PRIPAŽINTO MENO KŪRĖJO IR MENO KŪRĖJŲ ORGANIZACIJOS STATUSAS. Ką apie tai žinote?

Kviečiame kolegas į apklausą: VALSTYBĖS PRIPAŽINTO MENO KŪRĖJO IR MENO KŪRĖJŲ ORGANIZACIJOS STATUSAS. KĄ APIE TAI ŽINOTE? Atsakymus prašome atsiųsti iki gruodžio 16 dienos. Anketas siųsti į LŽS būstinę E.p. info@lzs.lt

2020-12-10Seimo narys Žygimantas Pavilionis: „Vyriausioji rinkimų komisija nepripažino „Sąjūdis prieš Astravo AE“ veiklos politine reklama ir kandidatų lygiateisiškumo principo pažeidimu“

Gruodžio 10 d. vykusiame Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdyje nuspręsta nepripažinti, kad asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE“ vykdoma veikla laikytina politine reklama ir kandidatų lygiateisiškumo principo pažeidimu.

2020-12-03Seimo narys Mindaugas Puidokas: „Valdantieji ketina palaikyti pridėtinės vertės mokesčio lengvatos elektroninei žiniasklaidai projektą“

Pavasarį, kai šalyje buvo paskelbtas karantinas dėl COVID-19 viruso pandemijos, žiniasklaidos priemonės susidūrė su ženkliu pajamų iš reklamos mažėjimu. Akivaizdu – žiniasklaida (ypač elektroninė) yra svarbi ir būtina žmonių informavimo priemonė. Demokratinei valstybei svarbi nepriklausoma ir stipri žiniasklaida. Elektroninės žiniasklaidos situaciją žymiai pagerintų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata, kuri šiuo metu galioja spausdintiems žiniasklaidos leidiniams, todėl 2020 metų balandžio mėnesį registravau Seime siūlymą taikyti lengvatinį PVM tarifą elektroninei žiniasklaidai. Praėjusios kadencijos Seime šis siūlymas nebuvo priimtas, tačiau išrinkus naują parlamentą vėl atgaivintas. Artimiausiu metu planuojama jį svarstyti Biudžeto ir finansų komitete.

2020-12-01Jeronimas Laucius: Pozityvumas žurnalistikoje– raktas į sėkmę (4)

Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo narių, Pozityvistų klubo prezidento, rašytojo Jeronimo Lauciaus ir žurnalisto Broniaus Čekanausko pokalbis apie teigiamas emocijas sporte, energinius principus ir kritikos naudą. Manome, kad jis sudomins ir mūsų skaitytojus. O tai, kas kalbama apie sportininkus, tinka ir mums, žurnalistams.

2020-11-24Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos strateginiai uždaviniai 2021 metams

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos misija – atstovauti LPSK narių ir Lietuvos dirbančiųjų ekonominėms, socialinėms bei profesinėms teisėms ir teisėtiems interesams. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, kurioje yra ir LŽS, strateginiai uždaviniai – įgyvendinti 2018-2022 metams VI LPSK suvažiavime patvirtintas veiklos kryptis.

2020-11-20Investuotojai: bendras nueinančios Vyriausybės vertinimas – prastas

Lietuvoje investuojančių įmonių vadovai ir atstovai kadenciją baigiančios Vyriausybės veiklą įvertino 4,8 balo iš 10. Stambiausius ir akyviausius investuotojus į šalies ekonomiką vienijančios asociacijos „Investors‘ Forum“ reguliariai atliekamo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimo duomenimis, per metus labiausiai prastėjo verslo atstovų požiūris į Susisiekimo, Sveikatos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų veiklą.

2020-11-17Martynas Vainorius: Kova už Jūsų teisę žinoti: pralaimėjome mūšį, bet ne karą

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį atmetė „Atvirą Klaipėdą” valdančios VšĮ „Klaipėda atvirai” skundą dėl Žurnalistų etikos inspektorės sprendimo, susijusio su viena iš publikacijų apie uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas” istoriją. Dar rugsėjį rašiau, kad ši situacija liečia ne tik „Atvirą Klaipėdą”, visą Lietuvos žurnalistiką, bet ir kiekvieną iš Jūsų, nes kėsinamasi į Jūsų teisę žinoti.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media