2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2021-05-07Žurnalistė Raimonda Ravaitytė-Meyer: apie almanachą „Dorė“, Neringos šiandieną

Šių metų šalies kultūros sostine tapusioje Neringoje jau beveik dešimt metų leidžiamas kultūros almanachas „Dorė“. Jame aktualizuojama šio krašto istorija, pasakojama apie Kuršių nerijos kūrėjus, išskirtinius paveldo objektus, apžvelgiami kultūros įvykiai. Su šio įdomaus kultūros almanacho sudarytoja ir redaktore, žurnaliste Raimonda RAVAITYTE-MEYER kalbėjomės apie šį leidinį ir gyvenimą Neringoje, šios išskirtinės vietos aktualijas.

2021-05-07Lietuvių kalbos draugija: Išrinkti žurnalistai – kalbos bičiuliai (3)

2021 metais Lietuvių kalbos draugijos Kalbos tvarkytojų skyriaus iniciatyva pirmą kartą surengti Žurnalisto – kalbos bičiulio – rinkimai. Siūlymus teikė Lietuvių kalbos draugijos nariai ir savivaldybių kalbos tvarkytojai.

2021-05-04Jonas Dapkūnas – Užnemunės šviesuolis (1)

Jono Dapkūno prisiminimai taip ir neišėjo atskira knyga, kuri leidykloje „Kriventa“ beveik buvo parengta spaudai. Idėjos sumanytoja ūkininkė iš Kūlokų kaimo kažkodėl jos atsisakė. Bet skaudu, kad vertingas Suvalkų krašto šviesuolio rankraštis liks dūlėti užmarštyje. Tad skaitytojui siūlome bent keletą jos fragmentų, kuriuose atsispindi to laiko dvasia, autoriaus švietėjiška veikla ir vargai.

2021-04-29Jono Šukio pavyzdys skatina likti ištikimais lietuviško žodžio augimui ir sužydėjimui  (2)

Studijų metais brendo Jono Šukio meilė gimtajai kalbai, noras ją populiarinti, puoselėti, saugoti, rašyti, dėl jos pasišvęsti, ištikimai, kantriai ir iki galo darbuotis. Tuo pačiu metu pradeda skleistis jo literatūriniai gabumai.

2021-04-24Lietuvos kultūros taryba: Ekspertų atrankos konkursas

Gerbiamieji meno kūrėjų organizacijų vadovai, Lietuvos kultūros taryba, plėsdama kultūros ir meno ekspertų duomenų bazę yra paskelbusi ekspertų atrankos konkursą. Kreipiamės į Jus prašydami paskatinti Jūsų organizacijų narius prisidėti prie kultūros ir meno projektų vertinimo ir sklandesnio finansavimo proceso.

2021-04-1914 tūkstančių vilties ženklų Vilniaus arkivyskupijos Carite

Vilniaus arkivyskupijos Caritas 2020 m. teikė pagalbą daugiau nei 14 tūkst. žmonių. Drąsūs darbuotojai nepabūgo ieškoti naujų pagalbos būdų. Užsidarymą įveikusios širdys susijungė į 800 savanorių būrį. Kartu su aukotojais, prisidedančiais prie gailestingumo misijos, pavyko išgirsti ir laiku reaguoti į vargšų patiriamus sunkumus. Apie tai rašoma balandžio 19 d. Vilniaus arkivyskupijos Carito 2020 m. veiklos ataskaitoje.

2021-04-15Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pritarė 12 nutarimų projektų dėl 2022 metų paskelbimo atmintinais metais

Švietimo ir mokslo komitetas šios dienos posėdyje svarstė 12 Seimo nutarimų projektų dėl 2022 metų paskelbimo atmintinais metais.

2021-04-10Literatų gildija „Vingis“, kur skamba lietuvių, lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių kalba

Jos visas pavadinimas - Tarptautinė literatų, rašytojų ir menininkų gildija „Vingis“. Gildiją kuruoja Tarptautinė rašytojų ir publicistų asociacija, o jos skyriui Lietuvoje vadovauja asociacijos viceprezidentas Levas Mesengiseris. Gildija veikia prie Tautinių bendrijų namų (direktorė Alvyda Gedaminskienė). Steigiamajame susirinkime dalyvavo dešimt narių, dabar joje daugiau nei keturiasdešimt kūrėjų.

2021-04-09LRT kviečia dalyvauti LRT žodžio ir posakio rinkimuose

LRT jau ketvirtus metus organizuoja LRT žodžio ir posakio rinkimus, kuriais skatina visuomenę domėtis viešosios kalbos vartosenos reiškiniais ir juos fiksuoti. LRT kviečia prisiminti per pastaruosius metus LRT televizijos ar radijo eteryje išgirstus, portale LRT.lt perskaitytus neįprastus, įdomius, naujus, šmaikščius ar netikėtų reikšmių įgavusius žodžius ar posakius ir siūlyti juos iki balandžio 21 d. Vėliau bus galima balsuoti – vyks LRT žodžio ir posakio rinkimai.

2021-04-07Vilma Leonavičienė: „lietuvių kalba – įrankis, kuris gali prisidėti prie teigiamų pokyčių“

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių grupės vadovės Vilmos Leonavičienės, karantino etapas – atradimų metas. „Užsienio lituanistinių mokyklų mokytojai ieško patrauklių būdų, kaip sudominti ir paskatinti pasaulio lietuvių vaikus mokytis kalbėti lietuviškai. Tad džiaugiuosi, jog pastaraisiais metais atsirado ne viena virtuali lituanistinė mokykla, Lietuvos mokslininkai, mokytojai, kultūros atstovai skiria savo laiko savaitgaliais ar naktimis ir skaito pamokas Amerikos, Australijos, Europos lituanistinėse mokyklose, veda seminarus užsienio lituanistinių mokyklų mokytojams. Taip visi prisidedame prie diasporos bei savosios šalies ir kultūrinės tapatybės pasaulyje“, – sako V. Leonavičienė.

2021-03-31Paplūdimys ant Vilniaus miesto savivaldybės stogo (27)

Neseniai vilniečiai džiūgavo išgirdę sostinės mero Remigijaus Šimašiaus pamąstymus, kad savivaldybės pastato 20-ajame aukšte, kur per stiklines sienas ir balkone atsiveria nuostabi panorama, reikėtų įkurti naktinį barą. Dabar sulaukėme naujos mero žinios: ant savivaldybės stogo vasarą bus paplūdimys! 80 m aukštyje 800 kvadratinių metrų pliažas! Darbai prasidės jau rytoj.

2021-03-29Literatų gildija „Vingis“, kur skamba lietuvių, lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių kalba

Jos visas pavadinimas - Tarptautinė literatų, rašytojų ir menininkų gildija „Vingis“. Gildiją kuruoja Tarptautinė rašytojų ir publicistų asociacija, o jos skyriui Lietuvoje vadovauja asociacijos viceprezidentas Levas Mesengiseris. Gildija veikia prie Tautinių bendrijų namų (direktorė Alvyda Gedaminskienė). Steigiamajame susirinkime dalyvavo dešimt narių, dabar joje daugiau nei keturiasdešimt kūrėjų.

2021-03-11Bronius Čekanauskas: Oro balionu... virš Lukiškių kalėjimo (8)

1989-ųjų paskutinę gegužės mėnesio savaitę Vilniuje vyko pirmasis visoje SSRS tarptautinis oro balionų festivalis. Per didelius vargus, per muitinių Maskvoje barjerus rinkosi į mūsų sostinę geriausi pasaulio oreiviai iš Anglijos, JAV, Japonijos, kitų pasaulio šalių. Lietuva jau laisvėjo, bet tada milicininkų Vingio parke buvo, ko gero, daugiau nei Sąjūdžio mitinguose. O jau žmonių – žiūrovų – minių minios. Kiekvienas troško paliesti balioną, oreivį, norėjo kuo nors jiems padėti. Nušviesti šio renginio man į talką iš Maskvos atvyko laikraščio „Sovetskij sport“, kuriame tuo metu dirbau korespondentu Lietuvai, užsienio skyriaus vedėjas Vladimiras Geskinas. Ir ne vienas...

2021-03-11Lietuvos vardas – pusantro tūkstančio organizacijų pavadinimuose

1491 organizacija Lietuvoje savo pavadinime naudoja vardą „Lietuva“ arba su ja siejamus žodžius, parodė kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ atlikta analizė. Tarp jų – 509 asociacijos, 469 uždarosios akcinės bendrovės, 133 biudžetinės įstaigos, 89 viešosios įstaigos, 53 profesinės sąjungos, 24 muziejai, 23 religinės bendruomenės, 19 labdaros ir paramos fondų, 17 klubų, 11 akcinių bendrovių, 6 politinės partijos, 3 valstybės įmonės ir po vieną – individuali įmonė bei žemės ūkio bendrovė.

2021-03-08Profesorius Eugenijus Skerstonas: „Siūlyčiau eiti tuo savęs pažinimo keliu, gilintis, lavintis, perduodant jaunesnėms kartoms savo žinias“

Tarptautinės moters dienos proga „Eurovaistinė“ dalinasi profesoriaus daktaro Eugenijaus Skerstono mintimis apie moteris. Devynių leidinių apie gyvensenos kultūrą autorius, Prancūzijos meno ir literatūros ordino riteris sako, kad požiūris į grožį laikui bėgant keičiasi. Estetikos ir meno žinovą kalbina „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media