2024 m. gegužes 5 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Anykštėno žurnalisto Vidmanto Šmigelsko knygos „Kryptis – Rytai“ pristatymas

2013-09-03
 
Vidmanto Šmigelsko knygos „Kryptis – Rytai“ viršelis

Vidmanto Šmigelsko knygos „Kryptis – Rytai“ viršelis

 

Vytautas Žeimantas

 

Leidykla "Mintis" išleido "Anykštos" korespondento Vidmanto Šmigelsko kelionių apybraižų knygą "Kryptis-Rytai". Ji bus pristatoma Vilniaus knygų festivalyje rugsėjo 15 d., sekmadienį 12 val. VDA Titanike 2 salėje.

Knygoje sudėti pasakojimai apie keturių lietuvių keliones po kadaise buvusią bendrą šalį: 2009 m. - po Baikalo apylinkes, 2010 m. - po Ukrainą, Moldovą ir Padniestrę bei 2011 m. po Gruziją. Autorius ne tik aprašo asmeninius įspūdžius, bet ir pateikia konkrečios informacijos apie lankomos kraštus, dėmesio vertus objektus, rašo apie vietinių žmonių papročius, elgesį.

„Kelionė gali būti tik geografinės vietos pakeitimas, ieškant malonaus, šilto ir saugaus poilsio, bet gali būti ir ekstremalus savęs išbandymas, tikintis naujų įspūdžių, lankant sunkiau pasiekiamas pasaulio vietas, kaupiant įspūdžius apie skirtingų šalių geografiją, kultūrą, psichologiją, politinę, ekonominę ir socialinę padėtį. Kelionių patirtis padeda geriau suprasti pasaulio įvairovę ir struktūrą, įvertinti savitumus ir savo vietą pasaulyje," - teigia kolega Vidmantas Šmigelskas

Būtent tokioms kelionėms ir skirta ši knyga. Vidmantas Šmigelskas pasirinko Rytų kryptį. Rytuose - kadaise didelė bendra Sovietų Sąjunga, subyrėjusi į daugybę atskirų valstybių, tapo lyg ir tolima, neretai mažai kam patrauklia kelionių kryptimi. Po santvarkų pasikeitimo, tikros informacijos apie buvusias respublikas beveik neturime, knygų lietuvių kalba apie jas irgi vargiai besurasime, nors jos buvo ir yra ten pat - su turtingomis kultūromis, nepaprasta gamta ir sava istorine praeitimi.

Galbūt bendrumų yra daugiau nei skirtumų, klausia savęs šios kelionės dalyviai. Tai ir bando išsiaiškinti knygoje aprašomų kelionių dalyviai. Pasirinkta kryptis reikalauja ne tik entuziazmo, bet ir kruopštaus pasirengimo ruošiant maršrutus, gilinantis į tų šalių situaciją.

Knygą sudaro trys skyriai: Iš Rusijos - be pykčio (Maskva-Krasnojarskas, Severobaikalskas-Nižnij Angarskas-Ulan Udė, Turka-Ust Barguzinas-Svetoj Nos-Olchonas Irkutskas, Sliudenka, Baikalas-Ulan Ude, Krasnojarskas); Kelionė į Koktebelį (Karpatai-Moldova-Padniestrė-Odesa-Krymas); Gruzijos chamelionas: tarp Europos ir Azijos (Tbilisis-Sighnaghi-Alazani slėnis-Lagodekhi-Tušetija-Stepantsminda-Goris, Boržomis-Svanetija-Batumis, Tbilisis).

Lietuvių autorių kelionių knygų turime nedaug. Kasmet pasirodo tik viena kita kelionių apybraižų knyga. Nors keliaujančių po svečias šalis dabar netrūksta. Trūksta gerų knygų apie šias keliones. Priežastis paprasta - ne kiekvienas gali parašyti patrauklias kelionių apybraižas. Kolega Vidmantas Šmigelskas  bent dalinai gesina šį trūkumą.

 

 

Rubrika "Žurnalistų kūryba" yra Spaudos ,radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-25 17:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media