2024 m. gegužes 1 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: „Tėviškės gamtoje“ - nepaliaujantis stebinti lapkritis ir žurnalistiniai atradimai

2013-11-24
 
„Tėviškės gamtos“ vyr. redaktorius Juozas Stasinas prie Mikalojaus Daukšos ąžuolo Kėdainiuose

„Tėviškės gamtos“ vyr. redaktorius Juozas Stasinas prie Mikalojaus Daukšos ąžuolo Kėdainiuose

 

Juozas Stasinas

 

„Lapkričiui gamtoje tenka nepaprastas vaidmuo - išlydėti rudenį ir visa, kas gyva, paruošti žiemai. Gamta tą daro atsakingai, nes jos vaikai yra ypatingi, vienas nuo kito labai priklausomi",- tokiais žodžiais savo straipsnį „Nepaliaujantis stebinti lapkritis", atspausdintame tik ką iš spaudos išėjusiame leidinyje „Tėviškės gamta," pradeda rašytojas ir gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Šalies skaitytojus jau pasiekė 11(293) „Tėviškės gamtos" numeris. Aukštos poligrafinės kokybės spalvotame 12- puslapių  mėnraštyje skaitytojai, kurie prenumeruoja šį leidinį ir kurie domisi gamtosaugos bei aplinkos problemomis, ras daug įdomios medžiagos apie saugomas teritorijas, žuvininkystę, aplinkosaugos aktualijas, būsto renovaciją, sužinos, kaip žmonės gražiai tvarko gyvenamąją aplinką, susipažins su kitų kraštų gamta. Nepamiršti ir tie skaitytojai, kurie domisi etnokultūra, ekologiniu visuomenės švietimu ir miškininkų darbais.

Dr. Jonas Vėlyvis straipsnyje „Ignalina tampa pirmąja nepriklausomos energijos sala" rašo: „Lapkričio 11 dieną gausus būrys su statybomis susijusių specialistų ir smalsių žurnalistų pajudėjo iš Sostinės į Lietuvos rytus. Jų kelionės tikslas - pamatyti ir išgirsti apie Ignalinoje pristatomą naujosios daugiabučių renovavimo programos „Ignalinos enervizija" pasiektus pirmuosius rezultatus... Savivaldybės meras Bronius Ropė miesto gyventojams ir svečiams priminė šilumos taupymo rezultatus: „Šiltinama daugiau nei 20 daugiabučių, 46 namams darbai jau nupirkti. Iš viso  planuojama atnaujinti daugiau nei 70 namų. Be to, modernizuota biokuro katilinė, pakeisti šilumos tinklai, Ignalina yra pigiausia šiluminės energijos gyventojams tiekėja - 19 ct/kwh. Renovuotose namuose sutaupoma net 45-55 proc. energijos, o gyventojai šiandien už šildymą  moka 100-200 Lt/mėn.(priklausomai nuo buto ploto)."

Išvykoje dalyvavęs Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius sakė, kad šių metų birželį prie pradedamo renovuoti namo pats pritvirtino pirmąją „šiltąją" plokštę, o šiandien Ignalina - vietos lyderių iniciatyvumo, bendravimo su gyventojais ir sutelkto darbo pavyzdys, kuris stiprina gerąją savivaldybių konkurenciją. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis apžvelgė renovacijos reikalus Šalies mastu: „Šiuo metu darbai pradėti 200 namų, dar 250-čiai vyksta darbų pirkimas. Iš viso parengta 839 investiciniai projektai, iš kurių 750-čiai pritarė gyventojai."

 „Kėdainiai - ąžuolų kraštas" - tokiu straipsnio pavadinimu įspūdžiai iš Kėdainių miškų urėdijos su skaitytojais dalinasi žurnalistas Vytautas Žeimantas. Kolega Vytautas ten atsidūrė kartu su žurnalistų grupe, kurios kelionę organizavo Aplinkos ministerijos bei Generalinės miškų urėdijos vyriausiosios specialistės ryšiams su visuomene Raimonda Karnackaitė  ir Lina Sindaraitė.

Vytautas Žeimantas rašo: „Senovėje ąžuolas lietuviui buvo šventas medis, jo kirsti nevalia. Todėl ąžuolynų buvo daug. Vėliau, atėjus krikščionybei, į ąžuolus pradėta žiūrėti, kaip į labai gerą medieną. Ąžuolynus pradėjo labai kirsti. Dabar galima jau pasidžiaugti, kad ąžuolynų dalis visoje Lietuvoje stabiliai auga ir šiuo metu, lyginant su 1961 metais, jų yra beveik pusantro karto daugiau... Mes aplankėme visas su ąžuolų auginimu susijusias vietas, pamatėme nelengvo ir kruopštaus miškininkų darbo rezultatus. Jie džiugina. Iš čia dabar jauni ąžuoliukai keliauja po visą Lietuvą, pasiekė net Japoniją... Kelionę baigėme ąžuoliukų sodinimu Pašilių miške, kur kuriamas  „Neregėtos Lietuvos" Tūkstantmečio ąžuolynas."

„Šitą pavadinsime Žurnalistų ąžuolu,"- tarė urėdas Juozas Girinas, sustojęs prie paties aukščiausio ką tik mūsų pasodinto ąžuolo O man per širdį nuvilnijo šiltas jausmas,"- rašo įspūdžių autorius.

Skaitytojas daug reikalingos informacijos aplinkosaugos klausimais ras bei turiningų  įdomių pasakojimų patirs skaitydamas profesorių Liberto Klimkos, Algirdo Stanaičio, biomedicinos mokslų daktaro Egidijaus Leliūnos, daktaro Laimučio Januškevičiaus ir kitų autorių medžiagas.

Malonaus skaitymo, ir nepamirškite užsiprenumeruoti „Tėviškės gamtą" 2014 - tiems metams.

 

Rubrika "Žurnalistų kūryba" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-10 10:50
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Gerardas

2013-12-06 09:27

Labai kokybiška laikraščio poligrafija, geros Nuotraukos, gausios iliustracijos ir iškilių autorių - Selemono Paltanavičiaus, Liberto Klimkos, Algirdo Stanaičio, Laimučio Januškevičiaus ir kitų straipsniai leidinį daro patrauklų bei įdomų. Sėkmės leidėjams ir 2014 metais.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2013-11-26 16:09

Pritariu Aldonai. Tik laikraštis galėtų eiki dažniau. Yra apie rašyti ir skaityti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2013-11-25 16:57

Įdomus laikraštis, seniai prenumeruoju ir ištisai visą perskaitau. Rekomenduoju ir kitiems pranumeruoti. Leidėjai - tikri gamtos mylėtojai, ačiū jiems už šį leidinį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media