2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Leidykloje „Trys žvaigždutės“ - „Atvirų durų diena“

2014-01-29
 
Atvirų durų dienoje žurnalistai (iš kairės) Albertas Vaidila, Jelena Malinovskaja, Jeronimas Laucius, Marija Stanionienė, Vytautas Žeimantas. Audronės Stasytienės nuotrauka

Atvirų durų dienoje žurnalistai (iš kairės) Albertas Vaidila, Jelena Malinovskaja, Jeronimas Laucius, Marija Stanionienė, Vytautas Žeimantas. Audronės Stasytienės nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

Neslėpsiu, truputį nustebau, kai į Žurnalistų namus atėjęs kolega Jeronimas Laucius paprašė į mūsų internetinę svetainę įdėti skelbimą apie jo vadovaujamoje leidykloje rengiamą atvirų durų dieną. Laikas jau kvepėjo šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais, o čia štai - toks daugiau dalykinis negu šventinis renginys.

„Apsilankę leidykloje mokytojai, studentai, mokiniai, žurnalistai, rašytojai, visi besidomintys kūrybiškumo, pozityvumo, psichologinėmis temomis, galės sužinoti visas leidybines paslaptis, kurios padeda leidykloms, rašytojams išlikti ir sumažėjusiu poreikiu knygai metu, pabendrauti su daugiau nei šimto knygų autoriumi, leidėju, rašytoju ir žurnalistu Jeronimu Lauciumi, kitų knygų kūrėjais," - buvo rašoma skelbime.

Kolegą Jeronimą Laucių pažįstu nuo seno, kai jis dar buvo tik vaikų žurnalo „Žvaigždutė" vyr. redaktorius, o „Trijų žvaigždučių" leidykla dar nebuvo susikūrusi.  Iš pradžių kai ką spausdinau „Žvaigždutėje", vėliau jo leidykloje išleidau keletą savo autorinių knygų, pabuvau ir ir keletos knygų redaktorius-sudarytojas. Taigi, ši veikla man buvo gerai žinoma, tačiau nuo kvietimo apsilankyti nesusiturėjau. Buvo įdomu išgirsti paskutines naujienas, pabendrauti su leidykloje dirbančiomis kolegėmis, LŽS narėmis Jelena Malinovskaja, Marija Stanioniene, kitais.

Leidykloje pasitiko linksmas šurmulys. Atvirų durų diena aktyviai pasinaudojo jaunieji Jeronimo Lauciaus skaitytojai. Ir tai nestebina, nes jis yra parašęs daug originalių pasakų, pjesių vaikams, išleidęs net lopšinių knygelę. Vyresnieji dairėsi solidesnės literatūros ir ją rasdavo. Ypač didelio dėmesio susilaukė naujausioji leidyklos išleista knyga „Laiškai iš Vasaros 5"  

Tai antroji knyga iš Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro, daugeliui žinomo pagal adresą Vasaros 5. Ją parašė Jeronimas Laucius, kartu su žinomu Lietuvoje psichiatru Aleksandru Alekseičiku.

 Jeigu pirmojoje J. Lauciaus knygoje „Atsisveikinu su Depresija" buvo aprašytos besigydančiųjų nuo depresijos sveikimo istorijos, tai šios knygos autoriai yra patys psichoterapijos skyriaus  pacientai. Čia skaitytojams pateikiami pačių sergančiųjų depresija parašyti išgyvenimai. Pacientai-autoriai atskleidžia tuos kelius, kurie juos nuvedė prie depresijos slenksčio, jie dalijasi savo patirtimi, kurią įgavo šioje Vasaros 5 ligoninėje. Saugodami autorių anonimiškumą, sudarytojai pakeitė tik jų vardus ir vietovardžius. Manau, kad ši knyga, kurioje savo darbo specifika dalinasi ir psichoterapijos skyriaus psichoterapeutai, darbuotojai, bus vertinga ne tik besidomintiems depresijos problemomis, bet ir visiems tiems, kurie nori geriau pažinti sudėtingą žmogaus psichiką, nori padėti sau ir šalia esantiesiems kurti visavertį gyvenimą. 

Įdomi ir Jeronimo Lauciaus knyga Atsisveikinu su depresija". Depresija, sudėtingi žmonių išgyvenimai, kurie sukelia ne tik dvasines, bet ir kūno ligas, yra ne tik psichologų, psichoterapeutų, psichiatrų problema. Tai visos visuomenės problema, kuri iš esmės ir atsakinga už tą susidariusią situaciją, kad daugėja psichinėmis ligomis sergančių žmonių, sparčiai didėja antidepresantų vartojimas, kad mažai dėmesio skiriama dvasinių vertybių, pozityvaus požiūrio į gyvenimą propagavimui.

Todėl manau, kad autoriaus Jeronimo Lauciaus, kaip rašytojo pozityvisto, noras, jo pastangos padėti spręsti dvasinių išgyvenimų problemas, dalyvauti psichoterapinio gydymo procese, yra prasmingas ir reikalingas. Tikiu, kad ši knyga ne vienam skaitančiajam padės geriau suprasti ir savo paties, ir kitų žmonių dvasinį pasaulį, nukreips minčių energiją į pozityvaus savęs pažinimo ir vertinimo kelią, kuriuo eiti turi pats žmogus, o psichologas, kaip šiuo atveju ir rašytojasir žurnalistas, gali tik padėti.

Naujienų susilaukė ir vaikų žurnalo „Žvaigždutė" skaitytojai. Štai paskutinis šių metų numeris buvo skirtas Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijai, jos istorijai, moksleivių kūrybai.

Leidyklos veikla įvairiapusė. Tai rodo ir paskutiniųjų knygų tematika. Išėjo solidi knyga, skirta Prienų krašto šviesuoliams  „ Žmonės ir darbai", Petro Baguškos „Vingiuotu Lietuvos keliu",  Aloyzo Stonkaus „Tokie mūsų likimai", Marijos Sereikienės „Mano laikas", Remigijaus Žukausko romanas „Psichologinė lygtis", Raimundo Kaminsko "Prof. A.Voldemaro likimo keliai, kitos knygos.

Atvirų durų diena leidykloje „Trys žvaigždutės" praėjo įdomiai, turiningai.

 

Daugiau informacijos:

www.tryszvaigzdutes.lt

Leidyklos adresas: Kalvarijų g. 159,

tel 868775147,

el.p.  JaronimasL@takas.lt

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projketo dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-04 12:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media