2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Kuršėnų dvare – žurnalistės, rašytojos Vitalijos Morkūnienės tapyba

2023-09-22
 
Parodos atidaryme. Autorės nuotrauka

Parodos atidaryme. Autorės nuotrauka

Rita Žadeikytė,
Šiaulių rajono savivaldybės mero patarėja
Kuršėnų dvare atidaryta žurnalistės, rašytojos, keliautojos, fotografės Vitalijos Morkūnienės tapybos darbų paroda „Spalvotas pasimatymas". Su brandžia, įdomia, giliaminte Vitalijos kūryba ir išskirtiniu gebėjimu nuoširdžiai, atvirai, paprastai kalbėti apie žmogaus gyvenimo esmę, apie kiekvieno žmogaus gebėjimus, pajautimus ir talentus Kuršėnų dvaro lankytojai ir šeimininkai turi galimybę susipažinti jau nebe pirmą kartą. Tik šį kartą LŽS ir NŽKA narė, daugelio žurnalistinių kūrybos konkursų laureatė, Antano Macijausko premijos už tautinės savimonės, valstybinės kalbos ir nacionalinės kultūros puoselėjimą, Šiaulių miesto kultūros ir meno kūrėjams premijos už ilgametę, miestui reikšmingą kultūrinę meninę veiklą, už nenuilstančias dvasingumo paieškas kasdienybėje ir krikščioniškų vertybių puoselėjimą laureatė Vitalija Morkūnienė savo kūrybos gerbėjus nustebino tapybos darbais.
Daugelis skaitė jos puikius, profesionalius, jautrius straipsnius dienraštyje „Šiaulių kraštas", žurnale „Valstybė", portale „Bernardinai.lt" bei kitur, daugelis skaitė jos knygas, kurios nepalieka abejingų: „Pokalbiai Tėvo Stanislovo celėje" (2006), esė rinkinys „Su savimi ir tavimi" (2010), apybraižų rinkinys „Dangaus eiliniai vieversiai" (2011), „Obuolėtas. Įsižiūrėjimai iš arti" (2015) bei esė ir fotografijų knyga „Tėvo Stanislovo Paberžė. Giesmė Esimui".
Vitalija Morkūnienė žinoma savo fotografijų parodomis „Paberžės giedantys daiktai", taip pat meniniais reportažais iš įvairių kelionių.
Kaip atsirado kūrėjos gyvenime dar ir dailė? Vitalija Morkūnienė pasakojo, kad viskas jos gyvenime atsitinka su žmonėmis, apie žmones ir dėl žmonių. Visos jos knygos ir straipsniai atsirado apie paprastus - nepaprastus žmones, jų talentus, nuoširdumą ir gyvenimą. Fotografija, greičiausiai, atsirado ir žurnalisto profesijos ir žurnalisto žvilgsnio į pasaulį. Juodąją keramiką Vitalija buvo pamilusi ir pradėjusi kurti juodosios keramikos kūrinius, kai sutiko Gruzdžiuose kūrusius keramikus Vytautą ir Reginą Mataičius. O dailė į jos gyvenimą įsišaknijusi buvo daugelį metų, kai ji rašė apybraižas apie dailininkus ir dailės gyvenimą, kai turbūt nebuvo nė vienos Šiaulių dailės parodos, kurioje ji nebūtų apsilankiusi. Tad pradėjus veikti suaugusiųjų dailės studijai Šiauliuose ji atsidūrė ten, kur ir turėjo būti. Jos dailės mokytojas, bičiulis, žinomas šalies akvarelininkas, dailės pedagogas Voldemaras Barakauskas atvyko į Kuršėnų dvarą pristatyti Vitalijos parodą. Voldemaras Barakauskas kalbėjo apie paveikslų spalvas, motyvus, išreiškiančius žmogaus charakterį, jo mintis. Apibūdino dailės technikas, kuriomis šie paveikslai sukurti. Voldemaras Barakauskas labai pasidžiaugė puikiomis Kuršėnų dvaro ekspozicinėmis salėmis, kurios savo šviesia, dinamiška aplinka leidžia atsiskleisti dailės darbams, kuria malonią aplinką parodoms.
Apie Vitalijos Morkūnienės kūrybą jautriai ir jausmingai kalbėjo menotyrininkė Michalina Adomavičienė, kuri teigė, kad Vitalijos kūryba yra išaugusi iš mėgėjiškų marškinėlių, yra brandi brandaus, turinčio ką pasakyti sau ir pasauliui žmogaus meninė išraiška.
Apie parodą, Vitalijos Morkūnienės knygas, mintis jautriai kalbėjo parodą Kuršėnų dvare organizavusios Šiaulių rajono etninės kultūros ir tradicinių amatų centro Kuršėnų dvaro kultūrinės veiklos organizatorė Lina Šukienė ir edukacinių programų ir etninės kultūros specialistė Alina Milašienė bei kultūros projektų ir informacijos specialistė Simona Sidabrienė.

 

Parodos pristatyme, kuris pasitinka lankytojus parodų salėje Vitalija Morkūnienė rašo:
„Labai ilgai tikėjau, kad tik šventieji puodus lipdo. Tikėjau, kad tik šventieji rašo knygas, tapo paveikslus, skiepija obelis ir daro kitokius stebuklus. Ir dabar kartais taip pagalvoju, tačiau neištveriu nepamėginusi rašyti, fotografuoti, lipdyti, maišyti spalvas ir tepti jas ant drobės. Galbūt dėl to, kad supratau, jog tai vis naujas būdas, nauja galimybė pažinti pasaulį, jo gražumą ir įvairovę.
Supratau ir kitką: kad svarbiausia turėti ką pasakyti apie pasaulį, gyvenimą, žmones, o tada jau ne tiek svarbu, kokiomis priemonėmis tai išreikši - žodžiu, linija, medžiaga ar spalva.
Kūryba yra tylus, bet intensyvus bendravimas su savimi ir kitais žmonėmis, su aplinka, su supančiu pasauliu. Tai stabtelėjimas prie kasdienybės - besikartojančios ir vis naujos, kartais - aiškios ir paprastos, kartais - tokios intriguojančios ir paslaptingos. Tai pasimatymas su skaitytoju ar žiūrovu, artimu bičiuliu ar nepažįstamuoju. Šį kartą pasimatymas tebūnie spalvotas."
Parodos autorę sveikino Šiaulių rajono mero patarėja Rita Žadeikytė, rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Pikturnienė.
O jaukia muzika parodą papuošė Kuršėnų meno mokyklos mokiniai bei mokytojai, Kuršėnų dvare skambėjo Šiaulių r. Kuršėnų meno mokyklos mokinių Ugnės Kiselytės, Mykolo Vielavičiaus, Simonos Smirnovos grojami kūriniai, jų mokytojai Rima Ananjevienė ir Eimantas Aušbikavičius. Akomponavo koncertmeisterė Danutė Streckienė.
Vitalija Morkūnienė gimė ir mokėsi Kėdainiuose. Studijavo žurnalistiką Vilniaus universitete. Šiuo metu gyvena ir kuria Šiauliuose. Lietuvos nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narė, valstybės pripažinta meno kūrėja.
Su Vitalijos Morkūnienės tapybos darbų paroda „Spalvotas pasimatymas" Kuršėnų dvare galima susipažinti iki rugsėjo 30 dienos.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-09-22 11:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media