2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žiniasklaida Lietuvoje

*print*

Archyvas :: Iš spaustuvės atkeliavo almanachas

2009-10-30
 
Nuotraukoje: almanache

Nuotraukoje: almanache

Auksė Skiparytė

 

Paskutinėmis spalio dienomis išėjo iš spaudos almanachas  “Žurnalistika 2008”. Tai – straipsnių rinkinys, supažindinantis kolegas žurnalistus ir plačiąją visuomenę su žurnalistikos raida 2008 metais.

 

"Keistas jausmas apima redaguojant leidinį, kuriame laikas matuojamas žodeliu „vakar“,– sako leidinio redaktorė Aurelija Arlauskienė. – Štai dabar laiko traukinys didžiausiu greičiu prašvilpia pro 2009-ųjų vėlyvą rudenį, o mes stovime 2008-ųjų žiniasklaidos stotelėje. Kviečiu visus, skubančius ir nelabai, prisėsti šalia. Ne tam, kad garsiai nusistebėtume, kodėl žiūrime į nuvažiuojantį traukinį, kai mūsų, žurnalistų, misija bėgti prieš jį.

 

Tam, kad kartu su LŽS ir NŽKA pirmininku Dainiumi Radzevičiumi, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktoriumi, prof.Žygintu Pečiuliu, radijo žurnaliste Giedre Čiužaite, DELFI komunikacijos vadove, Interneto žiniasklaidos asociacijos vadove Aiste Žilinskiene, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nare Auste Korbute, nagrinėjančiais raidos pokyčius ir problemas žiniasklaidoje 2008 m. bei pateikiančiais televizijos, radijo, interneto, spaudos vertinimus, mėgintume analizuoti, kas ir kodėl per pastaruosius metus įvyko Lietuvos žiniasklaidoje ir žurnalistikoje. Tokių atsakymų paieškos reikalingos visų pirma mums patiems, nes krentantys pasitikėjimo žiniasklaida reitingai liudija, kad mūsų „karalystėje“ kažkas ne taip..."

 

„Kiek žurnalistų, dirbančių respublikinėje, regioninėje ar vietinėje spaudoje, radijuje ir televizijos kanaluose, rašydami į interneto portalus, yra ant stalo pasidėję Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą – ploną mėlynais viršeliais knygutę, kuri turėtų tarnauti jiems kaip žurnalistinė Biblija? Kiek kartų per metus, per mėnesį ar savaitę jie atsiverčia šį etikos nuostatų rinkinį?“ – klausia V.Gedgaudo premijos laureatė, NŽKA valdybos narė Aldona Žemaitytė, svarstydama apie žurnalisto etikos amneziją. Žiniasklaidos etika, jos savireguliacijos sistemos veikla – ir žurnalistės Rasos Liškauskaitės pokalbių su pašnekovais ašis.

 

Besikalbėdami apie globalius reikalus nepajusime, kaip žurnalisto Mindaugo Jackevičiaus pakviesti prie mūsų almanacho "Žurnalistika 2008" stotelėje prisės senokai televizijoje matyti, radijuje girdėti Dalia Kutraitė ir Rytis Juozapavičius. Rami, gili, graži Dalios kalba bei temperamentu trykštantis Ryčio žodis bylos apie šių laikų tendencijas – patyrusių žurnalistų pasitraukimo į politiką, verslą,viešuosius ryšius – priežastis.

 

Jaunieji kolegos Inga Janiulytė ir Karolis Vyšniauskas rems prie sienos profesorių Ž.Pečiulį, naujienų agentūros vadovą Artūrą Račą bei naujienų portalo vyriausiąją redaktorę Moniką Garbačiauskaitę, ieškodami atsakymo, ar norint tapti geru žurnalistu būtinas žurnalisto diplomas? O jų kurso draugas Edvardas Kubilius turės ką pasakyti apie studentiškus leidinius.

 

Jaunatviškas klegesys pritils profesoriui Vytui Urbonui pasakojant apie Lietuvos žurnalistų sąjungos veiklą prieškario Lietuvoje, žurnalistui Vytautui Žeimantui – apie XX amžiaus pradžioje Vilniuje leistus pirmąjį dienraštį lietuvių kalba „Vilniaus žinios“ ir pirmąjį legalų baltarusišką laikraštį „Naša dolia“, Vytautui Šilui – apie esperantišką žurnalizmą Lietuvoje.

 

Taip pat sužinosime ir apie visuomenei nusipelniusių, ryškų pėdsaką žurnalistikoje palikusių prieškario žurnalistų Aleksandro Merkelio, Julijono Būtėno, žudikų kulkų jau Nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje pakirsto Vito Lingio gyvenimą ir kūrybą.

 

Suintriguos 52 metus žurnalistikoje, iš jų – trylika Varšuvoje praleidusio Algimanto Degučio žodis. O Laimonas Tapinas trauks kažin kelintą cigaretę ir žiūrės į tolį. „Visuomenės informavimo įstatyme yra gražių dalykų, ir aš džiaugiuosi, kad prisidėjau jį kuriant ir įsitraukiau į tą margą kompaniją, kurią sudarė ir buvę komunistai, ir krikdemai, ir konservatoriai, – sakys. – Mes visi surėmėm pečius ir padarėm gerą įstatymą, kurį amerikiečiai pavadino demokratiškiausiu visoje Rytų Europoje, o kai kuriais atžvilgiais pralenkiančiu ir kai kurias Vakarų Europos šalis. Tada mes tikėjom, kad dedam pamatus atgimusios Lietuvos žurnalistikai. O išėjo atvirkščiai. Šiandien mūsų populiarieji leidiniai šaukte šaukia: kas nori mane pirkti? Parsiduodu tam, kuris daugiau duoda.“

 

Ypatingas jausmas apims sekant kolegės A.Žemaitytės ir Laimono pokalbį apie pastarojo kūrybą. Ne todėl, kad Tapinas – neprieinamas kūrėjas. Jis visada visiems atviras, tik beveik visi jį kalbinantieji nuslysta jau žinomų faktų paviršiais. Aldona suteikė galimybę pajusti šio žurnalisto ir rašytojo minties bei žodžio gelmę. 

 

2008-ųjų stotelėje sutiksime ir nepailstantį keliautoją ir kūrėją Paulių Normantą, ilgus metus gamtosaugai tarnaujantį kolegą Juozą Stasiną bei ūkininkaujantį žurnalistą Kazį Ivanauską. 

 

Turėsime progos išsamiai susipažinti su Lietuvos žurnalistų sąjungos skyrių ir klubų darbu, su 2008 m. V. Kudirkos, A. Gedgaudo, Vaižganto premijų, taip pat tradicinių Lietuvos žurnalistų sąjungos konkursų laureatais.

                                                                                       

"Gal kuriam nors, grįžtančiam į šią dieną, kils klausimas, kam tokių susitikimų – almanachų, apžvelgiančių vakardieną, reikia. Esu įsitikinusi, kad buvusių ir esamų žurnalistikos problemų analizė ir kėlimas į viešumą padės kurti atsakingesnę, kultūringesnę, profesionalesnę Lietuvos žurnalistiką", – teigia A.Arlauskienė.

 

Projektą "Žurnalistikos ir visuomenės dialogas" almanache "Žurnalistika" remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

Leidinį, gausiai iliustruotą dailininko Mečislovo Ščepavičiaus piešiniais, kolegų nuotraukomis galima įsigyti Lietuvos žurnalistų sąjungoje (S.Konarskio 49, Vilnius).

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-04 13:19
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media