2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas

 

2019-10-21Leipcige ir Berlyne pristatyta Irenos Veisaitės ir Aurimo Švedo pokalbių knyga

Lietuvoje didelio pasisekimo sulaukusi istoriko Aurimo Švedo ir teatrologės, germanistės, profesorės Irenos Veisaitės pokalbių knyga „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“ šių metų spalį pasirodė ir Vokietijoje pavadinimu „Ein Jahrhundertleben in Litauen“ („Šimtmečio gyvenimas Lietuvoje“). Knygą į vokiečių kalbą išvertė Claudia Sinnig, išleido „Wallstein“ leidykla.

2019-09-21Mannheime atidaryta fotomenininko Visvaldo Morkevičiaus paroda „Inner Dialogue“

Šį rudenį Mannheimo mieste skiriamas ypatingas dėmesys lietuvių fotografijai. Tepraėjus savaitei po retrospektyvinės Antano Sutkaus parodos „Kosmos“ atidarymo Mannheimo Zeughaus muziejuje, rugsėjo 13 dieną galerijoje "Ten Gallery" atidaryta jaunojo fotomenininko Visvaldo Morkevičiaus paroda „Inner Dialogue“ („Vidinis dialogas“). Savo darbų serijoje menininkas, neįsprausdamas savęs į griežtus tematinius ir estetinius rėmus, tarsi bando suprasti aplinkinį pasaulį ir savo paties vietą jame.

2019-09-21Berlyne pristatyta grafinė novelė „Sibiro haiku“

Berlyno tarptautiniame literatūros festivalyje „Graphic Novel Day“ rugsėjo 15 dieną pristatyta iliustratorės Linos Itagaki ir rašytojos Jurgos Vilės grafinė novelė „Sibiro haiku“. Be lietuvių, savo kūrinius čia pristatė kūrėjai iš Austrijos, Belgijos, Italijos, Čekijos, Vengrijos ir Ispanijos. Renginyje žiūrovai galėjo susipažinti su autorėmis, sužinoti apie knygos kūrimo užkulisius, darbo eigą, skaitytojų reakcijas Lietuvoje ir užsienyje. „Sibiro haiku“ vokiečių kalba pasirodys kitų metų pavasarį.

2019-09-21Lietuvos fotografų darbai – tarptautiniame festivalyje Kinijoje

Datonge (Kinija) vyko iškilmingas penktą kartą surengto tarptautinio fotografijos festivalio „The Power of Image“ atidarymas. Lietuva kartu su Suomija pakviestos dalyvauti kaip garbės viešnios.Organizatoriai pasirinko tris mūsų šalies fotografus: Dovilę Dagienę, Ramūną Danisevičių ir Tadą Kazakevičių.

2019-09-21Prancūzijoje atidengta poeto ir diplomato Oskaro Milašiaus skulptūra

Rugsėjo 15 d. Fontenblo mieste (Prancūzija) atidengta bronzinė skulptūra Oskarui Milašiui (1877–1939). Šiame valanda kelio nuo Paryžiaus nutolusiame mieste gyveno ir dirbo Lietuvą aistringai mylėjęs, jos vardą garsinęs poetas ir diplomatas. Ceremonijoje dalyvavo Fontenblo miesto meras Frédéricas Valletoux, Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, Lietuvos ambasadorė prie UNESCO Irena Vaišvilaitė.

2019-08-12Londone pristatyta 12-oji Kauno bienalė

„Emalin“ galerijoje surengta 12-osios Kauno bienalės diskusija-performansas su mobilios meno galerijos „Galerie Uberall“ („Galerija visur“) direktoriais, verslininkais ir meno prekiautojais, taip pat pristatyta dalis šios bienalės programos.

2019-08-12Lietuvis solistas sužavėjo Izraelio publiką dainuodamas hebrajiškai

Jeruzalės baroko orkestro organizuojamame „Vokalinės fantazijos“ festivalyje pristatyta nauja ir netikėta Georgo Frydricho Hendelio kūrinio „Estera“ interpretacija (dirigentas – David Shemer). Joje susijungė dvi skirtingos Hendelio oratorijos, kurias kompozitorius sukūrė 1718 ir 1732 m. tai pačiai biblijinei karalienės Esteros istorijai. Kūrinys tapo svarbiausiu ir atidaromuoju festivalio koncertu, kuriame boso partiją atlikti pakviestas vienas talentingiausių Lietuvos solistų Nerijus Masevičius.

2019-08-12Lietuvių kūrėjos darbas – pirmą kartą šiuolaikinio šokio festivalyje Niujorke

Rugpjūčio 11–17 dienomis Niujorke vyksta jau 38-asis šiuolaikinio šokio festivalis „Battery Dance Festival“. Pirmą kartą šio festivalio rengėjai pakvietė dalyvauti ir kūrėją iš Lietuvos. Choreografė ir šokėja Ema Senkuvienė šiame festivalyje pristato šiuolaikinio šokio spektaklį „X ir ateities X“, kurtą ir atliekamą su choreografu ir šokėju iš JAV Blake‘u Seideliu.

2019-08-12Martynas Nedzinskas apdovanotas specialiu prizu tarptautiniame teatrų festivalyje Kijeve

Tarptautiniame teatrų festivalyje „AndryivskyFest“ Kijeve Vilniaus teatras „Kitas kampas“ pristatė spektaklį „Nuostabūs dalykai“ (pagal Duncano Macmillano pjesę, rež. Kirilas Glušajevas, vaidino Martynas Nedzinskas).Martynas Nedzinskas buvo apdovanotas specialiu prizu „Už vaidmens išgyvenimo intensyvumą“.

2019-07-10Didžiausiame Vokietijos „world“ muzikos festivalyje pasirodė „Kamanių šilelis“

Tarptautiniame Rudolštato world muzikos festivalyje koncertavo lietuvių grupė „Kamanių šilelis". Sausakimšoje miesto teatro (Theather im Stadthaus) salėje atlikėjai Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas pristatė savo naujausią muzikinę programą.

2019-07-10Režisieriaus Raimundo Banionio vakaras Maskvos Tretjakovo galerijos kino salėje

Tretjakovo galerijoje buvo rodomas Raimundo Banionio 1991 metų filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, kurio pristatyme ir diskusijoje po peržiūros dalyvavo ir pats režisierius. Didelė tikimybė, kad peržiūra buvo ir šio Banionio filmo Maskvoje premjera, vėluojanti 28 metus, tačiau labai šiltai sutikta rinktinės profesionalų ir kino mėgėjų publikos, kokia paprastai susirenka Tretjakovo galerijos kino salėje.

2019-06-14Berlyne pristatyta Marko Petuchausko autobiografinė knyga „Santarvės kaina“

Lietuvos Respublikos ambasadoje Vokietijoje vyko Marko Petuchausko atsiminimų knygos „Santarvės kaina“ vokiečių kalba („Der Preis der Eintracht“, leidykla „LIT Verlag“) pristatymas. Iš lietuvių kalbos atsiminimus vertė Markas Roduneris. Knygą pristatė ir ištraukas skaitė litvako šaknų turintis režisierius Grigorijus fon Leitis, po skaitymo vyko pokalbis su knygos autoriumi Marku Petuchausku.

2019-06-14Baltistikos mokslinė konferencija Maskvoje

Rusijos mokslų akademijos Slavistikos institute ir Lietuvos Respublikos ambasadoje Rusijos Federacijoje, Jurgio Baltrušaičio namuose, vyko konferencija „Teritorija BALTO-SLAVICA per kalbų ir literatūrų prizmę“. Konferenciją rengė Slavistikos instituto Baltistinių–slavistinių tyrimų centras, vadovaujamas garsios Rusijos mokslininkės, baltų ir slavų kalbinių ir kultūrinių kontaktų tyrėjos T. Civjan, bendradarbiaujant su Lietuvos Rusijos kultūros atašė Rusijoje I. Vidugirytė.

2019-06-14Lenkijoje išleistas Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“

Lenkijos knygynuose pasirodė Ričardo Gavelio romano „Vilniaus pokeris“ vertimas į lenkų kalbą. Leidyklos KEW išleistas, Kamilio Pecelos į lenkų kalbą išverstas žymaus lietuvių rašytojo romanas buvo pristatytas ką tik pasibaigusio V Tarptautinio lituanistų kongreso Vroclave metu

2019-05-14Pasaulio lietuvių metų proga Briuselyje paroda „Nuo realizmo iki objekto“

Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje (Rue Belliard 41-43, 1040 Briuselis, Belgija) atidaryta paroda „Nuo realizmo iki objekto“ iš Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation“ kolekcijų.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media