2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas

 

2014-01-07Žurnalistas ir religija. Ką reikia žinoti? (2 dalis) (3)

Taigi mūsų žurnalistams, kaip ir mokslininkams, įvairių konfesijų atstovams yra ties kuo padirbėti. Lietuvos autorių, gerai žinančių mūsų realijas, analitiniai straipsniai suteiktų daugiau objektyvumo, gilesnio religijų pažinimo, skatintų mūsų visuomenėje tolerancijos idėjas, tvirtintų visuomenės solidarumą.

2014-01-06Žurnalistas ir religija. Ką reikia žinoti?  (1)

Religija visų pirma paremta tikėjimu. O žmonių, priklausančių įvairioms tautoms ir religinėms bendruomenėms, pasaulėžiūra, etinės nuostatos, ritualai gali būti skirtingi, ir net labai. Todėl žurnalistams, nutarusiems parašyti straipsnį, sukurti televizijos ar radijo laidą, iškila daug pavojų suklysti, net nepelnytai užgauti, įžeisti. Taip gali nutikti ne iš blogos žurnalisto valios. Nepasitenkinimo priežastimi gali būti neteisingai pavartota sąvoka, net vienas ne vietoje pasakytas žodis.

2013-12-25Ne pramoga, ne žurnalistika. Tai patyčia?  (5)

Jeigu laida vadinama „Provokacija“, tai jos vedėjai, būdami ne žurnalistai yra provokatoriai? Tikrai taip! Jie savo laidos tinklapyje rašo, kad laidos provokatoriai tapo turgaus prekiautojais, jie žmonėms pasiūlė moterišku biustu puoštą prijuostę. Tai, kaip jie rašo, pamačiusios bobutės grasino iškviesti policiją ir provokatorius apdovanojo špygomis, o kiti linksmai pasijuokė ir padėkojo už smagų pokštą. Padėkojo? Čia jau tinka liaudies išmintis – toks tokį pažino ir ant alaus pavadino.

2013-12-16Paskelbta nauja programa „Kūrybiška Europa“. Koks čia gali būti mūsų indelis? (4)

Europos Sąjunga paskelbė programą „Kūrybiška Europa“, kurioje gali pasireikšti ir Lietuvos kūrėjai, ypač televizijos, kino, audiovizualinio meno žmonės, knygų leidėjai, vertėjai, verčiantys iš įvairių Europos tautų kalbų, kiti kūrėjai. Tai bus ilgametė programa. kuriai skirimai nemaži pinigai

2013-12-06Viešumas ir valdžia: Ukrainos atvejis

Lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje įvykiuose Ukrainoje nukentėjo nemažai žurnalistų. Šiandien kalbama apie 52 nukentėjusius visuomenės informavimo priemonių atstovus. Šis sąrašas iki šiol pildomas ir tikslinamas. Ypatingai nerimauti verčia tai, kad, pasak kai kurių nukentėjusiųjų, specialiųjų pajėgų kariai, vaikydami masines demonstracijas Kijevo gatvėse, mušdavo juos net aiškiai matydami ir suprasdami, kad kelią ranką prieš savo darbą dirbančius žiniasklaidos atstovus. Tai leidžia įtarti, kad žurnalistai buvo tarp tikslinių šių pajėgų taikinių.

2013-12-05Lietuvos nacionalinės bibliotekos pastatui – 50 metų. Sukaktis, deja, pasitinkama statybų pastoliuose  (8)

Senasis bibliotekos pastatas buvo uždarytas 2008 metais ir iki šiol dar rekonstruojamas. Nacionalinės bibliotekos rekonstrukcijai numatyta 85,7 mln. litų. Iki 2013 m. gruodžio 31 d. tam skirta 37,7 mln. Lt. Lėšų poreikis pastato rekonstrukcijos užbaigimui 48 mln. Lt. Tačiau iš Valstybės biudžeto 2014 metų projekte numatyta skirti tik 8,8 mln. Lt. Taigi, ne Lietuvos statybininkai kalti, kad rekonstrukcijos darbai vyksta taip vangiai, nors pastato rekonstrukciją buvo numatyta baigti dar 2011 m. Vyriausybė, deja, nemano, kad tai ypatingos svarbos objektas, ir kasmet skiria tik nedaug lėšų. Jei bus toks prastas finansavimas, tai ir dabar kuriami planai užbaigti statybos darbus iki 2016 metų pasirodys nerealūs.

2013-11-30Džiugu, kad ES Taryba ragina puoselėti žiniasklaidos laisvę ir pliuralizmą. Ar Lietuva išgirs?  (5)

Šiuos nutarimus mes priėmėme lapkričio viduryje. Nemanau, kad juos išgirdo Europos Sąjungos Taryba, tačiau ji lapkričio 26 dieną patvirtino išvadas dėl žiniasklaidos laisvės ir pliuralizmo.

2013-11-27Spaudos konferencija „Rytų partnerystė: Ukrainos kryptis“

Seimo spaudos konferencijų salėje lapkričio 28 d., ketvirtadienį 15.30 val. įvyks Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininko Elmaro Broko (Elmar Brok) ir Europos Parlamento stebėsenos misijos Ukrainoje nario, buvusio Europos Parlamento Pirmininko Pato Kokso (Pat Cox) spaudos konferencija „Rytų partnerystė: Ukrainos kryptis“.

2013-11-27Marijos Aušrinės Pavilionienės ir Irako Atstovų Tarybos narės Alos Talabani spaudos konferencija

Seimo spaudos konferencijų salėje lapkričio 28 d., ketvirtadienį 12 val. įvyks Seimo narės, Moterų parlamentinės grupės pirmininkės prof. Marijos Aušrinės Pavilionienės ir Irako Atstovų Tarybos narės Alos Talabani spaudos konferencija.

2013-11-27Parlamentinio demokratijos forumo pirmininko Emanuelio Zingerio ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados nario Vitalijaus Kličko spaudos konferencija.

Seimo spaudos konferencijų salėje lapkričio 28 d., ketvirtadienį 13.45 val. įvyks Parlamentinio demokratijos forumo pirmininko Emanuelio Zingerio ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados nario Vitalijaus Kličko (Vitali Klitschko) spaudos konferencija.

2013-11-27Seime įvyks spaudos konferencija, kurioje dalyvaus Ukrainos, Moldavijos, Gruzijos atstovai

Seimo spaudos konferencijų salėje lapkričio 28 d., ketvirtadienį 13 val. įvyks spaudos konferencija, kurioje dalyvaus Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas prof. Benediktas Juodka, Parlamentinio demokratijos forumo pirmininkas Emanuelis Zingeris, Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Ukrainos Aukščiausiosios Rados Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Vitalijus Kaliužnijus (Vitaliy Kalyuzhnyi), Moldovos Respublikos Parlamento Užsienio reikalų ir Europos Integracijos komiteto pirmininkė Ana Gucu (Ana Guţu), Gruzijos Parlamento Užsienio ryšių komiteto pirmininkas Tedas Džaparidze (Tedo Japaridze).

2013-11-22Žurnalistai gali pristatyti naujus kultūros projektus (3)

Ką tik kultūros ministras Šarūnas Birutis ir Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė, kiti tarybos nariai pristatė kultūros politiką 2014 metams, kultūros finansavimo gaires ir Lietuvos kultūros tarybos darbo prioritetus. Džiugi naujiena, kad jau dabar ir iki gruodžio 13 dienos kultūros projektų autoriai galės teikti paraiškas ir pretenduoti į LKT finansavimą.

2013-11-18Švedijoje atskleidęs šaltinį žurnalistas baudžiamas, Lietuvoje atvirkščiai – persekiojamas už tai, jog neatskleidžia (4)

Taigi dar prieš 20 metų mes mokėmės, ir, kaip atrodė, išmokome naudotis spaudos laisve, kol kratos ir žurnalistų sulaikymai neatskleidė mūsų visuomenės valdžios institucijų negebėjimą veikti demokratinėje visuomenėje. Atrodo, lyg tai numatydamas minimas knygos autorius mus perspėjo: „Spaudos, radijo ir televizijos laisvė gali būti reglamentuojama bendruose įstatymuose ir taisyklėse. Tačiau įstatymai ir taisyklės turi atitikti visuomenės sampratą apie tai, kas yra dora ir teisėta“. O kas vyksta mūsuose?

2013-11-13Žurnalistas ir biblioteka (4)

Turbūt nesumeluosiu sakydamas, kad nėra nei vieno žurnalisto, kuris nebuvo užsukęs į biblioteką. Rašau “turbūt”, nes žinau, kad daugelis mano kolegų visa galva neriasi į internetą, bibliotekose sukautus lobius pasilikdami ateičiai, kai bus daugiau laiko. O to laisvesnio laiko vis nėra ir nėra. Tačiau vaikystėje buvo mokyklų bibliotekos, jaunystėje, studijuojant aukštuosius mokslus – universitetų bibliotekos. Taigi vis ten buvome, esame atvertę ne vieną knygą.

2013-10-31Žurnalistas ir menas turi būti neatskiriamos sąvokos

Dabar Žurnalistų namuose veikia mano kūrybos paroda. Esu žurnalistas, bet negaliu pamiršti ir savo antrosios – dailininko specialybės. Todėl man visada džiugu Parodų salėse sutikti kolegas žurnalistus, padiskutuoti prie vieno kito darbo. Žinoma, kai kurie dalykai, kurie gali praversti žurnalistinėj praktikoj lieka neaptarti.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media