2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Nacionalinės sveikatos tarybos raštas dėl alkoholio ir tabako kontrolės politikos formavimo

2011-05-14
 
Pirmininkas Juozas Pundzius 
 
Nacionalinė sveikatos taryba, vadovaudamasi savo veiklos nuostatų, patvirtintų LR Seimo 2007 m. liepos 4 d. nutarimu Nr. X-1263 ,,Dėl Seimo nutarimo ,,Dėl Nacionalinės sveikatos tarybos nuostatų patvirtinimo" priedėlio pakeitimo" II dalies, 6 punkto, 2 ir 9 papunkčiais (Žin., 1998, Nr. 7-136, Nr. 90-2486; 2003, Nr. 52-2317; 2007, 80-3226) aktyviai dirba alkoholio ir tabako kontrolės politikos srityje. Analizuoja Seime užregistruotus Alkoholio ir Tabako kontrolės įstatymų pakeitimų projektus ir teikia Seimo komitetams moksliniais įrodymais pagrįstas pastabas. Tarybos atstovai taip pat dalyvauja Seimo komitetų posėdžiuose ir diskusijose kai svarstomi alkoholio ir tabako kontrolės klausimai bei principingai atstovauja visuomenės interesą. Kaip ir Pasaulio sveikatos organizacija alkoholio ir tabako vartojimą laikome vienais svarbiausių tarp keturių veiksnių, turinčių įtakos sveikatai. Nacionalinė sveikatos taryba buvo viena aktyviausių Blaivybės metų idėjos palaikytojų ir vykdytojų. Kartu su visais džiaugiamės po daugelio metų pirmaisiais akivaizdžiai geresniais visuomenės sveikatos rodikliais, kuriuos lėmė griežtesnė alkoholio kontrolės politika. Taryba tai viešai pripažįsta kaip neabejotiną dabartinės Seimo kadencijos politikų ir Sveikatos reikalų komiteto, visų pirma, nuopelną. Kartu teigiame, kad Lietuvos gyventojų sveikatos rodikliai, ypač susiję su alkoholio vartojimu, dar tebėra dramatiškai blogi. Vieni iš pačių blogiausių Europos sąjungoje, todėl būtina toliau griežtinti alkoholio ir tabako kontrolės politiką.

Tačiau, norime atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad pastaruoju laiku vėl jaučiame padaugėjus projektų, kuriuose siūlomos pataisos proteguoja alkoholio ir tabako verslo interesus. To ir reikėjo tikėtis, kadangi visuomenės ir šio verslo interesai visuomet buvo ir bus priešingi. Komitetuose pradėti svarstyti alkoholio kontrolės įstatymo kelių straipsnių pataisų projektai XIP -1384, XIP-1387, XIP-1388, tabako kontrolės įstatymo - XIP-1498. Akivaizdu, kad šių pataisų įgyvendinimas prieštarautų ir iš esmės grubiai pažeistų pagrindinius įstatymų siekius - mažinti alkoholio ir tabako vartojimą. Tai išdėstėme konkrečiose pastabose dėl šių projektų. Apmaudu, kad projektuose net neužsimenama apie galimas neigiamas pasekmes visuomenės sveikatai ir visuomenės interesams, nors tokią privalomą skiltį projektų aiškinamuosiuose raštuose jau seniai siūlome įvesti. Stebina, kad projektų rengėjai, dažniausiai Ūkio ministerija arba Vyriausybė, pataisų nuostatų nesuderina su Sveikatos apsaugos ministerija ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu, kurių pastabos ir netgi institucijos misija dažnai prieštarauja principinėms įstatymų projektų nuostatoms.

Mums nevisai aišku, ar vadovaujamasi kokiais nors eiliškumo principais įtraukiant svarstyti vienus ar kitus projektus? Kodėl delsiama pradėti svarstyti alkoholio ir tabako kontrolės įstatymų pataisų paketą išdėstytų XIP -743, XIP -744, XIP - 745 ir XIP -746 projektuose? Beje, šie projektai parengti darbo grupės, kurioje dalyvavo mokslininkai, žinomi specialistai ir tame skaičiuje Nacionalinės sveikatos tarybos atstovai, pasiūlymų pagrindu. Sveikiname neseniai užregistruotą Sveikatos sistemos įstatymo papildymo 70 straipsniu įstatymo projektą XIP - 3176 ir laukiame jo kuo greičiausio priėmimo. Projektas atitinka Nacionalinės sveikatos tarybos dar 2005 metais ir ne kartą vėliau išreikštus pasiūlymus - dalį lėšų iš alkoholio ir tabako akcizų skirti šių medžiagų vartojimo prevencijai ir socialinei reklamai, ugdančiai visuomenės raštingumą sveikatos srityje.

Ypatingą susirūpinimą Tarybai sukėlė ir skubiai paskatino kreiptis į Jus, prieš kelias dienas Seimo duomenų bazėje užregistruotas naujas Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 18, 29 ir 34 straipsnių pakeitimo įstatymo 2 straipsnio pakeitimo ir 4 straipsnio pripažinimo netekusiu galios įstatymo projektas. Keturiolika Seimo narių siūlo atšaukti alkoholio reklamos draudimą, kuris turėjo įsigalioti nuo 2012 m. sausio 1 d. Atsakingai pareiškiame, kad mokslo tyrimai įrodo neabejotiną reklamos įtaką didesniam alkoholinių gėrimų vartojimui. Nustatyta, kad didžiausią įtaką reklama daro vaikų amžiuje - alkoholis pradedamas vartoti anksčiau ir intensyviau. Alkoholio reklama, sukurdama alkoholio vartojimo kaip teigiamo socialinio elgesio modelio įvaizdį, formuoja palankią jo vartojimui aplinką. Mokslo darbai šioje srityje patvirtina, kad aplinkos poveikis vaikui yra stipresnis negu efektyviausios prevencijos priemonės. Tai patvirtina Švedijos, Norvegijos, JAV ir kitų šalių patirtis. Todėl esame įsitikinę, kad net dalinis alkoholio reklamos sumažėjimas mūsų aplinkoje ženkliai sumažins augančios gyventojų kartos alkoholio vartojimą. Svarbiausia, kad valstybė duoda aiškų signalą - alkoholio vartojimas nėra priimtinas socialinis elgesys. Pagerėjusi sveikata ir išaugsianti šalies ekonomika neabejotinai su kaupu atpirks laikinus reklamos verslo nuostolius. Įvertindami tai, kad dalis žiniasklaidos atstovų, deja, neturinčių etikos principų, išvystys stiprią dezinformacijos ir gal būt šmeižto kampaniją, pritartume tam tikroms, pavyzdžiui PVM mokesčio lengvatoms spaudai. Tai būtų teisinga dalinė kompensacija dėl galimų nuostolių sumažėjus reklamos apimtims.

Nacionalinė sveikatos taryba, atstovaudama ir glaudžiai bendradarbiaudama su mokslo ir visuomenės sveikatos institucijomis, savivaldybių ir visuomeninėmis organizacijomis, dirbančiomis sveikatinimo srityje ,taip pat įvertindama išaugusį plačiosios visuomenės raštingumą sveikatos klausimais, nori įspėti, kad panašūs įstatymų projektai sulauks didelio šviesiosios visuomenės dalies pasipriešinimo ir atitinkamo politinio įvertinimo.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-05-14 12:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media