2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Autoriai, socialinis draudimas ir "naujieji gudručiai"

2011-05-13
 
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Dainius Radzevičius

 

Šiandien teko bendrauti su viena literatūros kūrinių vertėja. Ji pasiguodė, kad dalis garsių Lietuvos leidyklų jau atrado puikų būdą, kaip susimažinti išlaidas nemokant jokių socialinio draudimo mokesčių už autorius pirkdami jų kūrinius.


Tokiu atveju toks autorinio kūrinio užsakovas „gudriai" sumoka tik pajamų mokestį (šiuo metu tai yra 15 procentų) ir nemoka jokių socialinio draudimo įmokų. Žinoma, autorius tokiu atveju neturi jokių socialinių garantijų, tačiau užsakovas žymiai sutaupo mokėdamas sutartą atlygį „į rankas".


Taip galima daryti visiškai legaliai - naudojant taip vadinamas licencines sutartis. Net ir Sodra taip aiškina įstatymą:


„VSD įmokų nuo pajamų, gautų pagal autorines sutartis bei pajamų, gautų iš atlikėjo veiklos, nemokėjimo atvejai.
VSD įstatymo 8 straipsnio 1 dalis 27 punkte numatyta, kad VSD įmokos neskaičiuojamos nuo kolektyvinio teisių administravimo būdu autoriams ir gretutinių teisių subjektams surinkto atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus, taip pat nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo kompensacinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose, kūrinių atgaminimą reprografijos būdu ir kūrinių bei gretutinių teisių objektų atgaminimą asmeniniais tikslais, pajamų, gautų už perduotą ar pagal licencinę sutartį suteiktą teisę naudotis pramoninės nuosavybės objektu.


Pagal VSD įstatymo 7 straipsnio 3 dalį nuo savarankiškai dirbančių asmenų pajamų, gautų iš atlikėjo veiklos, taip pat pajamų, gautų pagal autorines sutartis, sumų, kurios įtraukiamos į jų individualios veiklos pajamas, socialinio draudimo įmokos pagal šio įstatymo 4 straipsnio 1 dalies 1 punktą ir to paties straipsnio 5 dalį neskaičiuojamos ir nemokamos."


Štai ir viskas paprasta. Manau, kad artimiausiu metu tokių „gudručių" sparčiai daugės.


Juolab, kad radau labai gražų išaiškinimą ir LATGA interneto svetainėje.


Kaip teigiama LATGA svetainėje, situaciją pakomentavo Sodros specialistai:


„Apie socialinio draudimo ir sveikatos draudimo mokesčius


Autoriams aktualu ir svarbu žinoti tai, kad socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos ir nemokamos šiais atvejais:
1) nuo autoriams mokamo atlyginimo už kūrinių panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius;
2) taip pat nuo autoriams mokamo kompensacinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose;
3) kūrinių atgaminimą reprografijos būdu, ir
4) kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais."


Vadinasi, kaip jau buvo rašyta aukščiau, jeigu autorius pasirašo autorinę licencinę sutartį, kuria suteikia teisę panaudoti savo kūrinį, įmokos SODRAI nėra mokamos, tuo tarpu, jeigu bus pasirašyta autorinė kūrinio užsakymo sutartis - įmokas reiks skaičiuoti ir mokėti.


Jau dabar tenka girdėti, kad dalis leidyklų atgaline data sudarinėja licencines sutartis ir taip norėtų iš Sodros susigrąžinti jau anksčiau už autorius sumokėtas įmokas.


Įdomu, kaip į tokią „gudručių praktiką" ateityje reaguos Sodra ir mokesčių inspekcija? Jei tai toleruos, tuomet licencinių sutarčių tikrai daugės. Reiškia, autorių socialinė padėtis blogės, leidyklos gyvens kiek lengviau, o su „nosimi liks" Sodra.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-05-13 14:34
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media