2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas

 

2015-02-09Savivaldos rinkimai ir politinių šūkių “paradas”. Linksma (1)

Praėjusią savaitę teko lankytis keliuose Lietuvos miestuose kur vyksta įnirtinga kova dėl savivaldos tarybų. Viename iš miestų lankiausi vietinėje televizijoje, kur į rankas pateko agitacinis vieno visuomeninio judėjimo laikraštis. Paskaičiau jį, tada skaičiau atidžiai, o vėliau skaniai kvatojomės su kolegomis, nes tokių politinių “cirkų” jau senokai nebuvau nei matęs, nei girdėjęs.

2015-01-29Jau pasirašyta Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigimo sutartis

Šių metų sausio 27 dieną buvo pasirašyta Visuomenės informavimo etikos asociacijos steigimo sutartis. Komisija bus sudaryta vasario 5 dieną, tada bus patvirtinti asociacijos įstatai, planuojama paskirti asociacijos vadovą.

2015-01-27Savivaldos rinkimų kovoje – ir žurnalistai. Ar tikrai verta politikuoti?

Su dideliu malonumu ir kartais su visai nesmagia nuotaika stebiu vis labiau į finišą artėjančius savivaldos rinkimus. Šioje kovoje labai aktyviai dalyvauja ne tik atskiri žurnalistai, bet ir patys vietiniai laikraščiai, jų vadovai ir dalininkai. Kai kada tokią kovą galima vadinti hibridiniu ir nekonvenciniu politiniu karu, kuriame negalioja jokios padorumo, profesionalios etikos ar net įstatymų nustatytos taisyklės.

2015-01-21Klaipėdos žurnalistai turi savo Facebook grupę

Mieli kolegos, nuoširdžiai sveikinu mūsų kolegas klaipėdiečius, kurie sukūrę grupę Klaipėdos žurnalistai ėmėsi žymiai aktyviau bendrauti Facebook tinkle. https://www.facebook.com/pages/Klaip%C4%97dos-%C5%BEurnalistai/333746733478925?fref=ts Norisi palinkėti kolegoms tokio pat aktyvumo ir draugiškumo kasdien, visur ir visada.

2014-12-12EasyFM Vilniuje ir visur kitur. Visur "Easy" (1)

Šiandien (gruodžio 12 d. - red.) Vilniuje, Vilniaus gatvėje lygiai vidurdienį startavo EasyFM radijo stoties transliacijos. Klausiausi beveik pusę dienos. Ir dabar klausausi.Tik štai internete radau daugybę tokių pat "Easy".

2014-11-25Pagaliau žurnalistų ir leidėjų savitvarka reformuota iš esmės (3)

Šiandien (lapkričio 25 d. – red.) Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1243(5), kurios įteisina naujai kuriamą Visuomenės informavimo etikos asociaciją – tikrą žurnalistų ir leidėjų savitvarkos organizaciją. Naujos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos įsigalioja jau nuo kitų metų sausio 1 dienos. Todėl šiandien veikianti Žurnalistų ir leidėjų organizacija turės būti pertvarkyta į naują komisiją, kurią įpareigotos steigti Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos žurnalistų draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija.

2014-11-22Politikos moralistai ir fariziejai nenori laisvos ir etiškos spaudos. Ir to neslepia (1)

Šiandien (lapkričio 20 d. – red.) Seime dar kartą įvyko politinis tragikomedijos spektaklis, kuriame didesnioji dalis tautos rinktų atstovų neslėpdami pripažino – jie nenori laisvos ir socialiai atsakingos žurnalistikos ir žiniasklaidos. Jie nenori, kad profesionalūs žurnalistai ir socialiai atsakinga žiniasklaidos verslo dalis užsiimtų savitvarka ir pagaliau principingai vertintų tas žiniasklaidos priemones ir jų darbuotojus, kurie dirba neetiškai, parsiduoda valdžiai ar korumpuotoms struktūroms, manipuliuoja informacija ir nesąžiningai informuoja žmones.

2014-11-21Akcija „Šou be šešėlių“ parodė, kad šou gyvena šešėlyje. Ačiū VMI (2)

Valstybinė mokesčių inspekcija padarė naują atradimą – stebėdami garsių pramogų pasaulio atstovų finansus pamatė, kad kas penkto atlikėjo oficialiai deklaruojamos pajamos yra netgi mažesnės nei statistinis šalies vidurkis. Kitaip tariant, arba jie yra visiški ubagai, arba… sukčiai. Gaila tik sąrašas nebuvo paviešintas.

2014-11-09Aukštaitijos žurnalistai jungiasi bendrai veiklai (3)

Spalio 23 dieną Panevėžyje įvyko steigiamasis Aukštaitijos regiono žurnalistų skyriaus susirinkimas. Artimiausiu metu šis kolegų sambūris įsiliejo į Lietuvos žurnalistų sąjungos gretas ir tapo LŽS Aukštaitijos skyriumi. Todėl nuoširdžiai džiaugiuosi, kad kolegos rado tikrų lyderių ir aktyvistų, kurie ėmėsi vadovauti šiam jų padaliniui. Vadovu išrinktas Rolandas Meiliūnas, žurnalistų valdyboje – Brigita Sabaliauskaitė, Inga Kontrimavičiūtė ir Virginija Sipavičienė.

2014-10-22Jei katalikų vyskupai prižiūrės žurnalistų etiką, tai gal žurnalistai galėtų kunigus prižiūrėti? (4)

Jei Seimo valia bus galutinai patvirtinta ir Prezidentės, tai Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etiką turėtų prižiūrėti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencijos atstovai. Manau, kad tai absurdas. O ką mano apie tai kiti?

2014-10-05Karą kurstanti Rusijos partinė spauda platinama ir oro uoste (2)

Prieš porą dienų teko skristi per Maskvą į Kazachstano pietinę sostinę Almatą. Oro uoste radau nemokamai platinamus du laikraščius. Vienas jų – Rusijoje ir toli už jos ribų gerai žinomo politiko Vladimiro Žirinovskio partijos laikraštis “LDPR”. Jame atvirai tyčiojamasi iš Ukrainos, Baltijos šalių ir kitų valstybių bei atvirai raginama kariauti plečiant Rusijos teritoriją.

2014-09-26Gera žinia – Druskininkuose propagandos bus daugiau (3)

Senokai žiniasklaidos rinkoje nebuvo gerų naujienų. Ypač laikraštinės spaudos pasaulyje. Tačiau „malonia“ išimtimi galime vadinti kol kas tik Druskininkuose leidžiamą propagandinį laikraštį „Mano Druskininkai“, kuris bus leidžiamas dar didesniais kiekiais. Nors įstatymai Lietuvoje draudžia leisti tokius leidinius, o Žurnalistų etikos inspektorius jau seniai liepė uždaryti tokį kvazimodinį leidinį, tačiau Druskininkų valdžia gyvena lyg Luhansko ar Donecko separatistai-teroristai, t.y. pagal savo sukurtas taisykles.

2014-08-21Lietuvos gėjų lyga sako: “Keisk!”. Mano pasiūlymas – tik negadinkit keisdami! (3)

Šiandien daug kartų atidžiai tyrinėjau Lietuvos gėjų lygos pagamintą ir Youtube kanale patalpiną reklamą su šūkiu “Keisk!”. Šią reklamą, jei ji nebus tinkamai pataisyta, atsisakė transliuoti televizija TV3 ir Lietuvos ryto televizija. Rašoma, kad LNK televizija kol kas dar neišsakė savo konkrečių pastabų. O mano subjektyvios pastabos tokios – auditorijai, kuriai skirtas šis klipas, toks turinys sukeltų išimtinai neigiamas emocijas apie homoseksualus ir padidintų priešiškumą jiems.

2014-08-20Privaloma matematika ir (ne)adekvačios ambicijos

Nuo vakar (liepos 4 d. - red.) su dideliu malonumu stebiu trilerį, kuris jau vakar buvo labai skambiai pavadintas “D. Pavalkis smogė iš pasalų: įteisintas privalomas matematikos egzaminas”. Šiandien klausiausi antros trilerio dalies per Žinių radiją laidoje “Pozicija”. Jei būčiau žiūrėjęs tokį trilerį per televiziją, sakyčiau, kad scenarijus silpnas, vaidyba – šiaip sau, o režisierius nevertas net B kategorijos filmo vardo.

2014-08-12Populizmas, žmonių apklausos ir privaloma matematika (2)

Šiandien galutinai asmeniškai įsitikinau, kad privalomas matematikos egzaminas yra būtinas. Bent jau tiems, kas savo studijas nori apmokėti mokesčių mokėtojų pinigais. Už galutinius ir neginčijamas argumentus turiu padėkoti didžiausiam ir populiariausias naujienų portalui Delfi.lt ir “Spinter tyrimams”.

2014-07-28Teisėsaugos įtarimai TV3 televizijai buvo nepagrįsti (1)

Liepos 25 dieną Generalinė prokuratūra kukliai paskelbė naujieną, kad “Generalinė prokuratūra šiandien nutraukė ikiteisminį tyrimą, kuris buvo pradėtas kilus abejonėms dėl vienos uždarosios akcinės bendrovės, užsiimančios radijo ir televizijos bei kita veikla, finansinių operacijų teisėtumo”. Jei kalbėti trumpai, nutrauktas tyrimas dėl neva vykusių nusikaltimų, kuriuose neva dalyvavo ir TV3.

2014-07-01Savivalė Druskininkuose – vietinė valdžia draudžia net dalintis oficialia informacija apie jos darbą (2)

Kol Lietuvos ir pasaulio žurnalistai atidžiai stebi separatistų-teroristų veiklą Ukrainoje, Lietuvos teritorijoje kol kas mažokai pastebimas o centrinės valdžios net ignoruojamas jau sukurtas separatistinis režimas Druskininkų mieste. Ignoruodamas įstatymų normas ir net valdžios įstaigų sprendimus Druskininkų valdančiųjų elitas kuria savo demokratiją – pernai ėmėsi leisti propagandinį laikraštį, o visuomenei uždraudė net dalintis bet kokia informacija apie vietinės valdžios darbą be išankstinio Druskininkų valdžios leidimo.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media