2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Įsibėgėja „ Lietuvos žiniasklaidos enciklopedija“

2015-04-12
 
 

Genovaitė Burneikienė

Vytas Urbonas

Vytautas Žeimantas

 

Žurnalistų namuose įvyko Enciklopedijos rengėjų gamybinis pasitarimas, kuriame buvo aptarti tolesni „Lietuvos žiniasklaidos enciklopedijos" ruošimo ir leidimo klausimai.

Šio pasitarimo sušaukimą paskatino paskutiniajame LŽS Tarybos posėdyje priimtas sprendimas aktyvinti šios Enciklopedijos rengimo darbus. Be to, šiemet plačiai minint Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį, būtina kaip galima greičiau susisteminti visą informaciją apie buvusias ir esamas viso 25 metų laikotarpio Lietuvos žiniasklaidos priemones ir žurnalistus, apibendrinti neatpažįstamai pasikeitusios, laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos plėtros rezultatus, išryškinti raidos kryptis ir tendencijas.

„Lietuvos žiniasklaidos enciklopediją" prieš keletą metų nutarė leisti Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija. Buvo paskirti ir trys redaktoriai-sudarytojai: Genovaitė Burneikienė, Vytas Urbonas ir Vytautas Žeimantas.

Nors Nepriklausoma Lietuva buvo atkurta 1990 m. kovo 11 dieną, tačiau pirmieji jau necenzūruojami periodiniai leidiniai pasirodė kartu su Atgimimo idėjomis, dar 1988 m., o pirmoji nepriklausoma radijo stotis prabilo 1989 m. Todėl šioje Enciklopedijoje numatoma aprašyti laikraščius, savaitraščius ir žurnalus, ėjusius Lietuvoje nuo 1988 m. ir visus dabar leidžiamus, tarp jų ir įsteigtus anksčiau, taip pat užsienio lietuvių periodinius leidinius. Be to, bus aprašyti žurnalistai ir spaudos darbuotojai, elektroniniai (internetiniai) leidiniai, radijo stotys, televizijos, prodiuseriai ir prodiuserinės bendrovės, žurnalistų organizacijos, žurnalistų rengimo įstaigos, dirbusios ar dirbančios nuo 1988 m. iki šiol. Į enciklopediją pateks ir pagrindinės žiniasklaidos bei žurnalistikos sąvokos.

Neįtraukti bus tik tie laikraščiai, kurių išleista iki 10 numerių, ir žurnalai, kurių išėjo mažiau kaip 5 numeriai, taip pat neperiodiniai leidiniai. Taip pat nenumatoma įtraukti mokslinių tęstinių leidinių, mokslo darbų, straipsnių rinkinių, biuletenių bei įvairių informacinių leidinių.

Suprantama, kolegoms bus įdomu sužinoti, kokie žmonės bus Enciklopedijoje aprašomi atskirais straipsniais. Atrankos kriterijai jau aiškūs. Į Enciklopediją numatyta įtraukti periodinių ir internetinių leidinių vyriausiuosius (arba atsakingus) redaktorius, radijo ir televizijos bei įvairių žurnalistinių institucijų ir jų tarnybų vadovus, Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narius, Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos bei tarybos narius, žurnalistikos premijų laureatus, kūrybinių konkursų nugalėtojus, Žurnalistikos katedrų dėstytojus, žiniasklaidos tyrinėtojus, apdovanotuosius valstybės ir LŽS medaliais. Taip pat numatyta įtraukti laikraščiuose, žurnaluose,  internetinių leidinių redakcijose, televizijos ir radijo stotyse dirbančius žiniasklaidos darbuotojus, žiniasklaidoje išdirbusius ne mažiau kaip 10 metų, išleidusius bent vieną knygą, filmą arba surengusius personalinę fotografijų ar spaudos grafikos parodą.

Enciklopedijos rengėjų gamybiniame pasitarime buvo konstatuota, kad jau dauguma straipsnių pagal sudarytą Vardyną yra parengta. Genovaitė Burneikienė rengia straipsnius apie laikraščius, Vytas Urbonas - apie žurnalus ir kitas žiniasklaidos priemones, žurnalistų rengimo įstaigas, žiniasklaidos organizacijas, konkursus bei apdovanojimus, pagrindines žiniasklaidos sąvokas, Vytautas Žeimantas - apie žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus. Šiuo metu žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų Vardyne yra 2074 asmenys.

Enciklopedijos rengėjai supranta, kad be visuotinės kolegų talkos bus sunku parengti išsamią, visą šį audringą laikotarpį apimančią Enciklopediją. Todėl greitai atnaujintoje LŽS internetinėje svetainėje, kuri, beje, vadinsis „Žurnalistų namai", bus paskelbta ir Asmens, pretenduojančio patekti į LŽE, anketa. Ji netrukus bus elektroniniu būdu išplatinta ir žurnalistų visuomenėje. Reikės pasirūpinti ir portretinėmis nuotraukomis. 

Enciklopedijos rengėjai turi dar vieną prašymą: nepamirškime kartu su mumis dirbusių ir Anapilin išėjusių kolegų. Mums būtų didelė parama, jeigu tokias anketas užpildytų jų kolegos, bendradarbiai.

Mūsų laukia rimtas ir visiems reikalingas darbas. Padėkime vieni kitiems ir tada galėsime visi džiaugtis sėkminga  pabaiga.       

Kontaktams:

Genovaitė Burneikienė:

Tel. (85) 245 0150 arba 8 678 06729

El. paštas  genov9@gmail.com

Adresas: L.Asanavičiūtės g. 16 -14, Vilnius

Vytas Urbonas:

Tel. 8 610 60715

El. paštas: v.j.urbonas@gmail.com

Adresas: Žemaitės g. 7 - 47, LT-03119, Vilnius

Vytautas Žeimantas:

Tel.darbo  (85) 212 2805, namų (85) 271 0943, mob. 8 652 10 638

El. paštas   vzeimantas@gmail.com

Adresas: Debesijos g. 5 -18, LT -10314, Vilnius

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-04-12 09:40
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media