2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Baltijos esperantininkų dienos Panevėžyje. Kviečiame žurnalistus

2019-07-02
 

Povilas Jegorovas
Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkas

 

Penkiasdešimt penktąjį kartą Baltijos šalių esperantininkai renkasi į savo tradicines kasmetines tarptautines dienas. Šį kartą jos vyksta Panevėžyje liepos 6-14 dienomis.

Renginį remia Europos komisijos narys Vytenis Andriukaitis.
Renginiui globą suteikė ir Pasaulinė esperantininkų sąjunga bei Europos esperantininkų sąjunga.
Sveikinimus 55-osioms Baltijos esperantininkų dienoms atsiuntė LR Seimo pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Pasaulinės esperantininkų sąjungos prezidentas prof. Mark Fettes (Kanada), Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas.
Baltijos esperantininkų dienos vyksta kasmet nuo 1959 metų paeiliui Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje. Renginys iš tarybiniais laikais buvusios Pabaltijo respublikų esperantininkų stovyklos išaugo į visos Europos ir netgi pasaulio esperantininkų festivalį, nors ir išlaikė tradicinį pavadinimą ir savo tradicijas. Šiais metais 55-osiose Baltijos esperantininkų dienose dalyvauja per 400 esperantininkų iš 35 Europos ir kitų pasaulio šalių. Tai rekordinis skaičius šiame šimtmetyje.
Šiais metais Baltijos esperantininkų dienoms sukanka 60 metų, todėl ši data ypatingai įpareigoja Lietuvos esperantininkus surengti aukštos kokybės renginį.
Šie metai Lietuvos esperantininkų sąjungai taip pat yra ypatingi, nes šiai visuomeninei organizacijai sukanka 100 metų. Prie Lietuvos esperantininkų sąjungos ištakų stovėjo žymus to meto visuomenės, literatūros, mokslo, religijos veikėjas prof. prelatas Adomas Jakštas (Aleksandras Dambrauskas), kuris tapo šios organizacijos steigėju, pirmuoju jos vadovu ir pirmuoju žurnalo „Litova stelo" redaktoriumi.
55-osios Baltijos esperantininkų dienos yra skiriamos Lietuvos esperantininkų sąjungos šimtmečiui.
Dienų programa yra tradicinė, tačiau labai intensyvi, intelektuali, įvairiapusė ir turininga. Veiks tradicinis vasaros universitetas, kuriame paskaitas skaitys įvairių šalių žymūs mokslininkai esperantininkai. Panevėžyje pirmą kartą vyks tarptautinės San Marino mokslų akademijos 36-oji universitetinė sesija. Atskiru leidiniu yra išleisti šios sesijos pranešimai. Vyks net keli teminiai paskaitų ciklai. Šiaulių universiteto profesorius Aloyzas Gudavičius perskaitys paskaitų ciklą apie lietuvių kalbą, literatūrą, kultūrą, istoriją. Prof. iš Balstogės universiteto Walter Želazny perskaitys du paskaitų ciklus - apie įvairias pasaulio religijas ir supažindins su pasauliniu esperantininkų sąjūdžiu sociologo akimis. Poznanės universiteto profesorės Ilonos Koutny paskaitų ciklo tema yra „Esperanto tarpkultūriniame bendravime". Rostovo universiteto profesorius Aleksandras Melnikovas taip pat perskaitys keletą paskaitų esperantologijos tematika. Prof. Gabor Markus iš Vengrijos perskaitys paskaitų seriją apie ekonomines daugiakalbystės problemas. Prof. Orlando Raola iš JAV supažindins su aplinkosauginės chemijos problemomis. Prof. Amri Wandel iš Jeruzalės universiteto apžvelgs šiuolaikinės astronomijos problematiką.
Eilę paskaitų ir pranešimų įvairiomis mokslinėmis ir mokslo populiarinimo temomis taip pat skaitys žymūs mokslininkai iš Austrijos, Belgijos, Izraelio, Kinijos, JAV, Pietų Korėjos, Rusijos, Vokietijos ir kitų šalių. Viso bus perskaityta per 60 pranešimų.
Nepakankamai mokantiems esperanto kalbą, bus organizuojami įvairaus lygio esperanto kalbos kursai. Juos ves žinomi esperanto kalbos dėstytojai iš Slovakijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos.
Leidėjai iš Kaliningrado Aleksander Korženkov ir Halina Gorecka pristatys kartu su Lietuvos esperantininkų sąjunga išleistą naują knygą „Baza literatura krestomatio" (Rinktinė literatūros esperanto kalba chrestomatija). 
Esperantininkų organizacijų vadovai ir aktyvistai aptars esperantininkų sąjūdžio problemas ir perspektyvas, esperanto kalbos situaciją Europos Sąjungoje, kur kalbų problematikai šiuo metu yra skiriamas didelis dėmesys.
Bus labai gausi ir turtinga renginio kultūrinė programa. Dienų dalyviams koncertuos Panevėžio kultūros ir meno kolektyvai bei ansambliai: „Verdenė", „Čiūto", „Linas", „Smiltelė", „Nevėžis". Koncertuos ansamblis iš Rusijos „Ekvinokso", Visagino grupė „Asorti", atlikėjas iš Sankt - Peterburgo Michailas Bronšteinas, atlikėjai iš Lenkijos, Prancūzijos, Švedijos, Pietų Korėjos, Vokietijos ir kitų šalių.
Bus surengtos kelios parodos.
Visiems svečiams bus surengta vienos dienos ekskursija į Biržus, Pakruojo dvarą ir kitur, taip pat kitos ekskursijos.
Renginio metu kasdien bus leidžiamas renginį nušviečiantis laikraštis esperanto kalba „Abelo" (Bitė). Kiekvienas renginio dalyvis gaus specialiai Baltijos esperantininkų dienoms išleistą žinyną. Nuolat veiks literatūros esperanto kalba kioskas.
Panevėžio turizmo informacijos centras Lietuvos esperantininkų sąjungos pasiūlymu renginio dalyviams išleido dvikalbį Panevėžio gidą (lietuvių ir esperanto kalbomis).
Iškilmingas 55-ųjų Baltijos esperantininkų dienų atidarymas vyks liepos 7 d. (sekmadienį) 15.00 val. Panevėžio bendruomenių rūmų didžiojoje salėje ( Kranto g. 28 ). Renginio uždarymas - liepos 13 d. (šeštadienį) 16.30 val. Kauno technologijos universiteto Panevėžio verslo ir technologijų fakulteto ( Nemuno g. 33 ) aktų salėje.
Visa programa vyks tik esperanto kalba. Renginį organizuoja Lietuvos esperantininkų sąjunga kartu su Panevėžio esperanto klubu „Revo". Svarią paramą teikia Panevėžio miesto savivaldybė, kitos organizacijos.
Šios Baltijos esperantininkų dienos pasitarnaus plečiant kultūrinį bendradarbiavimą tarp Baltijos regiono šalių Lietuvai, Latvijai ir Estijai toliau integruojantis į bendrą Europos kultūrinę erdvę, skatinant betarpiškus kontaktus tarp šio regiono gyventojų.
Papildomą informaciją galima gauti telefonu +370 687 12219 arba elektroniniu paštu pjegorovas@yahoo.com .

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-07-02 16:06
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media