2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Atnaujintos rekomendacijos žiniasklaidai apie informavimą savižudybių prevencijos tema

2024-02-02
 
Higienos institutas pristatė atnaujintas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) žiniasklaidos atstovams skirtas rekomendacijas savižudybių prevencijos tema lietuvių kalba.
2023 m. išverstos į lietuvių kalbą atnaujintos rekomendacijos „Savižudybių prevencija: leidinys žiniasklaidos specialistams" - ketvirtasis leidimas, sukurtas nuolat bendradarbiaujant PSO ir Tarptautinei savižudybių prevencijos asociacijai (IASP). Leidinį sudaro informacija, pagrįsta naujausiais tyrimais, klinikinėmis ir akademinėmis žiniomis, bei savižudybes išgyvenusių ir patyrusių žmonių indėlis.
„Leidinyje pabrėžiamas atsakingas žiniasklaidos vaidmuo vykdant savižudybių prevenciją ir psichikos sveikatos sąmoningumo stiprinimą. Skelbiama informacija gali būti naudojama žiniasklaidos atstovų, taip pat ji aktuali ir platesnei visuomenei, kuri komunikuoja apie savižudybes ir savižudybių prevenciją", - sako Higienos instituto Psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vadovė Sandra Getautė.
ATSAKINGO PRANEŠIMO SVARBA
Moksliniai tyrimai nuosekliai rodo, kad žiniasklaidos pranešimai apie savižudybes gali paveikti visuomenės savižudišką elgesį. Žiniasklaidos atstovai turi ypatingą atsakomybę už tai, kaip jie perteikia informaciją apie savižudybes, nes neatsargūs ar sensacingi pranešimai gali padidinti imitacinių savižudybių riziką. Atsakingas pranešimas ne tik gali užkirsti kelią tokiems atvejams, bet ir skatina visuomenės sąmoningumą bei švietimą apie savižudybių prevencijos svarbą.
PROAKTYVIŲ REPORTAŽŲ NAUDA
Leidinyje akcentuojamas teigiamas proaktyvios žurnalistikos poveikis, akcentuojant istorijas apie įveiktus sunkumus ir savižudybių prevencijos svarbą. Pateikdama pavyzdžius apie sėkmingai įveiktas psichikos sveikatos problemas ir remdamasi pozityviais atvejais, žiniasklaida gali ne tik padėti visuomenei keisti požiūrį į savižudybes, bet ir skatinti viltį bei paramą tiems, kurie susiduria su psichikos sveikatos iššūkiais.
S. Getautė, kalbėdama apie leidinį, pabrėžia: „Tvirtai tikiu žiniasklaidos galia formuoti visuomenės požiūrį į psichikos sveikatą ir savižudybes. Šis leidinys yra svarbi priemonė Lietuvos žiniasklaidos atstovams, suteikianti jiems aktualią informaciją, kaip pranešti apie savižudybes. Laikydamiesi šių rekomendacijų, žiniasklaidos atstovai gali suvaidinti svarbų vaidmenį savižudybių prevencijos kontekste, šviesti visuomenę ir kovoti su psichikos sveikatos stigma."
Plačiau apie leidinį Higienos instituto interneto svetainėje adresu Pristatome atnaujintą Pasaulio sveikatos organizacijos leidinį apie savižudybių prevenciją, skirtą žiniasklaidos atstovams (hi.lt)
Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto Psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos skyriaus vadovė Sandra Getautė mob. + 370 650 81 837, el. paštu sandra.getaute@hi.lt.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-02-02 12:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media