2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: LŽS Valdybos viešas laiškas kolegoms: “Garbinga ir atsakinga žurnalistika nedera su prekyba poveikiu ir asmeniniais konfliktais”

2016-03-07
 
 

VIEŠAS LAIŠKAS KOLEGOMS

2016 03 07

Vilnius

LŽS VALDYBA:

Garbinga  ir atsakinga žurnalistika nedera su  prekyba poveikiu ir asmeniniais konfliktais

 

Šį savaitgalį Lietuvos žurnalistų sąjungos Valdyba specialiame posėdyje svarstė viešai paskleistą informaciją apie ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos poveikiu dalyvaujant politikams ir žiniasklaidos savininkams. Kolegiškai buvo vertinamas didžiausių ir įtakingiausių žiniasklaidos priemonių bei jose dirbančių žurnalistų darbas informuojant apie šį įvykį bei vieši komentarai apie žiniasklaidos veiklos skaidrumo problemas. Pasikeista nuomonėmis dėl įtakingų žiniasklaidos priemonių bei jose dirbančių žurnalistų veiklos informuojant apie šį įvykį bei viešų komentarų apie žiniasklaidos priemonių skaidrumo ir atskaitingumo  problemas.

Akivaizdu, kad ši situacija ne tik žurnalistų bendruomenės vidaus rūpestis, bet ir visuomenei apnuogino daug skaudžių žiniasklaidos opų. Todėl viešu pareiškimu nutarta kreiptis į kolegas žurnalistus, viešosios informacijos rengėjus bei skleidėjus, primenant, kad didžiausias mūsų turimas turtas - visuomenės pasitikėjimas. Ir jį sukūrė ne tik dabartiniai žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ar skleidėjai. Ypač daug dėl to padarė ankstesnės laisvą žodį skleidusios mūsų kolegų kartos. Šį pasitikėjimą pastaraisiais metais dalis mūsų bendruomenės atstovų griovė, kiti stengėsi atkurti profesijos prestižą sąžiningu darbu.

Šių metų vasario 29 dieną priimtame Visuomenės informavimo etikos kodekse deklaruojame savo supratimą, kad visuomenės pasitikėjimo pagrindas yra nepriklausomybė, teisingumas, nešališkumas, profesionalumas. Tačiau viešai pasklidus informacijai apie ikiteisminį tyrimą dėl galimo prekybos poveikiu atvejo bendrai dalyvaujant politikui Rolandui Paksui ir bendrovės „Lietuvos rytas" vienam savininkų ir vadovų Gedvydui Vainauskui, viešoje erdvėje stebime dvi tendencijas - remiantis abstrakčiais argumentais, nepateikiant konkrečių faktų spekuliuojama grėsme žodžio laisvei, kita tendencija susijusi su asmenine žurnalisto  patirtimi viešai ir atvirai pateikti informaciją, keliančia klausimų dėl profesionalumo ir etiškumo raiškos.

Lietuvos žurnalistų sąjunga remia visų kolegų siekį kurti profesionalią ir etišką žurnalistiką. Tačiau ilgametė kai kurių žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų neetiška veikla šiandien sukūrė pavojingą situaciją - viešą informaciją apie galimą leidėjo G. Vainausko dalyvavimą nusikalstamoje veikloje vieni paverčia skandalinga medžiaga, o jo paties valdoma žiniasklaida vis dar neranda aiškaus atsakymo, kaip informuoti auditoriją sąžiningai, nenutylint ar neiškraipant faktų.

Mūsų profesinė bendruomenė, puoselėdama ir stiprindama žurnalisto profesijos reputaciją atsiriboja nuo tų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų, kurie toleruoja nesąžiningą žurnalistiką ar negarbingos konkurencijos principus. Taip pat primename Visuomenės informavimo etikos kodekso nuostatas, kad viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai informacijos neturi laikyti nei savo nuosavybe, nei preke. Gerbdami žmogaus teisę gauti teisingą informaciją, žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai turi skelbti tikslias, teisingas žinias bei įvairias nuomones. Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai privalo laikytis nekaltumo prezumpcijos, neturi skelbti nepagrįstų, nepatikrintų, faktais neparemtų kaltinimų.

Visuomenės informavimo etikos kodeksas įpareigoja viešosios informacijos rengėjus vengti nepagrįstos kritikos kolegų atžvilgiu, ypač jeigu tai susiję su tiesiogine veikla - žurnalistika. Taip pat žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai neturi naudoti visuomenės informavimo priemonės savo privatiems reikalams spręsti bei asmeninėms sąskaitoms suvesti. Akivaizdu, kad šių profesinių standartų nepakanka kai kolegoms reikia spręsti sudėtingas kritines situacijas savo žiniasklaidos priemonėse.

Todėl norime priminti Visuomenės informavimo įstatymo įpareigojimą: kiekvienas socialiai atsakingas viešosios informacijos rengėjas turi turėti vidaus tvarkos taisykles ir (ar) vidaus etikos kodeksą. Bent viename šių patvirtintų dokumentų turi būti nustatytos žurnalistų teisės, pareigos, atsakomybė, tarnybiniai santykiai, taip pat žurnalistų apsauga nuo galimo jų teisių suvaržymo. Tai ypač svarbu vengiant ateityje tokių situacijų, kurios gali sukelti bent menkiausią įtarimą, jog kurios nors žiniasklaidos priemonės vadovai ar žurnalistai gali piktnaudžiauti savo galiomis ar būti kaltinami prekyba poveikiu.

 

 

 

 

 

Dainius Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas

 

 

 

"Žurnalistų namai"

Jogailos g. 11, LT-01116 Vilnius

Tel. 8-5-2122805, 8-612-63838

Faks. 8-5-2121571

e.paštas pirmininkas@lzs.lt,

skype dainius.radzevicius

www.lzs.lt

http://dainius.org/

 

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-03-07 10:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media