2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Prancūzijoje atidengta poeto ir diplomato Oskaro Milašiaus skulptūra

2019-09-21
 
Ludo Segerso nuotrauka

Ludo Segerso nuotrauka

Rugsėjo 15 d. Fontenblo mieste (Prancūzija) atidengta bronzinė skulptūra Oskarui Milašiui (1877-1939). Šiame valanda kelio nuo Paryžiaus nutolusiame mieste gyveno ir dirbo Lietuvą aistringai mylėjęs, jos vardą garsinęs poetas ir diplomatas.
Ceremonijoje dalyvavo Fontenblo miesto meras Frédéricas Valletoux, Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, Lietuvos ambasadorė prie UNESCO Irena Vaišvilaitė.
Miestelio meras susirinkusiesiems priminė apie Fontenblo - viso pasaulio menininkams atviro miesto - istoriją: „Tarpukariu Fontenblo gyveno ir kūrė daugybė talentingų menininkų. Čia buvo tapytojo Pablo Picasso namai, veikė „Amerikos konservatorija", kurioje dėstė garsi kompozitorė ir pedagogė Nadia Boulanger. Šis paminklas primins apie Oskarą Milašių kaip vieną svarbiausių XX amžiaus kūrėjų."
N. Aleksiejūnas savo sveikinimo žodyje priminė svarbų O. Milašiaus indėlį Lietuvos kelyje į nepriklausomybę prieš 100 metų. Ambasadoriaus teigimu, šiandien O. Milašius yra įkvepiantis pavyzdys, ką vienas žmogus, net ir negyvendamas Lietuvoje, gali nuveikti savo šalies labui. N. Aleksiejūnas viliasi, kad paminklas taps gražaus bendradarbiavimo tarp Prancūzijos ir Lietuvos simboliu. 
Bronzinės skulptūros kelias į atnaujintą Fontenblo kultūros centrą buvo netrumpas. Čia ji atkeliavo iš Lietuvos ambasados Paryžiuje, kur puikavosi keletą metų. Prieš penkerius metus į Paryžių atvykęs klaipėdietis skulptorius Klaudijus Pūdymas idėją sukurti paminklą papasakojo O. Milašiaus draugų asociacijos prezidentui, buvusiam Lietuvos ambasadoriui Ričardui Bačkiui. Šis entuziastingai palaikė sumanymą, tad ėmė rinkti reikalingas lėšas, burti žmones. Paminklo atidengimo ceremonijoje Fontenblo dalyvavęs K. Pūdymas papasakojo apie skulptūroje panaudotą paukščio simbolį: „Ant Milašiaus knygos nutūpė paukštukas, nes poetui bevaikštinėjant Fontenblo parkais ir bešvilpaujant Wagnerį aplink jį iš tiesų mėgdavo burtis paukščiai. Mano širdis taip pat liks čia - prie to paukštuko."
Po ceremonijos O. Milašiaus draugų asociacijos nariai ir kiti svečiai dalijosi mintimis apie poetą, skaitė jo poeziją. Fontenblo mediatekoje ir privačiame dvare „Victoria" parodytas pernai Martinos Jablonskytės sukurtas filmas „Lituanie, mano laisvė", kurio peržiūroje dalyvavo pati režisierė. Šioje dokumentinėje juostoje ji seka O. Milašiaus pėdomis, archyvuose renka nuotrupas apie 1919 metų Paryžiaus taikos konferencijoje dalyvavusius lietuvius. M. Jablonskytė susirinkusiesiems teigė, kad jai tiek šiandien, tiek anuomet svarbiausia buvo ieškoti laisvės idėjos.
O. Milašiaus skulptūra pastatyta atnaujintos Fontenblo mediatekos ir kultūros centro „Charité Royal" sode, jos sukūrimą inicijavo O. Milašiaus draugų asociacija.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-21 12:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media