2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Menininko Algio Griškevičiaus „Iliuzijų erdvėlaivis“ – Bronkso meno muziejuje Niujorke

2019-04-10
 
Gražinos Michnevičiūtės nuotr.

Gražinos Michnevičiūtės nuotr.

Bronkso meno muziejuje (The Bronx Museum of the Arts) Niujorke atidarytoje grupinėje parodoje „Useless: Machines for Dreaming, Thinking, and Seeing" pristatomi net šeši lietuvių menininko Algio Griškevičiaus kūriniai.
Į šiuolaikinio meno parodos „Nenaudinga: mašinos svajoms, mąstymui ir matymui" („Useless: Machines for Dreaming, Thinking, and Seeing") atidarymą Niujorko Bronkso rajone sugužėjo itin daug lankytojų. Tarp jų - ir Niujorke gyvenantys lietuviai: menininkas Vytenis Jankūnas, architektas restauratorius Danius Glinskis su žmona Judita Sedaitis. Visiems, be abejo, trūko pačio šio įvykio dalyvio - menininko Algio Griškevičiaus, kuris šį kartą negalėjo atvykti į Niujorką.
Šios parodos kuratorius Gerardo Mosquera pristatydamas parodą teigė, kad garsiausi pasaulio rašytojai ir filosofai ne kartą yra apmąstę nenaudingumą arba kūrybą be praktinio tikslo. Pavyzdžiui, Aristotelis tvirtino, kad žinios yra vertingos pačios savaime, o ne dėl praktinės naudos. Šį teiginį šiandien daugelis pamiršta.
A. Griškevičius, paklaustas, kaip parodos kuratorius atrado jo kūrinius, pasakojo, kad G. Mosquera jo kūryba susidomėjo, kai 2016-aisiais Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis šiam parodė jo fotografijų knygą „Mikališkių stebuklai". „Tuo metu kuratorius Mosquera jau planavo savo parodą „Useless: Machines for Dreaming, Thinking, and Seeing", - prisiminė menininkas. - 2016 metais Gerardo atvyko į Vilnių ir mano studijoje atrinko penkias fotografijas parodai ir užsakė sukurti didelį skulptūrinį objektą „Iliuzijų erdvėlaivis". Jį per 2017-uosius ir padariau." Parodoje pristatomos A. Griškevičiaus penkios didelio formato fotografijos - „Pirmasis Lietuvos kosmonautas", „Mergaitė su akmeniu", „Tolstantis", „Nenumaldomas noras skristi", „Geležinis lietus" ir 350 cm ilgio iš lazdyno medienos sukurtas skulptūrinis objektas „Iliuzijų erdvėlaivis".
Šioje parodoje pristatomos A. Griškevičiaus fotografijos sukurtos skirtingais metais ir priklauso keliems ciklams: „Mikališkių stebuklai" ir „Cirkas". „Išskirtinis mano fotografijų bruožas yra tas, kad jos buvo fotografuojamos natūralioje aplinkoje naudojantis krano ir negiliai gramzdinto plausto pagalba, tai yra kompiuterinių programų naudojimas čia buvo minimalus (tik troso, ant kurio buvo pakabinti objektai, nuretušavimui), - apie savo kūrinių gimimą sako A. Griškevičius. - Visos fotografijos iš pradžių buvo sugalvotos nusipiešiant eskizus, ir vėliau pagaminus reikalingas dekoracijas, nufotografuotos."
Parodos lankytojai smalsiai apžiūrinėjo A. Griškevičiaus fotografijas ir niekaip negalėjo patikėti, kad tai nėra montažas. Tad kam smalsu pamatyti, kaip buvo kuriamos fotografijos, galima pažiūrėti videofilmus A. Griškevičiaus tinklalapio www.algisg.lt rubrikoje „Naujienos".
Parodoje „Useless: Machines for Dreaming, Thinking, and Seeing" šalia Algio Griškevičiaus darbų pristatomi dar 17-os garsių menininkų, tarp jų Jairo Alfonso, Wimo Delvoye, Juano Downey, Peterio Fischlio ir Davido Weisso, Shih Chieh Huang, José Iraola, Williamo Kentridge‘o, kūriniai.
Paroda Bronkso meno muziejuje Niujorke veiks iki rugsėjo pradžios.
Apie menininką:
A. Griškevičius (g. 1954) - vienas ryškiausių Lietuvos tapytojų ir skulptorių, sulaukęs pripažinimo ir kaip savito žanro režisuotų fotografijų kūrėjas. Surengė 65 personalines parodas ir dalyvavo virš 100 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jo darbai eksponuoti tarptautinėse parodose: Latvijoje, Laose, Tunise, Olandijoje, Vokietijoje, D. Britanijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Portugalijoje, Švedijoje, JAV, Kroatijoje, Austrijoje, Kinijoje, Belgijoje, Italijoje, Vietname, Ispanijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Danijoje, Bulgarijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kanadoje. Pastaraisiais metais, be tapybos, kuria objektus iš medžio, vario ir žalvario bei fotografuoja.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-10 17:54
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media