2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Latvijoje matoma tik skaitmeninė televizija

2010-07-20
 
Nežinomo autoriaus nuotrauka

Nežinomo autoriaus nuotrauka

Skirmantas Pabedinskas

 

Jau du mėnesius Latvijos gyventojai mato tik skaitmeninę televiziją. Nors dalis ir nenoriai priėmė modernią šiuolaikinės televizijos technologiją, dabar gyventojai gali džiaugtis geresniu vaizdu ir galimybe matyti daugiau kanalų.

 

Visiškai atsisakyti televizijos transliavimo analoginiu signalu, t.y. matomos su paprasta antžemine antena ir pereiti prie skaitmeninės, Latvija apsisprendė labai greitai - beveik per metus ir nuo birželio išjungė visus analoginius siųstuvus, praneša „Panorama".

 

Dėl šios priežasties, gyventojai turėjo įsigyti skaitmeninius priedėlius arba nusipirkti modernų televizorių. Analoginiu būdu transliuojamą televiziją žiūrėjo beveik trečdalis gyventojų - dabar pusė jų įsigijo dekoderius, trečdalis užsisakė papildomą mokamų kanalų paketą.

 

Kai kurie Latvijos parlamentarai pripažįsta, kad skubėdami pridarė klaidų - pirmiausia skelbdami skaitmenizavimo proceso operatoriaus konkursą, o tik paskui priimdami įstatymą. Todėl Lietuvai siūlo nemonopolizuoti skaitmenizavimo proceso - tuomet jis kainuosiąs kelis kartus pigiau, o tarifus turėtų nustatyti vyriausybė.

 

Skaitmeninės televizijos privalumus pajuto visuomeninė Latvijos televizija - pagerėjo ne tik vaizdo ir garso kokybė. Ją gali matyti dar daugiau žmonių. Išjungus analoginius siųstuvus ir sutaupyta.

 

„Už du kanalus mokėjome 2 milijonus latų, dabar - milijoną tris šimtus tūkstančių, ir sutaupome šešis šimtus tūkstančių latų, antrą kanalą matė 75 procentai. Dabar - 99 procentai ir žmonės mato abu kanalus", - teigė Latvijos televizijos generalinis direktorius Edgarsas Kotsas.

 

„Leidžiame išsirinkti kalbą, tai mūsų eksperimentas latvių ir rusų kalbomis. Antras variantas - pirmajame garso takelyje filmas bus įgarsintas latviškai, o antrajame - leisime pasirinkti originalo kalbą su titrais latviškai", - antrina Latvijos televizijos antrojo kanalo LTV7 direktorė Ija Circene-Groša.

 

Antžeminė televizija skaitmeniniu būdu transliuojama dvidešimt vienoje Europos Sąjungos šalyje, dar penkiose ji bus pradėta ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos. Lietuvoje pereiti prie skaitmeninės planuojama iki 2012 metų spalio mėnesio.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-07-20 11:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media