2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuviški akcentai Helsinkyje vykstančiuose renginiuose

2015-04-21
 
 

Saulė Mažeikaitė

LR atašė Švedijoje ir Suomijai

 

Balandžio 21 d. Suomijos sostinėje prasidedančiame tradiciniame Europos kino festivalyje bus parodyta lietuvių režisierės Linos Pliopytės optimistinė dokumentika - filmas "Amžinai stilingos" (2014).

Tai vienintelis režisierės sukurtas filmas, kurio idėja autorei kilo pradėjus rašyti „blogą". Filmas pasakoja apie drąsias, nepriklausomas, ryškias ir stilingas niujorkietes, kurios nedūsauja dėl prabėgusios jaunystės, o džiaugiasi kiekviena diena. Tuo pačiu „Amžinai stilingos" - ne tik filmas, bet  ir gyvenimo būdas, o kartu akibrokštas jaunystės kulto apsėstai Vakarų kultūrai.

Šių metų Europos filmų festivalio programa skirta europietiško gyvenimo įvairovei. Festivalio programoje bus rodomi 23 filmai, akcentuojant imigracijos, švietimo, moterų ir mergaičių padėtį, taip pat taikos ir saugumo temas. Tai kartu filmai apie pasaulį ir orų egzistavimą jame.

Festivalis vyks iki balandžio 29 d. Renginį organizuoja Europos Komisijos atstovybė ir Europos Parlamento informacijos biuras Suomijoje, bendradarbiaudamas su ambasadomis ir Europos šalių kultūros institutais.

Kitas renginys, šiuo metu vykstantis Helsinkyje, - tarptautinė vadovėlių paroda „ABC Europoje".  Parodoje, veikiančioje „Rikhardinkatu" bibliotekoje, atskleidžiama kaip vaikai Europos šalyse mokosi skaityti. Parodoje eksponuojama 50 vadovėlių iš 12 skirtingų Europos Sąjungos šalių: Islandijos, Italijos, Austrijos, Lietuvos, Norvegijos, Lenkijos, Švedijos, Vokietijos, Danijos, Vengrijos ir Estijos.

Rengėjai neapsiribojo vien šiuolaikiniais vadovėliais, bet parodoje pristato ir seniau išleistus vadovėlius pirmokams. Taip tarp lietuviškų vadovėlių atsidūrė ir tikra retenybė - lietuviškas elementorius „Saulutė", išleistas dar praeito amžiaus 6-8 dešimtmečiais. Parodoje žiūrovai atras ir visai neseniai išleistą lietuvišką vadovėlį „Vaivorykštė" (leidykla „Baltos lankos"), pasižymintį aukšta leidybos kokybe ir įdomiu integruotu turiniu, dėmesį prikaustančiais tekstais, vizualumu. Vadovėlyje mokantis atskirą savaitės temą integruojami visi mokomieji dalykai: pasaulio pažinimo, gimtosios kalbos, matematikos, dailės, muzikos, šokio ir etikos.

Parodą planuojama pristatyti ir kitose Suomijos bibliotekose.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-04-21 14:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media