2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Jono Meko kūryba pirmą kartą pristatyta Izraelyje

2020-02-02
 
Prisimenant legendinį lietuvių menininką Joną Meką praėjus beveik metams po jo išėjimo dabar Izraelyje atidaryta pirmoji jo kūrybai skirta paroda. Tel Avivo HaMidrasha galerijoje pristatyti darbai, atspindintys J. Meko kūrybos daugiabriauniškumą: vaizdo medžiaga, fotografijos, knygos.
J. Mekas, dažnai apibūdinamas kaip avangardinio kino krikštatėvis ir kino dienoraščio žanro kūrėjas, per daugelį metų dokumentavo save, savo tiek biologinę, tiek kūrybinę šeimas - jį supusius ir kartu dirbusius kūrėjus. Per savo karjerą jis bendradarbiavo su daugybe menininkų ir iškilių Niujorko kultūrinės terpės asmenybių, įamžino tokias žvaigždes kaip Andy Warholas, Johnas Lennonas, Yoko Ono, Alanas Ginsbergas, Salvadoras Dali, Jackie Kennedy ir daugelį kitų.
„Mano dvi šeimos" pavadintą parodą Tel Avive kuravo Avi Lubinas - dėstytojas, redaktorius ir 2019 m. Izraelio paviljono Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje kuratorius. Parodoje pristatomas J. Meko filmas „Walden 1969" - trijų valandų trukmės dienoraštis, fiksuojantis menininko kasdienybę, artimą aplinką, draugus ir Niujorko kultūrinę aplinką septintame XX a. dešimtmetyje. Jame įamžintas ir vienintelis išlikęs pirmojo legendinės grupės „Velvet Underground" koncerto įrašas.
Izraelio publika gali išvysti ir 120 fotografijų iš serijos „Mano dvi šeimos" bei kūrinį „Project 365", kurį J. Mekas kasdien filmavo visus metus. Šis darbas virto 12 ekranų, dedikuotų vienam iš tų metų mėnesių, instaliacija. Taip pat galerijos lankytojams bus prieinama skaitykla, kurioje jie galės apžiūrėti kitus J. Meko video darbus, pavartyti jo knygas „Pokalbiai su filmų kūrėjais" („Conversations with filmmakers"), „Neturėjau kur eiti" („I had nowhere to go") ir šiemet išleistą „Atrodo, gyvenu: Niujorko dienoraščiai, 1 t., 1950-1969" („I seem to live: The New York Diaries. vol. 1, 1950-1969"). Šioje erdvėje planuojami ir vieši J. Meko kūrybai skirti renginiai - paskaitos, susitikimai, diskusijos.
J. Mekas (1922-2019) - filmų režisierius, menininkas ir poetas, „Film-Makers' Cooperative" įkūrėjas, žurnalo „Film Culture" vyriausiasis redaktorius šeštajame ir septintajame XX a. dešimtmečiuose. Jo darbai eksponuoti 51-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje, MoMa muziejuje Niujorke, Pompidou centre Paryžiuje, Ermitažo muziejuje Sankt Peterburge, Serpentine galerijoje Londone ir daugelyje kitų vietų.
Kino režisierius Jimas Jarmushas yra apie J. Meką yra pasakęs: „Jonas Mekas buvo gamtinė jėga - nepailstanti meninė energija. Jis nepaisė žanrų ir laužė visas taisykles, visuomet teikdamas pirmenybę grynai ekspresijai ir eksperimentavimui, o ne formulėms ir kitų lūkesčiams. Jis buvo ir yra vienas labiausiai įkvepiančių menininkų, kuriuos esu kada sutikęs - poetinė Kung Fu meistro versija. Tegyvuoja Jonas Mekas!"
Atrodo, kad parodos Tel Avive kuratorius tam pritaria - A. Lubinas akcentavo J. Meko ekspozicijos svarbą Izraelyje, kur menininko darbai tokiame kontekste niekada nebuvo rodyti. Jau dabar planuojami pagrindinių šalies meno akademijų studentų vizitai į galeriją, kur jie galės nuodugniau susipažinti su J. Meko kūryba.
Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas, jis įgyvendintas bendradarbiaujant su menininko sūnumi Sebastianu Meku.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-02 12:00
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media