2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Hrozi kaime bomba pražudė beveik pusę gyventojų

2023-10-11
 
E.Butrimo nuotraukoje: Kavinė Hrozi kaime virto griuvėsiais

E.Butrimo nuotraukoje: Kavinė Hrozi kaime virto griuvėsiais

Eldoradas Butrimas
Specialiai iš Hrozi, Ukraina

„Tai, ką pamačiau kavinės griuvėsiuose Hrozi kaime mane taip sukrėtė, jog vakare po darbo susiverčiau visą butelį degtinės, bet vis vien regėtų vaizdų košmaras persekiojo visą naktį" - pasakojo Charkovo gelbėtojų komandos narys Sergejus Parchomenko.

Vaikiną sutikau kitą dieną, kai iš naujo ryte su bendradarbiais atvykęs jisai vėl tikrino bei valė sprogimo vietą. Sergejus rūkė kartu su trimis kolegomis prie gelbėjimo mašinos, visi purvinę ir nuvargę, prislėgti regimo vaizdo ir patirtų įspūdžių. Kiti vyriškiai į prašymą pakomentuoti neigiamai lingavo galvas nepratardami nė žodžio, ir tik Sergejus, jauniausias iš gelbėtojų, sutiko papasakoti.

„Man 31, gelbėtoju dirbu jau 12 metų, esu daug ką matęs, o per karą kas kelias dienas dabar mums iš fronto atveža Rusijos karių lavonus ar tai, kas yra iš jų likę ir turime juos tvarkingai perdėti į specialius maišus bei talpinti į šaldytuvus, kad vėliau būtų galima iškeisti į žuvusių mūsų karių palaikus" - kalbėjo vaikinas.

Anot gelbėtojo, į rusų lavonus jis su kolegomis žiūri abejingai, kaip į nekenčiamus okupantus, nusipelniusius tokios mirties, o tai, ką pamatė čia, Hrozi kaime, yra visai kas kita. Mat aukos buvo ne kariai, kurių mirtis fronte yra natūralus dalykas, bet civiliai, paprasti vargani kaimo žmonės, šeimomis suėję paminėti perlaidoto kariūno atminimą.

„Tai nesuvokiama, tai nežmoniškas nusikaltimas, nes žuvo visi kai kurių šeimų nariai, o dauguma kūnų buvo kraupiai sudarkyti" - sunkiai žodžius rinko vaikinas. Gelbėtojo teigimu, jie privalėjome kūnų liekanas rinkti po gabaliuką, o pabaigoje griuvėsius atsargiai šlavė šluotele, kad nepražiopsotų jokios menkos kūno dalelės, nes jos bus reikalingos DNA tyrimams ir tam, kad nors kažkas būtų įdėta į karstą, o giminaičiai galėtų palaidoti.

„Norisi verkti kartu su raudančiais Hrozi žmonėmis, norisi keršyti okupantams, norisi prašyti mūsų karių nesigailėti tų išsigimėlių, norisi rėkti Vakarų politikams - ko snaudžiate, ko vėlinate ginklų tiekimą, ko nepadedate sudoroti Putino" - skausmingai klausė gelbėtojas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-10-11 12:37
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media