2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Išėjo mūsų geras bičiulis dailininkas Stasys Leonas Makaraitis

2014-11-13
 
Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Vytautas Žeimantas

 

2014 m. lapkričio 10 dieną netekome gero mūsų bičiulio, dailininko Stasio Leono Makaraičio. Išėjo jis staiga, dar prieš savaitę su juo telefonu aptarinėjome kūrybinius planus. Jis kartu su kolega žurnalistu Juozu Stasinu planavo sukurti ukmergiečio, žinomo gamtosaugininko Viktoro Bergo bareljefą ir jį padovanoti Ukmergės kraštotyros muziejui. Nespėjo...

Su Stasiu Leonu Makaraičiu arčiau susipažinau Šv. Jonų gatvės meno galerijoje, kai ten vyko tarptautinė medalių paroda. Jo sukurti medaliai iš karto krito į akis, todėl panorau susipažinti ir su jų autoriumi. Tada apie S. L. Makaraitį parašiau ir pirmąjį rašinį, kurį paskelbiau "Lietuvos aide". Vėliau jau teko apie jį rašyti ne kartą, nes pasižymėjo ypatingu darbštumu ir kūrybingumu.

Žurnalisto ir dailininko kūrybinis bendradarbiavimas virto gera vyriška draugyste. Dailininko kūrybinių interesų rate atsirado, vėliau ir suaktyvėjo žurnalistinė tematika. Pastaraisiais metais dailininko S. L. Makaraičio pavardę gana dažnai buvo galima sutikti Lietuvos žurnalistų sąjungos internetiniame laikraštyje. Štai keletas iškalbingų citatų:

2009-10-16.

"Vilniuje, Šv. Jonų gatvės meno galerijoje šiuo metu vykstančioje parodoje „Medaliai - Lietuvos tūkstantmečiui" yra ir vienas medalis skirtas Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui. Tai dailininko Stasio Makaraičio šiemet galvanoplastikos būdu sukurtas varinis medalis „Dr. Jonas Vėlyvis" .

Šis darbas yra įdėtas ir į skoningai išleistą parodos katalogą „Medaliai - Lietuvos tūkstantmečiu".

Prie parodos stendų pašnekinau dailininką Stasį Makaraitį.

„Džiaugiuosi, kad po mano sukurto pirmojo, žurnalistui skirto  medalio ryšiai su žurnalistais, su jūsų sąjunga darosi vis aktyvesni ir produktyvesni, - sakė dailininkas Stasys Makaraitis, - Dabar šiai parodai pristačiau ir žinomo žurnalisto daktaro Jono Vėlyvio vario medalį."

Kolegoms priminsiu, kad nesenai Malaišiuose poetui Justinui Marcinkevičiui, tapusiam Juozo Tumo Vaižganto premijos laureatu, buvo įteiktas Stasio Makaraičio sukurtas Juozo Tumo Vaižganto medalis, kuris buvo pagamintas LŽS iniciatyva.

"Prieš porą dienų lankiausi Lietuvos žurnalistų sąjungoje ir Dainiui Radzevičiui perdaviau Antano Macijausko medalį. Šis medalis bus skirtas Antano Macijausko premijos laureatui", - sako Stasys Makaraitis. - Be to, dar dirbu ir su žurnalistu Romualdu Mockumi".

2010-04-29

"LŽS Senjorų klube šiemet gražių jubiliejų metas. Neseniai ir mūsų kolega Vytautas Petras Vaitkus kartu su plunksnos draugais paminėjo gražią savo sukaktį - septyniasdešimtmetį. Jubiliejinės iškilmės vyko ne visai tradiciškai - sukaktuvininkui dailininkas Stasys Makaraitis  įteikė iš vario sukurtą medalį, skirtą žurnalistui V. Vaitkui".

2013-06-07

"Džiugu, kad naują memorialinę lentą Viktorui Bergui ėmėsi kurti žinomas dailininkas Stasys Makaraitis, kuris yra ir didelis žurnalistų bičiulis. Jis jau yra sukūręs ir įvairiuose parodose eksponavęs Arnoldo Čaikovskio, Stanislovo Pleskaus, Jono Vėlyvio, Alberto Vaidilos, Vytauto Petro Vaitkaus, Ipolito Skridlos bei kitų žurnalistų medalius, sukurtus varyje".

2013-07-25

"Visi esame laikini šio pasaulio gyventojai. Todėl įsiamžinimas, dailininkų žodžiais tariant, kietoje medžiagoje gali būti vertingas ne tik kaip brangaus žmogaus portretinis atvaizdas, bet ir kaip meno kūrinys. Šviesaus atminimo žurnalistas Arnoldas Čaikovskis nespėjo pamatyti jam skirto medalio, tačiau jį mielai paėmė jo šeima. Beje, medalis gali puikiai pasitarnauti ir portretuojamajam esant gyvam ir, be to, jis gali būti kūrybiškai panaudotas įvairioje aplinkoje. Pavyzdžiui, V. Žeimanto atminimo medalis ne tik įsikūrė ant buto kambario sienos, bet ir papuošė jo autorinę knygą „Mano žurnalistikos dešimtmečiai", Facebook‘o profilį, asmeninį elektroninį paštą, o visai neseniai ir jo kaip Žurnalistų sąjungos tinklapio redaktoriaus skiltį", - rašė menotyrininkas Albertas Vaidila.

2014-01-13

"Neseniai į Žurnalistų namus užėjęs dailininkas Stasys Makaraitis atnešė Devintosios Baltijos medalių trienalės katalogą, kuriame yra dviejų Lietuvos žurnalistų medaliai. Vienas skirtas Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui, kitas - žinomam gamtosaugos žurnalistui, laikraščio "Tėviškės gamta" vyriausiajam redaktoriui Juozui Stasinui".

Glaustai pristatant S. L. Makaraičio darbus, skirtus žurnalistams, negaliu nepaminėti ir jo sukurtų ekslibrisų, skirtų žurnalistams. Jų jis sukūrė kelias dešimtis. ir su pasisekimu eksponavo Tarptautinėje ekslibrisų parodoje, vykusioje Vilniuje.

Dailininkas, dizaineris, medalistas Stasys Leonas Makaraitis gimė1938 m. vasario 28 dieną  Gogiškių kaime, Šiaulių rajone. Baigė Telšių taikomosios dailės mokyklą ir Valstybinį dailės institutą. Kūrė iki tos dienos, kol leido jėgos. Nebuvo darbų, kurių jis nemokėjo.  Visada buvo pirmas, kuris ištiesdavo pagalbos ranką.

"Dailė, kaip ir dizainas, priklauso nuo pieštuko. Kartais mintis nespėja paskui pieštuką, o galutinis rezultatas priklauso nuo sugebėjimo apdoroti medžiagą..." - sakė S.L. Makaraitis.

40 metų S. L. Makaraitis dirbo Lietuvos dizaino institute, pats ir kartu su kolegomis yra sukūręs daugiau nei pusšimtį pramonės gaminių pavyzdžių.

Daug jo metalo plastikos darbų puošia viešuosius ir privačius interjerus ir eksterjerus. Tačiau jo aistra buvo mažoji metalo plastika - medaliai. S. L. Makaraitis sukūrė keletą šimtų medalių žymiems žmonėms. Kaip dailininkas - medalistas S. L. Makaraitis dalyvavo Pabaltijo respublikų bienalėse, trienalėse, Lietuvos dailininkų kūrybos  parodose, respublikiniuose skulptūros konkursuose, kuriuose ne kartą yra laimėjęs pirmąsias ar prizines vietas.

S. L. Makaraičio smulkioji plastika liudija gerą medžiagų žinojimą, mokėjimą jas valdyti, varijuoti modeliavimo būdais, faktūromis - nuo griežtai kontūruotų, rupaus paviršiaus plokštumų iki juvelyriško jų niuansavimo, žaismingos linijų grafikos.

S. L. Makaraitis buvo Dailininkų ir Dizainerių sąjungų narys.

Dailininkų ir žurnalistų bendruomenė neteko gero bičiulio, kūrybingo kolegos, talentingo menininko, o šeima  - gero vyro ir tėvo. Amžinam poilsiui jis atgulė Kairėnų kapinėse.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-13 14:09
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Juozas Stasinas

2014-11-13 22:54

Išėjo talentingas menininkas ir jautrios sielos žmogus. Išėjo, bet liko šilti prisiminimai apie žmogų, kuris begalo mylėjo savo talentingą žmoną dailininkę ir dvi dukras,mylėjo gyvenimą ir džiaugėsi juo kartu su bendraminčiais iš meninkų ir žurnalistų pasaulio. Kol gyvensiu nepamiršiu bendro darbo įamžinant gamtosaugininko ir mano gyvenimo mokytojo Viktoro Bergo atminimą. Stasio Makaraičio sukurtas bronzinis Viktoro Bergo bereljefas šiandien puošia Kristijono Donelaičio gatvės namą, kuriame ilgus metus gyveno žymusis gamtosaugininkas. Ilsėkis ramybėje, Stasį Makaraiti. Nuoširdžiai užjaučiu liūdesy likusią šeimą ir artimuosius.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Albertas Vaidila

2014-11-13 15:41

Paliko šį pasaulį puikus menininkas, jautrios sielos žmogus ir geras mano bičiulis Stasys. Apie jo darbus teko ne kartą rašyti spaudoje, jo jubiliejinės parodos kataloge, dalyvaudavau aptariant jo kūrybą įvairiomis progomis. Visada jį prisiminsiu kaip kuklų, geranorišką, šviesų žmogų, apdovanotą ne tik įvairiais talentais, bet ir darbštuolį, tikrą AUKSARANKĮ, įgyvendinant dailės ir dizaino idėjas, pasirengusį pasidalinti savo kūrybine patirtimi, ištiesti pagalbos ranką. Nuoširdžiai užjaučiu Stasio šeimą, artimuosius, kolegas žurnalistus ir dailininkus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media