2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Partizanei Dianai Glemžaitei atminti - dokumentinis filmas „Kai baltas Vytis pakils“

2024-02-05
 
Diana Glemžaitė. J.Karazijo nuotrauka

Diana Glemžaitė. J.Karazijo nuotrauka

Laima Lingytė 
Prieš 75 - erius metus Diana Glemžaitė - viena ryškiausių pokario partizaninės poezijos kūrėjų - gūdų lapkritį išeidama žiemoti į bunkerį su mylimu vyru partizanu J. Bulovu paskutiniame laiške rašė: „Jei negrįščiau, kaip justi, neminėkit labai blogai. Einam ten, kur nebus išsigelbėjimo, jei rusai užpuls, bet ten tikrai niekam mes nepakenksim".
Jaunos poetės, kovojusios ir žuvusios už Lietuvos laisvę, tragiškos lemties istoriją, likimas buvo nugramzdinęs į užmarštį penkiems dešimtmečiams. Bolševikai labai stengėsi Glemžų pavardę ir Dianos eiles, pranašavusias Lietuvos laisvę, ištrinti iš žmonių atminties. Jiems nepavyko!
Nepriklausomybės aušroje Dianą pažinojusių žmonių rūpesčiu ir pastangomis poetės kūryba buvo surinkta iš tarpukario laikotarpio atminimo knygelių, tuo metu leistų laikraštėlių, pavienių iš mokyklinio sąsiuvinio išplėštų lapelių, giminaičių išsaugotų sąsiuvinių. Dianos poezija atgimė mažo tiražo knygele „Mes mokėsim numirti".
Tokiu pat pavadinimu poetės sukurti du eilėraščiai (įvardinti pirma ir antra dalimi), skaitovą perveriantys iki širdies gelmių, dažnai skamba pilietinio pasipriešinimo, Gedulo ir vilties ir kitų valstybės atmintinų renginių metu. Pagal D. Glemžaitės parašytus žodžius, atlikėjai kuria laisvės kovų dainas.
Apie okupantų sugniuždytą, tik pradėjusį skleistis talentą, poetės pasirinkimus tapti ryšininke ir partizane, atskleidžiančius jos charakterį ir tėvų auklėjimą, to laikmečio kaimo žmonių nuoširdumą ir bendrystę, psichologinę moterų stiprybę ir partizaninio karo rykštę - išdavystę pasakojama dokumentinėje kino apybraižoje „Kai baltas Vytis pakils".
Pagrindinės filmo herojės Dianos Glemžaitės vaidmenį atliko Kauno valstybinio lėlių teatro aktorė Vigita Rudytė, jos mylimąjį partizaną Juozą Bulovą - rekonstruktorių klubo „Miško broliai" narys Eimantas Gelūnas.
Filmas skirtas poetės partizanės D. Glemžaitės 100-osioms gimimo metinėms, kurias minėsime jau kitąmet. Filmo scenarijaus autorė ir režisierė LŽS Kauno skyriaus narė Danguolė Bunikienė. Tai jau penktas filmas, jos sukūrtas patriotine tematika.
Aukštaitijos miestus, bažnytkaimius, istorines vietoves, kuriomis vaikščiota poetės Dianos, įamžino operatorius R. Karalius. Dokumentinės apybraižos „Kai baltas Vytis pakils" premjera įvyko pernai, rudenį.
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2024-02-05 12:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media