2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Europress.lt: “Patys sau pasirinkome žymiai sudėtingesnį kelią”

2012-10-10
 

Kalbėjosi

Dainius Radzevičius

 

Europos Sąjungos tema Lietuvos žiniasklaidoje atsirado dar praėjusiame šimtmetyje. Kai tik Lietuva pareiškė norą stoti į ES, pasipylė daug diskusijų apie šio politinio žingsnio naudą ir net galimas grėsmes. Stojimo kampaniją vainikavo tautos referendumas ir valdžios bei verslo mestos gausios pastangos įtikinti lietuvius, kad ES - tai neišvengiamas gėris.

 

Tačiau jau kuris laikas ES tema siejama ne vien su absoliučia nauda, bet ir su Euro zonos krize, socialinėmis problemomis. Kita vertus, ES ir toliau skiria milijonines sumas „viešinimui" apie ES projektus ir jų naudą žmonėms. Šie viešinimo darbai taip pat sulaukia nevienareikšmio vertinimo.

 

Todėl spalio 11 d. 17.30 val. LŽS Vilniaus skyriaus pokalbių klubas kviečia žurnalistus ir kitus profesionalus į susitikimą - pasikalbėjimą tema "Kas išties "rašo" apie Europos Sajungą: žurnalistai ar biurokratai?".


Šio renginio išvakarėse Lietuvoje su tik šiemet atsidariusio www.europress.lt įkūrėju Ramūnu Preikšu kalbamės apie ES temos nušvietimą žiniasklaidoje.


Kodėl toks portalas atsirado?

 

Mintis sukurti tokį portalą kilo todėl, kad kol kas internete neteko „sutikti" tokio žiniasklaidos portalo, kuriame būtų tik aktualūs straipsniai bei naujienos, kalbant trumpai - nebūtų rašoma apie įvairias „žvaigždutes" ir apie tai, ką viena, ar kita jų valgė pusryčiams, taip pat, dedami aiškiai papirktų žurnalistų straipsniai, giriantys tik vieną, dažniausiai to nevertą pusę.


Kitas dalykas, pastūmėjęs įgyvendinti tokį projektą, tai - „aštrūs" straipsniai, kuriuose drąsiai rašoma nepagražintai. Taip, kaip yra iš tiesų - nenutylima apie vienas ar kitas detales, kurios daugumai gali nepatikti. Mūsų komandą sudaro didelę patirtį šioje srityje turintys tiek jauni, tiek garbingo amžiaus žurnalistai, ne vienus metus plunksnos, kuri dažnai būna negailestinga, bei rašalo pagalba užsidirbantys pragyvenimui žmonės. Tai leidžia mums pateikti įvairias medžiagas profesionaliai, operatyviai, bei, svarbiausia, taip, kad skaitytojui būtų įdomi ne tik antraštė, bet ir visa medžiaga iki pat paskutiniojo žodžio.

 

Pradėdami vystyti šį projektą žinojome, kad jau yra ne vienas naujienų/informacinis portalas. Tačiau, esmė yra ta, kad jie į savo portalus deda beveik viską, kas papuola. Mes darome priešingai - dedame dažniausiai savo rašytus straipsnius įdomiomis temomis, o naujienas talpiname tik tas, apie kurias žinoti turėtų kiekvienas.

 

Žinoma, mes taip pat kartais dedame ir užsakomuosius straipsnius, tačiau, sutinkame rašyti ir skelbti tik tokius, kurie yra teisingi. Už kyšius nerašome ir niekada nerašysime. Taip pat kiekvieną užsakomąjį straipsnį apačioje pažymėsime, kad skaitytojas žinotų, jog straipsnis užsakytas ir netgi parašysime, kas straipsnio užsakovas. Laikomės nuomonės, kad žiniasklaida turi būti švari ir sąžininga su skaitytoju, todėl, slėpti nėra ko.

 

Dar vienas dalykas, kurį savo portale artimiausiu metu integruosime - žinios iš užsienio lietuvių gyvenimo. Kaip bebūtų gaila, bet emigravusių lietuvių yra daug ir jie kitose šalyse taip pat nuveikia daug gražių, reikšmingų darbų, apie kuriuos žinoti turėtų ne tik jie patys, bet ir jų giminaičiai, draugai, bei kiti lietuviai, gyvenantys savo namuose - Lietuvoje.


Ko tikimasi iš portalo, kuriam rūpi išimtinai tik ES reikalai?

 

Iš portalo tikimės vieno svarbiausio dalyko - kad jis leis Lietuvos piliečiams būti informuotiems apie tai, kas aktualiausia, svarbiausia, įdomiausia ir reikšmingiausia. O taip pat skaitytojai turės vietą, kur galės skaityti sąžiningą, nepapirktą ir, kartais negailestingą, bet visada teisingą informaciją.

 

Mes griežtai atsisakome politikų, ar kitų turtingų veikėjų „skverno". Nors taip patys sau pasirinkome žymiai sudėtingesnį kelią, kadangi išsilaikyti yra daug kartų sunkiau. Netgi labai sunku. Tačiau, aukojamės ne dėl savęs, o dėl Lietuvos piliečių. Galbūt kai kuriems sunku suprasti, koks tikslas kažką daryti sudėtingai, kai galima daug lengviau uždirbti, už kyšius rašant tik tai, ką paliepia kiti. Tačiau, kai esame nuo nieko nepriklausomi, galime rašyti be jokių pagrąžinimų ir nenutylėti to, apie ką nutylėti nereikia.

 

Būtent tokios politikos laikomės ir su šia mintimi kūrėme tokį portalą. Nors tokiu keliu „įsivažiuoti" yra labai sudėtinga, tačiau įmanoma, todėl galima dirbti ir uždirbti sąžiningai bei švariai. Taip mes ir dirbame.

 

Kuo temai apie ES yra svarbūs tokie portalai?

 

Lietuvos gyventojai nėra akli. Jie mato, kad ES Lietuvai skiria įspūdingas lėšų sumas, bet jos didele dalimi šalyje panaudojamos ne visų gyventojų gerovės kėlimui, o nusėda apsukrių veikėjų kišenėse, įmonėse, ūkiuose. Didžiulės lėšų sumos lengva ranka švaistomos arba dingsta be pėdsakų, jų neranda nei vietos, nei ES kompetentingos institucijos, o šalyje, lyg grybai po lietaus, veisiasi, dygsta oficialiai nedideles algas gaunantys milijonieriai. Kita lėšų dalis, jei ji yra sunkiau „nuplaunama" į vienas ar mažos grupelės rankas, yra neįsisavinama ir Lietuva jų netenka, nes turi grąžinti ES.

 

Kalbant apie ES lėšų naudojimą, negalima nepastebėti, kad didelė jų dalis didesnę naudą teikia ne Lietuvos ūkiui ir gyventojams, o stipriosioms ES valstybėms, jų gamintojams, nes Lietuvos ūkio subjektai kai kurias lėšas gauna su sąlyga, kad už jas įsigys ES gamintojų produkciją jų nurodytomis kainomis ir negali pirkti pigesnių, nė kiek neprastesnių kitų gamintojų tos pačios paskirties gaminių. Taip ES duotos lėšos ne tik neparemia Lietuvos ūkio subjektų, bet ir grįžta atgal į  ES gamintojų kišenes su prieaugliu, nes dalį projektų Lietuvos ūkio subjektai turi finansuoti savo lėšomis. Todėl ir gaunasi, kad tariamai remiant Lietuvą, faktiškai remiamos kitos ES šalys.

 

Dėl to ir būtina aiškinti, nušviesti konkrečius faktus, kad tiek Lietuvos, tiek ES visuomenė žinotų, kas yra kas, kaip, kodėl ir kokiu tikslu tai daroma. Be to, kalbant apie Lietuvą ir ES, norime atkreipti dėmesį ne tik į ekonominius, bet ir į kitus dalykus: valstybių identiteto, kultūros, papročių, tradicijų išsaugojimą, informavimą apie kitų šalių gerąją patirtį, jos diegimą Lietuvoje ir panašiai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-10-12 16:28
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Na jo

2012-10-26 13:17

Giriatės, kad komandoje rinktiniai žurnalistai, tačiau pervertęs portalą neradau nė vieno pasirašyto teksto. Skyrelyje "Apie mus" nėra net redaktoriaus pavardės.

Gal nevyniokite į vatą ir tiesiai sakykite, kad siekiate "įsisavinti ES lėšas". Beje, tai nėra smerkinta, tačiau keista kai reklamuojatės kaip super komanda, bet ta komanda mistiškai slepiama.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kaliega

2012-10-12 12:53

Saunuoliai. Paskaiciau medziagas portale, dauguma ju idomios, aktualios ir pateiktos visai skaniai. O apie zvaigzdutes rasyti ir nereikia, teisingai darote islaikydami rimto portalo, kuris neraso ir nededa informacijos apie absoliuciai viska, ivaizdi. Kaip svieziam portalui - viskas gerai, belieka plestis. Tad nestabdykit, o visu kuo pirmyn ;)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media