2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: D. Radzevičius: N. Venckienė žarsto teisinius-politinius perlus

2012-09-06
 

Dainius Radzevičius

 

Dar vakar rašiau apie tai, jog buvo planuota tiesioginė partijos „Drąsos kelias" internetinės TV transliacija su šios partijos lydere, buvusia teisėja, dabar kandidate į Seimą Neringa Venckiene. Internetinės TV transliacijos ar kokių nors įrašų šiuo metu anksčiau pačios partijos nurodytu adresu rasti jau nebegalima.


Kaip žinia, įstatymai partijoms draudžia turėti televiziją, juo labiau ja naudotis neturint licencijos. Apie tai rašiau aš, tai viešai naujienų portalui Delfi.lt patvirtino Lietuvos radijo ir televizijos komisijos teisininkas.


O šiandien skaitau tos pačios N. Venckienės komentarą Facebook tinkle. Apie jį savų komentarų daug neduosiu - reikia skaityti N. Venckienės tekstą atidžiai, ieškoti logikos ir alogiškumų. Kas ras bent du alogiškus teisinius dalykus pirmas, jau rytoj gaus specialų prizą. Iš viso jų yra mažiausiai septyni, bet pakaks ir dviejų.

 

 

 

 

Alogiškumai:

 

1. LRTK nieko nepareiškė, nes LRTK yra Lietuvos radijo ir televizijos komisija, kuri yra kolegialus organas ir sprendimus priima kolegialiai. LRTK, kiek galima rasti viešų duomenų, šios televizijos licencijavimo ar transliacijų dar nebuvo svarstę. LRTK teisininkas pakomentavo teisinę bazę ir reikalavimus transliuotojams.

2. LRTK teisininkas nesakė, kad negalima transliuoti pokalbių. Buvo kalba apie televizijos programų transliacijas. Tai ne vienas ir tas pats. Pvz., galima laisvai internete rodyti tiesioginę kokios konferencijos ar kito renginio transliaciją. Ten gali būti ir pokalbiai. Jokių problemų.

3. „Boing 737" pavadinimas ar kitas koks pavadinimas neturi nieko bendro su licencija. Licencija duodama programai. Svarbu, kad pavadinimas nepažeistų kitų teisių (prekių ženklai, nesantaikos kurstymas, keiksmažodis ar pan.).

4. Visuomeninė televizija 21000 litų prašo už politinę reklamą, kuri transliuojama debatų forma. Jei reklamos nereikia, galima tieiog dalyvauti kitose laidose, kurias žurnalistai rengia ir jokių pinigų neprašo.
 

5. LRTK konkurencijos nemato, nes ji pati nieko netransliuoja ir iš nieko pinigų už laidas neprašo. Ji išduoda licencijas. Ji su LRT tieiosgiai nesusijusi. Jei N. Venckienė painioja visuomeninį transliuotoją LRT ir reguliuojančią komisiją LRTK, tai jau neišprusimas didelis. Tada reikėtų tieiog atsiprašyti savęs ir kitų, kad susipainiojo žmogus ir apkaltino nebūtais dalykais arba LRT, arba LRTK. O gal net abu iš karto.


6. LRTK galima vadinti ir demokratine institucija. Be kabučių. Ten sprendimai priimami balsuojant daugumos balsais. Kai kada reikia net dviejų trečdalių.


7. LRTK negali pasiūlyti įvesti cenzūrą internetui dėl dviejų priežasčių - pagal Konstituciją cenzūra Lietuvoje draudžiama (teisininkai ir ypač teisėjai tai turi mintinai žinoti) ir LRTK neturi įstatymų leidybos iniciatyvos teisės tokiems pasiūlymams. O kadangi ji nekonkuruoja, tai jai ir drausti nėra ko, nes LRTK pati programų netransliuoja. O LRT konkurencijos nejaučia.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-09-06 18:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media