2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Siaubo valanda su Rūta

2013-11-22
 
Vilniaus universiteto docentė Giedrė Purvaneckienė

Vilniaus universiteto docentė Giedrė Purvaneckienė

 

Giedrė Purvaneckienė,

Vilniaus universiteto docentė

 

Per LNK mačiau siaubo laidą. Ir, nenustebkite, ta laida vadinasi „Valanda su Rūta". Taip, taip - „pramoginė" laida. Laidoje buvo kalbama apie priverstinę motinų sterilizaciją. Žiūrėjau į gražius ir švelnius laidos dalyvių veidelius (pavyzdžiui, L.Imbrasienės) ir galvojau, iš kur toks kraugeriškumas? O kai S.Siparis pradėjo oponuoti prievartai, jo žodžius, montuodami laidą, matyt, iškirpo.

Viduramžių laikų pažiūros. Pradėkime nuo vedėjos. Ji paskelbė, kad 2002 m. Seime buvo užregistruotas Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektas (kas yra tiesa), kuriame buvo numatyta priverstinai sterilizuoti asocialias ir turinčias psichikos negalią moteris (kas yra kliedesiai). To įstatymo projektą užregistravo grupė Socialdemokratų frakcijos narių, tarp kurių buvau ir aš. Aš jau nekalbu apie laidos vedėjos politinį neišprusimą: socialdemokratai visuomet gynė ir gina žmogaus teises, ir negalėtų siūlyti fašizmo ideologija kvepiančių įstatymų.

Bet tai ne politinė laida, tiek dar būtų galima suprasti. Tačiau profesionalumas apima tokį paprastą dalyką: jei esi laidos vedėjas ir skelbi per TV kokį nors faktą, patikrink. Juo labiau, kad šiais laikais paieška internete užimtų daugiausiai 5 minutes. Taigi, jei laidos vedėja ar jos pagalbininkai būtų sugaišę tas 5 min., jie būtų pamatę, kad Reprodukcinės sveikatos įstatymo projekto 6-7 straipsniuose chirurginę sterilizaciją buvo siūloma įteisinti kaip šeimos planavimo metodą. Be abejo, tik savanoriška (raštišku žmogaus prašymu), tik esant tam tikrom sąlygom ir tik supažindinus su šio metodo rizika ir galimomis pasekmėmis. Ir, savaime suprantama, šis metodas tinka vienodai ir moterims, ir vyrams. Kaip visame (bent jau Vakarų) pasaulyje.

Dažniausiai savanoriška chirurginė sterilizacija naudojama Kanadoje ir Puerto Rike (daugiau kaip 30 proc.). JAV, sterilizaciją, kaip kontraceptinį metodą, naudoja apie 20 proc. moterų ir apie 10 proc. vyrų. Iš Europos šalių šis metodas daugiausiai naudojamas Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje, mažiau - Ispanijoje bei Švedijoje.

Taigi mane ir kitus įstatymo projektą teikusius tuometinius Seimo narius, Rūta Mikelkevičiūtė apšmeižė. Neturiu laiko bylinėtis, todėl nesirengiu pateikti jai ieškinio dėl garbės ir orumo įžeidimo. Bet laidų vedėjai reiktų rimtai susimąstyti apie tai, kas įeina į profesionalumo sampratą, o laidų žiūrovams mažiau tikėti nesąmonėmis, kurios skleidžiamos per „pramogines" laidas.

Kitas dalykas, kuris mane šokiravo dar labiau nei vedėjos paistalai, tai tas faktas, kad laidos dalyviai nekalbėjo apie tai, kad kiekvienas vaikas turi ne tik motiną, bet ir tėvą. Jei jau neturi tokio supratimo, tai bent galėtų žinoti, kad ir Lietuvos Konstitucija, ir Civilinis kodeksas, ir visi kiti Lietuvos įstatymai įtvirtina vienodą motinos ir tėvo atsakomybę už vaikus. Jei motina nesirūpina vaiku, tai jis dar turi ir tėvą, ir pirmiausiai jis turėtų pasirūpinti savo vaiku.

Pasižiūrėjus laidą, buvo galima suprasti, kad vaikai atsiranda nedalyvaujant vyrams, o darbas su tomis „blogomis" motinomis beviltiškas, todėl reikia jas bausti, priverstinai sterilizuoti. O kur tėvai? Kuo tada laikomi vyrai? Gyvūnais, kuriuos valdo tik biologiniai instinktai ir kurie negali prisiimti atsakomybės nei už savo veiksmus, nei už savo vaikus? Kur kalbėjusiųjų moralė? Kur logika? Jei taip, tai kaip mes galime patikėti vyrams valstybės valdymą?

Iš tiesų, jeigu mes norime, kad mažiau vaikų netektų tėvų globos, pirmiausia turime atsikratyti viduramžių pažiūrų ir įsisąmoninti, kad vaikas turi ir motiną, ir tėvą. Ir kad jų atsakomybė už vaiką yra vienoda. Ir tik dirbdami šia linkme galime tikėtis pažangos. O tuomet gal ir nebeliks siaubo valandėlių Lietuvos televizijose.

Iš www.delfi.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-24 09:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media