2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Romaldas Abugelis: Sveiki! Trumpai ir linksmai, kaip gyventi sveikai

2020-08-22
 

Dainius Ručinskas,
LŽS narys

 

 

Mūsų knygų prekyboje sveikatos temomis asortimentas gana platus. Vieni renkasi atskirų specialistų parašytus leidinius, kiti mieliau žiūri televizijos, radijo laidas, naršo internetą.
Šį kartą leidykla UAB "Petro ofsetas" skaitytojams pasiūlė gana savitą Romaldo Abugelio knygą"Sveiki! Trumpai ir linksmai, kaip gyventi sveikai". Intriguoja vien tai, kad jos autorius - Seimo Kaimo reikalų komiteto pareigūnas. Iš karto perspėsime, kad ją skaitydami nenuobuodžiausite, įsijungsite į žaismingą, tačiau vertingą patarimais knygos stilių.
Jos pratarmėje autorius rašo, kad šeimoje augo septyniese. Uogavimas, grybavimas, žvejyba, malkų ruoša, žemės dirbimas, šienavimas ir kiti namų ūkio darbai buvo įprastas jo vaikystės ir jaunystės "sportas".
Tėviškė Beištrakių kaimas Kaišiadorių rajone - ant Šešuvos upelio kranto prie Pravieniškių girios. Ryšys su Žeme ir Gamta, bendruomeniškumo pamokos gausioje šeimoje, o vėliau ir mokykloje - internate Marijampolėje, matyt, ir lėmė jo pasirinkimą studijuoti Žemės ūkio akademijoje, siekti gyvenime darnos ir harmonijos.
Nuo mažens autorius buvo ne itin stiprios sveikatos, o sulaukus penkiasdešimties teko dar dažniau lankytis pas gydytojus. Tie pokyčiai jam nepatiko, todėl pradėjo labiau domėtis sveika gyvensena.
Medicina tikrai gali mums daug padėti, tačiau savo kailiu patyrė, kad ir mes patys galime padėti sau daugiau. Pakeitus mitybą, pradėjus daugiau judėti, racionaliau sutvarkius darbo ir poilsio režimą pavyko atsikratyti visą gyvenimą lydėjusių negalavimų ir gerokai nuraminti beįsismaginančias ligas.
Per keletą metų sukauptas žinias ir patyrimą pabandė trumpai surašyti ir į šią knygą. Joje taip pat rasite żymių žmonių minčių, lietuvių ir kitų tautų patarlių, o taip pat... darželinukų nuomonių apie sveikatą.
Knygos dizainerė ir piešinių autorė - Sigita Pupšytė.
Taigi, jei Jums rūpi sveikata - ši knyga kaip tik ta.
Knyga padalinta į keletą dalių. Pirmojoje - Būkime sveiki. Joje cituojami garsiausi praeities ir dabarties specialistai.
Vidūnas. Pasakytų mums Vydūnas: "Sveika siela - sveikas kūnas. Stenkis šviestis, sąmonėti, mažiau valgyk, daug judėki. stenkis BŪT, o ne TURĖTI - neteks sirgti ir kentėti."
Sveika širdis. Širdis ilgai dirbti gali, kai ji gauna magnio, kalio. O jei dar daugiau judėsi, stiprią širdį tu turėsi.
Naujos technologijos. Senoliai valgė paprastai, kartais ir visai prastai. Valgė maistą natūralų. patys darės girą, alų... Raugė, sūdė, marinavo, reguliariai pasninkavo. Dabar jau kiti laikai, maistas liejasi laisvai. Ir gaminam kitais būdais. Ką šnekėti - cūdų cūdai. Rafinavimas, klonavimas, švitinimas, modifikavimas, hidrinimas ir dehidratavimas, mikrobangos, sterelizavimas., liofilizavimas, regeneravimas, nano dalelės, ultrafiltravimas, ekstrudavimas, ultra aukštos temperatūros naudojimas...Viska kaip ir tobuliau, tik rasti maisto vis sunkiau.
Antroje knygos dalyje pateikiamos mintys apie sveikatą.
"Apie ligas galvok mažiau, o geriausia -visai pamiršk" - A. Čechovas.
"Jei kiekvieną dieną suvalgai po obuolį, gali užmiršti kelią paa gydytojus. Anglų liaudies išmintis.
"Miegas - geriausia. meditacija" Dalai Lama
" Žmonės serga tik dėl to, kad gyvena pertekliuje ir nežino jokių trūkumų. Šekspyras
Knygoje pabertas geras žiupsnis taiklių lietuvių liaudies patarlių.
Arti sėdėjo, kai Dievas dalino sveikatą . Botagas arkliui sveikatos neprideda, o avižos. Bliūde žmogaus sveikata. Davė Dievas vargo maišelį, davė ir sveikatos kąsnelį. Duok Dieve sveikatos, o man dvi. Čiaudi, kaip sveikatą suradęs. Duodi kryžių - duok sveikatos. Gyvenimas be sveikatos, tai kaip be stebulės ratas.
Knygoje autorius pateikia darželinukų pokalbius apie sveikatą.
Kad būčiau sveikas, valgau daržoves, vaisius, uogas. Dar sportuoju ir miegu.
Miego reikia, kad užaugtum. Aš nesergu, kol maudausi jūroje. O valgyti reikia burokėlius su mėsyte, lašiša. Kai su mama sportuojam, tėtis sėdi prie kompiuterio.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-08-22 14:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media