2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: #MetųŽodžiai ir #MetųPosakiai – metų ženklai ir kasdienybės diagnostika

2019-02-22
 

Rita Urnėžiūtė

Baigėsi antrą kartą Lietuvoje surengti #MetųŽodžio ir #MetųPosakio rinkimai. Komisija #MetųŽodžiu išrinko žodį ŠIMTMETIS, internetiniame balsavime nepralenkiamas buvo VERYGANAS. 
#MetųPosakio rinkimuose komisija daugiausia balsų skyrė posakiui VAIKŲ TEISES IŠKVIESIU. Jis iš pradžių pirmavo ir internetiniame balsavime, bet galiausiai į pirmą vietą išsiveržė garbaus svečio - popiežiaus Pranciškaus - linkėjimas VIEŠPATIE, TE LIETUVA BŪNA VILTIES ŠVYTURIU. 
Du #MetųŽodžių penketukai, dukart antroje vietoje MOKYTOJAI
Rinkimų šūkį „Metų žodis - metų ženklas" puikiai atitiko ŠIMTMETIS, pasiūlytas Virginijaus Gasiliūno. 2018-aisiais Lietuva minėjo valstybės atkūrimo šimtmetį. Psichologo dr. Gintaro Chomentausko žodžiais tariant, šimtmetis tonizavo visuomenę: pagerėjo emocinis klimatas, žmonės pasijuto esą savo valstybės šeimininkai. Šiam žodžiui komisijos balsavime atiteko 21 balsas iš 35 galimų. Kitokias nuotaikas atspindėjo internetiniame balsavime išrinktas VERYGANAS „tas, kuris gyvena pagal Aurelijaus Verygos reikalavimus". Tai darinys iš žodžio „veganas" ir sveikatos apsaugos ministro pavardės. Šis žodis, pradėtas vartoti socialiniuose tinkluose maždaug 2017-ųjų liepą, išpopuliarėjo 2018-aisiais. Jis rodo dalies visuomenės požiūrį į ministerijos pastangas mokyti gyvensenos be žalingų įpročių. VERYGANĄ rinkimų rengėjams pasiūlė Joniškio „Aušros" gimnazijos mokinė Evelina Užkuraitytė. Šiam žodžiui pirmą vietą skyrė 43,47 proc. internetinio balsavimo dalyvių. 
Ir komisijos, ir visuomenės balsavime antrą vietą užėmė žodis MOKYTOJAI. Kiti žodžiai, be MOKYTOJŲ ir ŠIMTMEČIO, pelnę daugiausia komisijos balsų, buvo VANAGINĖS, PROFANSIONALAS, VERYGANAS. Panašus ir internetinio balsavimo nugalėtojų penketukas. Į jį, be VERYGANO ir MOKYTOJŲ, pateko ŠIMTMETIS, ILGASĖDIS, PROFANSIONALAS. Įdomu, kad 2017-aisiais varėniškio Aloyzo Tendzegolskio sukurtas naujadaras PROFANSIONALAS tuomet nesulaukė rinkimų rengėjų dėmesio, o 2018-ųjų rinkimuose pakliuvo ir tarp komisijos, ir tarp visuomenės balsavimo nugalėtojų. 
Du #MetųPosakių penketukai 
Visuomenės ir komisijos išrinktuose #MetųPosakių penketukuose trys posakiai sutapo, tik jiems atiteko skirtingos vietos. Komisija daugiausia balsų skyrė posakiui VAIKŲ TEISES IŠKVIESIU. Jis atspindi 2018-aisiais visuomenėje kilusią įtampą dėl vaikų teisių apsaugos reikalų. Šis posakis atkeliavo taip pat iš Joniškio „Aušros" gimnazijos: jį pasiūlė Evelina Užkuraitytė ir jos bendraklasė Kamilė Gelzytė. Šiam posakiui komisijos balsavime atiteko 23 balsai iš 35 galimų. 
Internetiniame balsavime nugalėjo posakis VIEŠPATIE, TE LIETUVA BŪNA VILTIES ŠVYTURIU. Jam pirmą vietą skyrė 30,23 proc. internetinio balsavimo dalyvių. Komisijos nario prof. Kazimiero Župerkos manymu, į šį posakį galima žvelgti dvejopai. Vieniems šie žodžiai simbolizuoja Lietuvos išskirtinumą, ypatingumą, kitiems - norą, kad Lietuva būtų vilties švyturiu pirmiausia savo žmonėms. Į internetinio balsavimo nugalėtojų penketuką taip pat pateko posakiai VAIKŲ TEISES IŠKVIESIU; ESAM TIK NUSIPELNĘ GYVENTI GERIAU, O GYVENSIM VĖLIAU; SVARBIAUSIA, KĄ PAGALVOS UŽSIENIEČIAI, VISA KITA - SMULKMENOS; TAIKOMOJI SĄŽINĖ. Daugiausia komisijos balsų gavusių posakių penketukas: AŠ VEJUOSI PENSIJĄ; VIEŠPATIE, TE LIETUVA BŪNA VILTIES ŠVYTURIU; ESAM TIK NUSIPELNĘ GYVENTI GERIAU, O GYVENSIM VĖLIAU; VIEŠŲJŲ RYŠIŲ PASAKA. Gebėjimas pritaikyti sąžinę taip, kaip reikia pagal aplinkybes ar viršesniųjų nurodymus, - būdo bruožas, įvardytas Vytauto Landsbergio. Perdėtas rūpinimasis dėl to, kokie pasirodysim užsieniečiams, - elgesio ypatumas, diagnozuotas Povilo Girdenio. Ironišką posakį AŠ VEJUOSI PENSIJĄ į pasaulį paleido Liudvikas Jakimavičius. Kada pradėsim gyventi geriau (nors esam nusipelnę jau dabar), nustatė Vytautas Landsbergis. Apie VIEŠŲJŲ RYŠIŲ PASAKĄ kaip ryšių su visuomene formą prabilo Audrius Bačiulis. 
Rinkimų tradicijos ir naujovės 
#MetųŽodžio ir #MetųPosakio rinkimus surengė Lietuvių kalbos draugija su Lietuvių kalbos institutu ir „Lietuvos žinios". Balsuotojams buvo pateikta 15 žodžių ir 15 posakių. Jie atrinkti iš maždaug 50 žodžių ir tiek pat posakių, pasiūlytų organizatoriams per praėjusius metus. 2018-ųjų rinkimų naujovė - visi balsuotojams pateikti žodžiai ir posakiai balsavimo dienomis buvo pristatomi portale www.lzinios.lt. 2018-ųjų rinkimų komisijoje dirbo Agnė Aleksaitė, Virginijus Gasiliūnas, Laimantas Jonušys, akad. Bonifacas Stundžia, Ramūnas Terleckas, Rita Urnėžiūtė, prof. Kazimieras Župerka. Internetinį balsavimą organizavo ir prižiūrėjo Evaldas Labanauskas. #MetųŽodžio ir #MetųPosakio logotipus sukūrė Šarūnas Mičiulis. Klausimus ir siūlymus rinkimų rengėjams galima siųsti el. paštu metuzodis@gmail.com. Jau laukiama siūlymų, už ką reikėtų balsuoti 2019-ųjų #MetųŽodžio ir #MetųPosakio rinkimuose. 2019-ieji - trejų rinkimų metai, tad ir #MetųŽodį su #MetųPosakiu tikrai bus iš ko rinkti.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-22 11:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media