2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Teismas nusprendė: Punios šilo rezervato plėtros stabdymas – neteisėtas

2020-03-09
 
Punios šilas

Punios šilas

Rita Grinienė,
Aplinkosaugos komunikacijos specialistė
Baltijos aplinkos forumas

 

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą, kad Punios šilo rezervato plėtros stabdymas neteisėtas. Bylą laimėjo aplinkosaugos NVO „Baltijos aplinkos forumas". Taigi, rezervato steigimo procedūra turėtų būti pratęsta.
„Tai yra svarbi pergalė Lietuvos gamtai. Įsigaliojus teismo sprendimui Punios šilas sulauks deramos apsaugos. Nutartyje parašyta, jog teismas nevertino aplinkos ministro politinio pavedimo pagrįstumo. Todėl yra svarbu, jog tai įvertintų pati visuomenė, Ministras Pirmininkas ir Prezidentas. Tai, jog Saugomų teritorijų tarnyba vykdė nepagrįstą ir nekompetentingą K. Mažeikos pavedimą demonstruoja, jog aplinkos ministras kompromituoja visą aplinkosaugos sektorių bei yra nesuderinamas su profesionalų vyriausybės idėja. Mums gaila, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba tapo kvailo ministro sprendimo įkaite. Todėl raginame aukščiausius valdžios vyrus principingai vertinti tokią aplinkos ministro nekompetenciją. Man, kaip piliečiui tai reiškia tik viena - mes turime dar atsakingiau rinkti savo politikus, o kaip visuomenė - turime aiškiai parodyti politikams savo valią. Todėl kviečiame visus kovo 20 d. 17.30 ateiti į mitingą „Maršas už Gamtą" ir žygiuoti kartu už savo vertybes". - teismo sprendimą komentavo Baltijos aplinkos forumo direktorius, vienas judėjimo už Punios šilo išsaugojimą pradininkas Žymantas Morkvėnas.
Kitas judėjimo už Punios šilo išsaugojimą pradininkas, teatro režisierius Gintaras Varnas pridūrė: „Man tai yra pirma pergalė, bet ne paskutinė. Kadangi aš buvau tuose teismo posėdžiuose, noriu pasidžiaugti teismo darbu. Teismas buvo labai įsitraukęs, detaliai nagrinėjo tą klausimą. Tačiau dar mūsų laukia ne mažai darbo dėl Lietuvos gamtos. Pirmas darbas - Žemės dieną susitelkti į masinį mitingą."

Komentuodamas teismo sprendimą visuomenininkų atstovas „SPC legal" advokato padėjėjas Arnas Bareika sakė: „Vienareikšmiškai, tai yra viešojo intereso pergalė. Nors rezoliucinė teismo sprendimo dalis sako, kad skundas teisintas iš dalies, bet reikia paaiškinti, kad mes buvome pareiškę 2 reikalavimus: 1) panaikinti ministro pavedimą, kuris įpareigojo Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą sustabdyti rezervato steigimo procesą 2) panaikinti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos įsakymą, kuris įvykdė ministro pavedimą. Tai teismas pasakė, kad pastarasis tarnybos pavedimas yra neteisėtas, nemotyvuotas, prieštaraujantis viešajam interesui, o dėl ministro pavedimo pasisakė, kad teismas neturi teisės nagrinėti ministro pavedimo politinių motyvų. Trumpai tariant, rezervato plėtros stabdymas nemotyvuotas ir neteisėtas." 

Viešąjį interesą gynusiai NVO Baltijos aplinkos forumui taip pat priteista dalis bylinėjimosi išlaidų (3000 Eur).
 

Žinomo aplinkosaugininko, LŽS nario Juozo STASINO komentaras:

Labas vakaras, gamtosaugos riteriai su Morkvėnu priekyje. Džiaugiuosi Jūsų pergale, bet manyčiau, kad tai tik pirmas ir geras žingsnis plačiu unikalios Lietuvos gamtos išsaugojimo keliu. Keista man, kaip gamtosaugos veteranui, ir negaliu suprasti šiandien to, kad Gamtą jau reikia saugoti ne nuo technokratijos ar finansinių oligarchų kėslų, bet nuo pačių "aplinkinių" institucijų vadovų (nesuklydau, taip jas sąmoningai pavadinau). Prisiminkime, kaip buvęs ministras Trečiokas "vaikščiojo" aplink įstatymą, kad jį pritaikius Druskininkų mero vilos statybos įteisinimui. "VSIO ZAKONNO" sakė jis. Šiandien niekas nepasikeitė. Mano galva Europoje dar išlikusias unikalias natūralios gamtos oazes Lietuvoje išsaugoti gali tik pati visuomenė, suburta į tokią organizaciją, kokia kadaise buvo Lietuvos gamtos apsaugos draugija.Jos struktūroje veikė visuomeninė Gamtos apsaugos inspekcija, ir ji turėjo teisę ne tik išklausyti valstybinių institucijų, tarp jų ir tuometinio Gamtos apsaugos komiteto vadovų pranešimus, bet ir priimti atitinkamus visuomeninio poveikio nutarimus, paviešinti visuomenei, kuri ir tuomet nebuvo abejinga Gamtos išsaugojimui.
Pabaigai priminsiu Jums Lietuvos gamtosaugos Patriarcho Viktoro Bergo, kurį pagerbėme Atminimo lentos pakabinimu ir išleisdami knygą apie Ji, žodžius, pasakytus beveik prieš pusšimtį metų: "Gamta buvo ir lik pagrindinis būtiniausių gėrybių šaltinis. Net labiausiai išvystyta pramonė neatstos žmogui gryno oro, gražaus gamtovaizdžio, to estetinio pasigėrėjimo, kurį jaučia žmogus, pažvelgęs į besirangantį žaliuoju kloniu upelį, į tamsiai žalią pušyną." 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-31 13:27
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanas

2020-03-09 20:40

Kovo 20 d. 17 val. visi kam rūpi mūsų Krašto gamtosauga, Gamta - Tautos namai - visi į "Maršą už Gamtą"

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Petras

2020-03-09 14:37

Ačiū gamtos sergėtojams. Būtinai dalyvausiu "Marše už gamtą"ir savo draugus pakviesiu aktyviai dalyvauti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media