2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Vito Luckaus atminimo renginius vainikavo jo vardo fotografijos centras Šiauliuose

2014-11-24
 
Šiauliai. Fotografijos muziejus

Šiauliai. Fotografijos muziejus

 

Lapkričio 21 dieną Šiauliuose atidarytas rekonstruotas Fotografijos muziejus ir jame įsteigtas Vito Luckaus vardo fotografijos centras vainikavo fotografo Vito Luckaus memorialinių renginių ciklą „Karai ir taikos". Dalyvaujant kultūros ministrui Šarūnui Biručiui, Vito Luckaus kūrybos palikimą išsaugojusiai Tatjanai Luckienei-Aldag, Šiaulių „Aušros" muziejaus vadovams, pasirašytas ketinimų protokolas ir Vito Luckaus fotografijos centro steigimo dokumentai. Nuo 2015-ųjų pradėsiantis veikti V. Luckaus fotografijos centras vykdys lietuvių moderniosios fotografijos meno tyrimus ir sklaidą.

„Šiandien vėl populiari Vito Luckaus fotografijos, kūryba tampa tuo stuburu, kuris laiko tapatybės ir tautos unikalumo, išskirtinumo ir laisvės idėją. Šiandien pasirašėme ketinimų protokolą, taigi sieksime, kad Vito Luckaus vardo fotografijos centras vėliau, iki 2020 metų, įsikurtų Vilniuje ir taip išsipildytų V. Luckaus svajonė", - teigė kultūros ministras.

Centro įžanga tapo atidaryta V. Luckaus kūrybos retrospektyvos paroda „Siūlau naują pasaulį", surengtas atviras pokalbis apie fotografą Vitą Luckų ir Giedrės Žickytės dokumentinio filmo „Meistras ir Tatjana" peržiūra. Šiauliečiams pristatyta dr. Margaritos Matulytės ir Tatjanos Luckienės-Aldag sudaryta ir Lietuvos dailės muziejaus ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus išleista monografija „Vitas Luckus. Biografija. Kūryba".

Konceptualiosios fotografijos pradininku Lietuvoje laikomas V. Luckus (1943-1987) pradėjo nuo reportažinės fotografijos ir pasiliko jai ištikimas savo meniniuose ieškojimuose. 1950-1961 m. Kauno meno mokykloje mokėsi tapybos. Fotografuoti pradėjo 1956 m., dirbo žurnaluose. 1963 m. įstojo į Kauno fotografų klubą, buvo jo pirmininkas. Nuo 1970 m. - Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys.

Fotomenininkas spėjo surengti tik kelias personalines parodas Maskvoje, Taline ir Kijeve. 1985 m. jo darbų rinkinys parodytas tuometiniuose Vilniaus dailės parodų rūmuose (dabar Šiuolaikinio meno centras), taip pat 1987 m. V. Luckus yra dalyvavęs ir 1969 m. devynių Lietuvos fotografų parodoje Maskvoje. Vilniuje surengtos ir pomirtinės V. Luckaus kūrybos parodos.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-24 12:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media