2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Vilniaus rotušėje – Lietuvos fotomenininkų sąjungos jubiliejus

2014-11-13
 
Arūno Baltėno nuotrauka

Arūno Baltėno nuotrauka

 

Šiemet Lietuvos fotomenininkų sąjunga mini 45-erių metų sukaktį. Šventiname renginyje Vilniaus rotušėje trečią kartą bus teikiama Skirmanto Valiulio premija, pristatomos parodos bei metraštis „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien‘14".

Renginio pradžia 18.30 val. Įėjimas į renginį - jūsų atstovaujamos žiniasklaidos priemonės ar Lietuvos žurnalistų sąjungos pažymėjimas. Ne žurnalistams renginys su kvietimais. Renginys vyks Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) 2014 m. lapkričio 14 d. (penktadienį).

Skirmanto Valiulio premija bus teikiama tradiciniame kasmetiniame Lietuvos fotomenininkų sąjungos renginyje, sukviesiančiame šalies kultūros ir meno, verslo ir politikos žmones, fotografus ir fotografijos mylėtojus. Šiuo renginiu Lietuvos fotomenininkų sąjunga kartu mini 45-erių metų sukaktį. Premijos mecenatas - kompanija „EIKA".

Premija įsteigta žinomam fotografijos ir kino bei televizijos kritikui Skirmantui Valiuliui atminti ir jo bendražygiams bei sekėjams įvertinti ir paskatinti. Premija skiriama už reikšmingiausius ir profesionaliausius fotografijos istorijos tyrinėjimus ir publikacijas, kritikos darbus, kuratorinius projektus, fotografijos leidinių sudarymą, įvairiapusę fotografijos sklaidą ir populiarinimą Lietuvoje bei užsienyje per praėjusius metus arba už viso gyvenimo darbus.

Renginio metu bus pristatytos trys parodos atspindinčios šiandienos fotografų kūrybą. Rotušės pirmame aukšte lankytojus pasitiks Arūno Baltėno fotografijų paroda „Namų tyloj", antrame aukšte - Algirdo Šeškaus paroda bei „KAUNAS PHOTO" festivalio paroda „1974-ųjų karta".

„Kurdamas Lietuvos etninių regionų gyvenimo fotografinį archyvą, kad ir kokiame Lietuvos pakrašty atsidūręs, užčiuopiu man brangius dalykus. Tai - ramybė, išmintis, susitaikymas... Susitaikymas su savo gyvenimu, likimu, vienatve. Kai rinkau nuotraukas šiai parodai - iš šimtų ir tūkstančių, prisimindavau ne tik dienos metą, bet ir kvapus, garsus, svarbiausia - užburiančią šviesą. Prisipažinsiu, fotografuodamas iš taip arti žmonių gyvenimą, jaučiausi tarsi paslapčiom žiūrėčiau pro kažkieno netyčia paliktas pravertas duris. Ir visgi, fotografuodavau tik tada, kai jusdavau tylų pritarimą, kuris atsirasdavo iš abipusės pagarbos", - mintimis apie parodą ir savo kūrybą dalijosi Arūnas Baltėnas.

Algirdo Šeškaus fotografijos balansuoja tarp regimybės ir vizualinės abstrakcijos ribos. Neretai čia sunkiai identifikuojamas vaizdas virsta abstrahuotomis šviesotamsos dėmėmis. Atvaizduose negalime stebėti konkretaus objekto detalių ar faktūrų, bet galime nuspėti autoriaus būsenas ir patys pasinerti į jas.

Ruošiantis „KAUNAS PHOTO" festivalio vienuoliktajam sezonui, jo vadovas Mindaugas Kavaliauskas susisiekė su daugybe dokumentinės fotografijos kūrėjų, kurie buvo arba dalyvavę ankstesnėse festivalio laidose, arba buvo jau įtraukti į būsimų dalyvių sąrašą ir taip subūrė „1974-ųjų kartos" projekto vienuoliktuką. Vilniaus rotušėje rodoma sumažinta ir šiek tiek modifikuota parodos versija: Simon Roberts (Jungtinė Karalystė) „Mes Anglai", Nick Hannes (Belgija) „Žmogaus tęstinumas", Kirill Goločenko (Ukraina / Vokietija) „Ukrainietiškas proveržis, Kačalka, 7 Km", Przemyslaw Pokrycki (Lenkija) „Virsmų ritualai", Gintaras Česonis (Lietuva) „Sutikti miestai", Vitus Salošanka (Baltarusija / Vokietija) „Svajonių šalis", Mindaugas Kavaliauskas (Lietuva) „travel'AIR". Tai fotografai, gimę 1974 metais, kurie šiemet tampa keturiasdešimtmečiais. Ką šie fotografai turi bendro, be jų gimimo metų, žiūrovai galės atrasti parodoje.

Kasmetiniame renginyje taip pat bus suteikti garbės nario vardai bei įteiktos tradicinės Lietuvos fotomenininkų sąjungos premijos. Pristatytas metraštis „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien'14" kuris šiemet suskirstytas į keturias temines grupes „Gyvas archyvas", „Šiandienos atodangos", „Atradimai", „Šalia fotografijos". Metraščio sudaytojas Gytis Skudžinskas.

 

Lietuvos fotomenininkų sąjunga, 2014

 

 

 

Daugiau informacijos:

Jonas Staselis

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas

+370 699 21 807; +37062066595

j.staselis@gmail.com

 

Rita Piliponytė

Publicum

+370 615 56860

r.piliponyte@publicum.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-13 14:34
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media